To main content
Flera personer fikar i en grönskande trädgård en solig sommardag

Photo: Visit Stockholm

Categories: Aktiviteter

Hållbar semester i Stockholm

Publish date: 5 oktober 2023

Hållbarhet genomsyrar nästan allt i Stockholm. Här kommer några tips för ditt besök i en av Europas främsta miljöstäder!

Stockholm är i framkant när det kommer till hållbarhet. Smarta lösningar som värnar om klimat och natur syns överallt och har blivit en självklar del av vardagen. Från kollektivtrafiken, klimatanpassningar på stadens attraktioner, till utbudet av butiker och restauranger som fokuserar på närodlade råvaror och hållbara produkter. Allt fler är också måna om att deras vistelse i en stad ska ha så liten, eller ingen inverkan alls, på miljön.

Transport och resor

Du som flugit till Stockholm har pendeltåg, Arlanda express och flygbussarna att välja på som hållbara alternativ. Arlanda är en av världens mest hållbara flygplatser och Flygbussarna kör på fossilfritt bränsle av förare utbildade i smart körning.

Det mest miljövänliga sättet att ta sig runt Stockholm på, förutom en frisk promenad då, är att cykla. I Stockholm finns över 114 mil av cykelbanor och cykelanpassade vägar, och det finns många cykeluthyrningar. Under 2023 tog RideMovi över driften av Stockholm stads elcyklar som du hittar runt om i staden. Hyr gör du genom företagets app. Läs mer om var du kan hyra cykel i vår guide om semester på två hjul!

Cykel på Västerbron
Visit Stockholm

I Stockholm kommer du även långt med kollektivtrafik. Pendeltåg, tunnelbana och lokaltåg drivs alla till 100 % på ren el från förnybara källor. Och alla SL-bussar körs på förnybara drivmedel. SL-kortet gäller även på Waxholmsbolagets färjor under perioden september-maj. Sedan 2020 drivs 50% av SL:s egna pendelbåtar av förnybara drivmedel. Målet är att de ska vara 100% fosilfria 2030.

Sedan sommaren 2023 förbinds Kungsholmen och Södermälarstrand med den självåkande elfärjan MF Estelle. Dessutom trafikerar elfärjan M/S Movitz mellan Riddarholmen och Solna Strand under sommarmånaderna.

Du som har elbil kan ladda den gratis i många av stadens garage och besöksparkeringar. Mer info hittar du på Stockholm Parkerings webbsida, där det även finns en karta över laddplatser i Stockholm. Många av de större taxibolagen arbetar aktivt för att bidra till en mer hållbar framtid. Av Taxi Stockholms 1750 bilar är 95 % miljöklassade, till exempel. Är du mån om att din taxiresa ska vara i en miljöklassad bil kan du även göra det vid bokningen.

Saker att göra

Nordiska museet: I den magnifika byggnaden på Djurgården visas kläder och mode, textilier, folkkonst, fotografier, möblerade rum, smycken, glas och porslin och mycket mer, från de senaste 500 åren. Utställningen "Arktis – medan isen smälter" skildrar vardagen för människan i ett dramatiskt landskap, tolkat och gestaltat i storslagen arkitektur av konstnärs- och designduon MUSEEA. Här möter besökarna isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis, genom foton, filmer och röster. Här finns också föremål som berättar om vardagen förr och om hur människan ständigt anpassat sig efter naturens förutsättningar.

Tekniska museet: Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och alla små geniers favoritställe. Här kan du utforska och upptäcka hur allting egentligen hänger ihop. En spännande resa från industrins barndom till framtidens storslagna hållbara visioner. Museets restaurang, Tekniska by Pontus, sätter också stort fokus på hållbarhet. Förutom att många av örterna och grödorna kommer från egna odlingar, är restaurangen noga med att visualisera hur mycket el och vatten som förbrukas varje dag. Men också hur mycket matsvinn som sker.

Guidade turer med The Green Trails: The Green Trails anordnar härliga endagsturer, guidade naturturer och äventyrsutflykter runtom Stockholm. Under vintern anordnar de bland annat utflykter på långfärdsskridskor, längdskidor eller snöskor. På sommaren erbjuder de till exempel kajakpaddling, segling och älgsafari.

The Wooden Bike Tour: Upplev Stockholm med hjälp av ett unikt fordon; en handgjord träcykel. The Wooden Bike Tour tar ungefär två timmar och tar dig genom hjärtat av Stockholm och till alla de viktigaste landmärkena.

Konst i tunnelbanan: Upptäck 14 vackra stationer: Stockholms tunnelbana sägs vara världens längsta konstutställning - 110 kilometer lång. Att resa med tunnelbanan är som att resa genom en spännande historia som sträcker sig från 1950-talets konstnärspionjärer till nutidens konstnärliga experiment.

Skärgården

Gålö: Halvön Gålö ligger i Södra Stockholm och nås bäst med bil eller buss 845 från Haninge station. Nästan hela ön är ett naturreservat med vacker natur, skogsstigar och utsikter att avnjuta. Här hittar du även en av Stockholm läns längsta sandstränder. Gålö är också hem för Sälstationen, platsen där militären under andra världskriget i hemlighet tränade sälar för att spåra ubåtar och minor. I dag är den öppen för bastubad, övernattning och guidade turer under sommaren.

Grinda: En vacker skärgårdsö som nås på en dryg timme med den snabbaste båten från centrala Stockholm via Vaxholm. Här hittar du idyllisk miljö, fina strand -och klippbad och vacker natur att vandra i.

Naturen i Stockholm

Plocka lingon
Henrik Trygg

Naturen i och omkring Stockholm värdesätts högt. Var du än befinner dig är du aldrig mer än en kort cykeltur bort till gröna oaser eller svalkande badvatten. Det finns många olika typer av friluftsområden och många sätt att upptäcka dem på!

Boende

Hotellen och vandrarhemmen i Stockholm har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete. Du behöver inte leta länge efter ett boende med schyssta förhållanden och som är snällt mot miljön. 2020 var 8 av 10 hotell hållbarhetscertifierade, med även de som saknar certifiering har i de allra flesta fall en hållbarhetsstrategi. Nedan följer ett litet urval, men du hittar fler tips i vår guide över hållbara hotell.

Hobo: Hobo är ett kreativt boutiquehotell vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm, som på 1800-talet var en exklusiv handelsplats med modebutiker, restauranger och nöjesetablissemang. Här bjuds på en helhetsupplevelse där urbanism och modern design möter grönska och kärlek till det lokala. Den lekfulla interiören är designad av prisbelönta Studio Aisslinger i Berlin, och samarbeten med framstående lokala kreatörer som till exempel designduon Vår och techföretaget Teenage Engineering pryder olika delar av byggnaden.

Nolla Cabin på Lidö Värdshus: Nolla Cabin är boendet för dig som inte bara tycker om naturen utan även vill ta hand om den. De solcellsdrivna stugorna på Lidö i Stockholms skärgård är en del av projektet Zero Island, där minimal påverkan på klimatet ligger i fokus. Som en bonus är hela ön ett naturreservat och stugorna bjuder på utsikt över havet från golv till tak. Endast öppet sommartid.

Downtown Camper by Scandic: Scandic har länge drivit hållbarhetsfrågor framåt inom besöksnäringen, och har ambitionen att vara ledande inom området. På aktivitetshotellet Downtown Camper, vid Brunkebergstorg, klimatkompenseras allt kött i restaurangerna, och hotellet rengörs resurssnålt med miljövänliga medel. I badrummen finns det även timglas för att gästerna ska ha koll på hur mycket vatten de använder och inte slösa i onödan.

Äta på restaurang

Stockholm har blivit navet för den svenska food tech-branschen, men också upplevt en renässans av gröna restauranger och kaféer. Många restauranger väljer säsongsbetonade och lokala råvaror med stor omsorg, eller tar saker i egna händer och odlar en stor del av innehållet på menyn.

Mat fotografiska
Anna Hållams

Att vara klimatneutral, om inte klimatpositiv, är inte längre bara en trend utan en självklarhet för många. Nedan hittar du ett axplock, men fler tips finns i guiden En hållbar måltid i Stockholm.

Växthuset: Belägen bredvid Under Bron, en av Stockholms populäraste sommarnattklubbar, är Växthuset en perfekt plats att starta kvällen på med en fräsch vegansk måltid gjord på säsongens råvaror. Ambitionen är att vara så vänliga mot naturen som möjligt utan att tumma på kvalitet eller smakupplevelse.

Fotografiska – Restaurangen: Restaurangen på Fotografiska har vid flera tillfällen uppmärksammats för sitt hållbarhetstänk. Här jobbar man klimatsmart genom att sätta växtriket i fokus, använda hela råvaran och undvika matsvinn.

Restaurang Emmer: Emmer på Ulriksdals Värdshus är omgiven av skog, hav och odlingsmark som möjliggör en närodlad, okomplicerad matupplevelse skapad för en hållbar framtid. Restaurangen håller säsongsöppet under april-oktober i direkt relation till odlingssäsongen.

Rosendals Trädgård: På lummiga Djurgården ligger trädgårdscaféet som bjuder på sallader, soppor, smörgåsar och bakverk. Kaféet utgår från ekologiska och biodynamiska råvaror. Under säsong används trädgårdens egna grödor och bakverken kommer från eget bageri. Rosendals trädgårdskafé har öppet hela hösten och i mitten av november flyttar julen in i växthusen. 

Shopping

Många märken och butiker försöker att bidra till en mer hållbar livsstil. Antingen genom att hitta nya garderober åt kläder som har lämnats bort eller att hitta nya mer hållbara affärsmodeller. Hitta fler tips i vår guide om hållbar shopping.

Old Touch: Stort utbud av klänningar, smycken, hattar och prylar från sekelskiftet och fram till 60-talet. Har en särskilt gott öga till 20-talet, och här finns även kläder och accessoarer att hyra inför maskeradfesten.

Asket: Transparens och hållbarhet är viktiga stöttepelare för Askets affärsmodell. Plaggen är av enkel modell och av hållbara material, och Asket redovisar hela sin produktionskedja. Från fabriker och val av råmaterial, till fraktkostnader och tullavgifter. Flaggskeppsbutiken ligger på Norrmalmstorg i Stockholm, men asket driver även en återbruksbutik på Södermalm där plagg från utgångna kollektioner lappas och lagas.

Arkivet second hand: Arkivet är en second hand butik som fokuserar på dagens trender. Inget av det som säljs mer än två-tre år på nacken. Du hittar främst damkläder, men också coola accessoarer och skor.

Fynda vintage och second hand: Second hand och vintage har verkligen kommit in i finrummet. Förutom populära second hand-kedjor som Myrorna, Stadsmissionen eller Humana väljer allt fler etablerade märken som Acne och Filippa K att öppna egna butiker där du hittar äldre plagg.

Loppisar och helgmarknader: Sommaren är högsäsong för bakluckeloppisar och gårdsloppisar i Stockholm. På Hötorget är det dock loppis varje söndag, året runt.