To main content
Sommar i Stockholm. En man och en kvinna joggar mot kameran längs med en skogsstig i Nacka naturreservat.

Photo: Petra Sundström

Categories: Aktiviteter

Aktiv semester i Stockholm

Publish date: 19 april 2022

Hitta det bästa utegymmet, kombinera lunchen med en runda femkamp eller se skärgårdens sälar på nära håll. För dig som vill känna adrenalinet pumpa finns det gott om saker att prova på i Stockholm.

BO PÅ HOTELL

Downtown Camper

Mitt i stan ligger det här prunkande gröna hotellet, eller ”ett basecamp för urbana upptäckare”, som Scandic själva kallar det. I lobbyn samsas kanoter med skateboards och rummen går i dova naturfärger. Haka på springklubben eller besök The Nest som har takbar, utomhuspool och en bastu utformad som ett gigantiskt fågelbo. Downtown Camper hyr även ut cyklar, longboards, SUPs, skateboards och kajaker.

Radisson Blu Royal Park Hotel

Hotellet ligger vid Brunnsviken och har förutom ett stort fitnesscenter och inomhusbassäng även ett utegym. Strax utanför hotellområdet finns stigar att springa på eller varför inte hyra en cykel och ta vägen genom Hagaparken in till stan? Hotellet har 193 rum och sviter, vissa med privat terrass och utsikt över vattnet. Både frukost och brunch har ett stort veganutbud.

Villa Källhagen

På Villa Källhagen bor du med Djurgårdsbrunnskanalen och Gärdet utanför dörren – läget är med andra ord optimalt för långa promenader eller löprundor. Här finns egen bastu och gästbrygga. De 36 hotellrummen är inspirerade av naturen och den anrika restaurangens à la carte-meny fylld med fisk och skaldjur.

Långholmen Hotell

Långholmens centralfängelse är välbekant för Hasse och Tage-älskare. Här spelades klassikern "Släpp fångerne loss, det är vår!" in. 1909 var det också platsen för Sveriges första och sista avrättning med giljotin. Kriminalvården har dock lämnat ön sedan länge, och sedan 1989 ligger här istället ett unikt hotell och vandrarhem, med fängelsemuseum. Förutom spännande guidade turer finns det mycket natur på den lilla ön och det finns även möjligheter att hyra kajak och spela boule.

ÄTA PÅ RESTAURANG

Boulebar Rålambshov

Boulebar Rålis nybyggda restaurang, ritad av arkitektfirman Bornstein Lyckefors, har öppet året runt. De stora glaspartierna speglar parkens årstider och ger utsikt över Riddarfjärden. Här serveras klassiska franska rätter och drycker (allt laktosfritt) från lunch till kväll och under helgerna dukas det upp för brunch. Boulebanan har öppet oktober ut. 

Tolv Stockholm

Nöjeskomplex på 12 000 kvadratmeter, beläget under Tele2 Arena. Kombinera lunchen eller middag med en runda femkamp, discobowling eller biljard – här finns en mängd roliga aktiviteter att väja mellan. Missa inte heller en av Europas största sportbarer, med en 200 tums LED-skärm och egen läktare med VIP-stolar från Tele2 Arena.

SAKER ATT GÖRA

Långfärdsskridskor
Vintertid, när vädret och temperaturen tillåter, erbjuder flera turopperatörer härliga och friska turer på långfärdsskridskor på Stockholms frusna sjöar. Till exempel True Nature Sweden och Stockholm Adventures. Läs mer om hur du kan njuta av en dag ute på isen i vår guide om Långfärdsskridskor.

Gymma utomhus

Känns det trist att tillbringa dagens ljusa timmar på gymmet? Ingen fara, Stockholm har över 60 utegym runt om i stan. De flesta utegymmen ligger i närheten av en park, är öppna för allmänheten och gratis att använda. Se Stockholm stads officiella karta över utegym för att se vilket som är närmast dig.

Hellasgården

Hellasgårdens friluftsområde ligger 20 minuter från Slussen. Här finns cykelleder, vandringsleder, löparspår och badplats med sandstrand och badbrygga. Här finns också under säsong möjlighet att spela bangolf, fotboll, boule, beachvolleyboll, fiska, spela tennis, paddla och delta i yogapass. På vintern erbjuds skridskoåkning, flera motionsspår för skidåkning och bad i isvak. 

Hammarbybacken

Vintertid erbjuder Hammarbybacken unik utförsåkning, mitt i en pulserande storstad. Men även under sommarsäsongen (1 maj - 31 oktober) finns det gott om aktiviteter. Förrutom alla fina stigar och vandringsleder runtomkring (varav vissa leder till Hellasgården) finns det möjligheter att hyra kajak, SUP och prova på backens Downhill-cykelbana.

Spela padel

Padel är en blandning mellan squash och tennis, och har på senare år formligen exploderat i Stockholm. Runt om i stan dyker det upp nya, större hallar, nästan varje månad men Stockholmarnas padelsug verkar stort då nya banor snart blir fullbokade. Några av de större anläggningarna är Ultimate Padel, PDL Center Frihamnen och We Are Padel Haninge. Det finns även en sommaröppen utomhusbana i Vinterviken som är gratis att använda.

UTFLYKT

Sälsafari i skärgården

Sälar lever utmed hela den svenska kusten och i Stockholms skärgård finns det framför allt gråsäl. Ta en tur med erfaren guide och skeppare ut i skärgården för en unik naturupplevelse och se sälarna i sin naturliga hemmiljö. Under turen stannar ni till för picknickfika på en närliggande skärgårdsö..

SHOPPING

6/5/4

Mysig livsstilsbutik i trendiga SoFo. Här kan du handla allt från surfbrädor och kläder till böcker och tält. Eller varför inte slå dig ner i kafédelen och njuta av en ekologisk espresso eller en açai-bowl. Om du inte är en friluftsmänniska innan du besöker 6/5/4 kommer du definitivt att vilja bli en efteråt.

SKÄRGÅRDEN

Roslagen

Små pittoreska skärgårdsstäder, historiska sevärdheter och orörd natur karaktäriserar Roslagen. För den som är ute efter en aktiv semester erbjuder Roslagsleden en oslagbar vandringskombo av orörd skog och kargt kustlandskap, med flera kulturella sevärdheter strösslade längs vägen.

Vandringsleden är 19 mil lång och uppdelad i 11 dagsetapper med gott om badmöjligheter. Övernattning kan ske i allt från vindskydd och campingplatser till stugor och hotell.