To main content
Restauranger i Stockholm. Närbild på en sked med stenbitsrom på Oaxen.

Photo: Magnus Ek

Categories: Restauranger

En hållbar måltid i Stockholm

Publish date: 14 februari 2023

Lokalt, fräscht, och snällt mot miljön. Här är krogarna som leder Stockholms miljövänliga boom.

Hållbarhet i allmänhet, och ekologiskt och socialt hållbar mat i synnerhet, har blivit avgörande för vad svenskar köper och konsumerar. Det har lett till att Stockholm både blivit navet för den svenska food tech-branschen, men också upplevt en renässans av gröna restauranger och kaféer.

Många restauranger väljer säsongsbetonade och lokala råvaror med stor omsorg, eller tar saker i egna händer och odlar en stor del av innehållet på menyn. Andra utforskar nya vägar att minska sitt matsvinn och klimatpåverkan för att kunna servera en klimatneutral, om inte klimatpositiv, middag.

Nedan hittar du några exempel på hållbara restauranger och kaféer i Stockholm.

Stockholm: En Good Food-stad

Soppa
Agnes Gällhagen/Johnér

Under det senaste decenniet har Stockholms matscen fått stor uppmärksamhet. Mycket tack vare våra kockar, restauranger och hemmakockar som är ihärdiga i sin jakt på kvalitetsmat som inte kompromissar med miljön.

Ett kvitto på vilken tongivande roll Stockholm spelar med sitt fantastiska utbud av innovativa restauranger är att staden under 2023 blivit utsedd till Europas Gastronomiska Huvudstad. Därför har Stockholm Business Region och Sweden Foodtech lanserat Good Food Guide. Där kan du läsa guider och tips från ledande experter med extra stor aptit för hållbar mat som är bra för planeten, din hälsa och som smakar riktigt bra.

Läs guiderna på Good Food City Guide