To main content
Äventyr i Stockholms skärgård. Fågeperspektiv på en kanot som navigerar genom skär i Stockholms skärgård.

Photo: Henrik Trygg

Categories: Aktiviteter

Kajakäventyr i Stockholm

Publish date: 12 juni 2024

Upplev Stockholm från ett annorlunda perspektiv! Hyr en kajak eller kanot och paddla mellan öarna och stadsdelarna.

Visst, det är en klyscha. Men en stad som Stockholm, utspridd över flera öar och med flera vattendrag i omnejden (för att inte tala om en vacker skärgård blott en bussresa bort) är som gjord för att upptäckas från vattnet.

Ett tillgängligt och relativt enkelt sätt, som inte kräver förarintyg eller egen båt (även om en båtutflykt också är ett trevligt alternativ) att göra det på är att paddla kajak, kanot eller SUP i sin egen takt. Här kommer några tips

Kajak i Stockholm City och närförort

Kayaking in Stockholm
Henrik Trygg
  • Långholmen Kajak – Sommaröppen kajakuthyrning på Långholmen, mellan Hornstull och Kungsholmen.
  • Stockholm Kayak and Hike – Erbjuder två kajakturer; en i City med start i Kristineberg och en i Stockholms skärgård med start i Saltsjöbaden.
  • Stockholm Adventures – Erbjuder olika typer av guidningar – på cykel, långfärdsskridskor och i kajak – i såväl City, som skärgården och Stockholms omgivningar.
  • Stockholm Nature – Anordnar utflykter för mindre grupper i innerstaden men även i skärgården. Allt från en halvdagstur till friluftsäventyr på flera dagar.
  • Tanto SUP och Kajak – Sommaröppen uthyrning av kajak och SUP i Tantolunden på Södermalm.

Själuthyrning av kajak

I Stockholm finns det flera företag som driver stationer för självuthyrning av kajak; ShareKayak, Kayakomat och Lek Mer.

Stationerna finns på flera platser (besök företagens hemsidor för detaljerade kartor) och bokning av kajak med flytväst sker via hemsidor eller app på din smartphone.

Kajak i Stockholms skärgård

Kayaks in the archipelago
Lars Sjöqvist
  • Kajak & Uteliv – Driver två kajakbaser i norra skärgården (Furusund och Gräddö). Anordnar kurser och guidade turer men har också utrustning för uthyrning.
  • Skärgårdens kanotcenter – Kajak -och kanotuthyrning med bas på Vaxholm, med möjlighet att hyra farkosterna i upp till två veckor.
  • Kajakturer med True Nature Sweden – True Nature anordnar turer med professionell guide i Skärgården, som vara från en dag upp till två veckor.
  • Get Out Kayak – Har tre baser i mellersta skärgården. Här kan du hyra kajak och annan friluftsutrustning (som tält och stormkök) för såväl dagsutflykter som hela friluftsweekends.
  • Dalarö Kajak – Anordnar guidade kajakturer i vattnen kring Dalarö i södra skärgården. Möjligheter för uthyrning finns för den som hellre ger sig ut på egen hand, dock.

Hitta fler tips på kajakuthyrning i Stockholm i listan nedanför.