To main content
Hotell i Stockholm. Ett rum på Downtown Camper i centrala Stockholm. Skandinavisk design i varma, naturliga färger.

Photo: Robin Hayes

Categories: Sevärdheter

Ta in på ett hållbart hotell i Stockholm

Publish date: 10 december 2021

Resurssnåla och miljömedvetna; Stockholms hotell har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete. Du behöver inte leta länge efter ett boende med schyssta förhållanden och som är snällt mot miljön.

Hållbarhet, såväl ekonomisk som social och miljömässig, är inte längre ett trendigt modeord utan en självklar del av vardagen. Vare sig det handlar om att köpa kaffe som är odlat under schyssta arbetsförhållanden, eller att köpa grönsaker som har en kort färdväg till grönsaksdisken. Det har gjort att Stockholm och Sverige hamnat i framkant när det kommer till hållbarhet, något som märks inte minst på stadens hotell. 2020 var 8 av 10 hotell hållbarhetscertifierade, med även de som saknar certifiering har i de allra flesta fall en hållbarhetsstrategi.

Med andra ord har den som är mån om att resa och bo hållbart många alternativ under din Stockholmsvistelse. Här kommer ett litet axplock!

Clarion Hotel Sign

Clarion Hotel Sign triangelrum
Jonas Borg

Med sina 558 rum är Clarion Hotel Sign på Norra Bantorget Stockholms största hotell. Hotellet är känt för sin utpräglat skandinaviska design, men också för ett stort fokus på hållbarhet. Genom ”A Sustainable Stay”-initiativet är tanken att du ska vara mer hållbar på hotellet än hemma. Till exempel så levereras grönsaker till hotellets restaurang utan engångsplastförpackningar och menyerna är Co2-märkta för att du ska se vilka rätter som är mest klimatsmarta.

Downtown Camper by Scandic

Downtown Camper, Restaurang
Robin Hayes

Downtown Camper ligger i centrala Stockholm på Brunkebergstorg. Förutom att man profilerar sig som ett aktivitetshotell, med spännande stadsäventyr varje dag, arbetar man hårt för hållbarhetslösningar. Bland annat klimatkompenseras allt kött i restaurangerna, och hotellet rengörs resurssnålt med miljövänliga medel. I badrummen finns det även timglas för att gästerna ska ha koll på hur mycket vatten de använder och inte slösa i onödan.

Långholmen Hotell och Värdshus

Långholmen hotell korridor
Långholmen Hotell

Under drygt 250 år fungerade Långholmen som ett spinnhus, häkte och fängelse. Till dess mer celebra interner räknas bland annat Jan Guillou och Barbro Alving. Hasseåtagge-älskare känner säkert igen sig också; Släpp fångarne loss – det är vår! är till största delen inspelad här. Idag är fängelset ombyggt till hotell och vandrarhem (där du såklart inte bor på rum utan i celler) med ett utpräglat hållbarhetstänk. Bland annat klimatkompenseras all uppvärmning och pappersförbrukning, och man säljer överblivna måltider till halva priset för att minska matsvinn.

Lidö Värdshus

Lidö värdshus
Lidö Värdshus

Lidö Värdshus ligger på en idyllisk ö med samma namn i Stockholms norra skärgård. Här finns också gästhamn, naturreservat och stugor. Hela ön har tagit ett gemensamt grepp för att bli en klimatsmart och fossilfri skärgårdsö i projektet Zero Island, till exempel med elförsörjning från en solcellsanläggning. På värdshuset kan du boka en Nolla Cabin; självförsörjande stugor för två, med härlig havsutsikt.

Siggesta Gård

Siggesta gård
Siggesta Gård

Den lantliga idyllen Siggesta på Värmdö är – precis som namnet antyder – en gård med eget boskap och odlingar. Här finns getter, höns, hästar och alpackor. En stor del av grönsakerna på restaurangens meny kommer från den egna grönsaksträdgården. Där odlas de utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. På Siggesta odlas också humle åt Värmdö Bryggeri, i ett socialt hållbarhets –och integrationsprojekt med hjälp av nyanlända eko-odlare från Eritrea.

Skepparholmen

Skepparholmen spa
Skepparholmen Nacka

Skepparholmen byggdes i sin nuvarande funkisform 1964, inspirerat av konstmuseet Louisiana, som kursgård för Sparbanksföreningen. Spadelen byggdes 2012 och har haft tydligt hållbarhetsfokus sedan dess, både klimatmässigt och socialt. Till exempel genom samarbeten med leverantörer som har en tydlig miljöprofil och organisationer som WWF, Naturskyddsföreningen och Schyssta Villkor.