Njut av allemansrätten i Stockholms natur
Publish date: 27 juni 2022
Njut av stadsnära friluftsupplevelser i Stockholm. Här är några av huvudstadens mest omtycka naturområden och naturreservat.
I Stockholm är det enkelt att njuta av naturen och de friheter allemansrätten innebär. Passa på att cykla, bada, paddla, vandra, utforska skogarna och skärgården. I Stockholms län finns det finns runt 330 naturreservat och två nationalparker (Tyresta i grannkommunen Tyresö och skärgårdsön Ängsö i Roslagen). Dessutom hittar du Kungliga Nationalstadsparken, världens första nationalstadspark, mitt i stan. För att då inte nämna den skärgård som bara ligger en båttur bort, och de många grönområden och lummiga parker som finns både innanför och utanför tullarna.
Kort och gott; du som längtar efter en härlig dag ute i naturen har mycket att välja på. Vare sig du vill upptäcka i din egen takt med familj och vänner, eller i en guidad tur. Tack vare allemansrätten har alla tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Kom ihåg devisen "inte störa, inte förstöra". Här är några av våra bästa tips bland naturupplevelser i Stockholm!
Vad är allemansrätten?
Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen. Tänk alltid på devisen "inte störa, inte förstöra" när du använder dig av allemansrätten. Här är några saker du får göra:
- Allemansrätter gäller både på land och i vatten. Du får gå i land, bada, ankra och tillfälligt förtöja.
- Du får cykla i naturen och på enskilda vägar, men inte över tomt, plantering eller mark som kan skadas.
- 1 mars till 20 augusti ska du ha full koll på din hund i naturen. Om du låter den gå lös får den inte vara mer än någon meter ifrån dig.
- Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, så länge de inte är fridlysta.
- Du får tälta något enstaka dygn i naturen. Tänk på att inte störa markägaren eller att skada naturen.
- Du har rätt att vistas i naturen oberoende av vem som äger marken. Det är allemansrättens grund.
Tänk på att det kan gälla striktare regler i naturreservat och nationalparker. Besök deras hemsidor för mer information om vad som är tillåtet.
Källa: Naturvårdsverket