En budgetsemester i Stockholm
Publish date: 30 juni 2025
Att besöka en ny stad behöver inte vara onödigt dyrt. Många av Stockholms finaste muséer är gratis, parker och naturreservat är såklart öppna för allmänheten och det finns gott om prisvärda restauranger. Här är några tips!
Du kan hitta ännu fler tips med gratis evenemang i vår kalender.
Museum och sevärdheter
Några museums så som Moderna Museet och Bonniers Konsthall, har gratis inträde någon dag i veckan. Andra är gratis året runt. Besök vår guide för museum med gratis inträde för mer info.

Konst i Stockholms tunnelbana – För priset av en biljett till kollektivtrafiken får du tillgång till världens längsta konstutställning: Stockholms tunnelbana. De mest kända stationerna finns på Blå linjen, som Kungsträdgården och Hallonbergen, men de flesta stationer har någon form av konst eller konstnärlig utsmyckning.
Riksdagshuset – ligger bara ett stenkast från Gamla stan och är öppen för alla som vill lyssna på en debatt, ett sammanträde eller besöka biblioteket. Guidade visningar är gratis men måste bokas i förväg.
Kulturkvarter Snösätra – Tidigare ett industriområde med mindre företag, men har nu förvandlats till en året-runt-öppen utomhusutställning för graffiti. Nya verk visas varje år under festivalen Spring Beast.
Stockholms stadsmuseum – Vid Slussen. Museet berättar Stockholms och stockholmarnas historia och har en stor samling föremål, objekt och fotografier.
Stadsarkivet – På Kungsholmen. Stadsarkivet har ett omfattande arkiv med offentlig information och publikationer utgivna av Stockholms stad. Här finns allt från födelse- och vigselbevis till turistbroschyrer, tidningar och bygglov, och allt är öppet för allmänheten.
Kungliga biblioteket – Kungliga biblioteket (KB) har haft sitt säte i Humlegården sedan 1877. Samlingen av böcker, tidskrifter och DVD:er består av över 18 miljoner objekt, varav de äldsta är över tusen år gamla.
Riksidrottsmuseet – Lär dig mer om svenska framgångar, höjdpunkter och motgångar genom bilder och kommentering, från OS 1912 till prestationer av stjärnor som Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Zlatan Ibrahimović.
Sveriges museum om Förintelsen – Öppnade så sent som 2023. Museet berättar personliga berättelser om människor och familjer som överlevde Förintelsen, ur ett svenskt perspektiv, genom brev, fotografier och andra personliga föremål.
Skogskyrkogården – Ett världsarv upptaget av UNESCO, belägen vid tunnelbanestationen Skogskyrkogården. Skogskyrkogården anses vara ett av de viktigaste modernistiska verken, en unik blandning av arkitektur och stillsam natur.
Natur och parker
Tack vare allemansrätten är naturen tillgänglig för alla i Sverige. I Stockholms län finns över 330 naturreservat, två nationalparker och en nationalstadspark. Här är ett litet urval:

Parker i innerstaden – I stadens hjärta hittar du flera gröna oaser som är perfekta för en lunch eller fika utomhus, en promenad, eller bara för att njuta av vädret. Några av de mest populära är Vita bergen, Vasaparken och Rålambshovsparken.
Järvafältet – Ett stort grönområde i norra Stockholm som består av flera parker, naturreservat, sjöar och öppna fält. Det var tidigare ett militärt övningsområde, och dess storlek gör det tillgängligt till fots från flera tunnelbanestationer på Blå linjen.
Skulpturparker – Flera museer i Stockholm, som Artipelag och Moderna Museet, har vackra skulpturparker med fri entré. År 2020 öppnade även Prinsessan Estelles skulpturpark på Djurgården.
Nackareservatet och Hellasgården – Ett av de största friluftsområdena i södra Stockholm. Här är det populärt att vandra, paddla kajak eller åka längdskidor på vintern. Bussar från Slussen tar dig till Hellasgården där det finns både restaurang och café.
Kungliga nationalstadsparken – Ofta förknippad med Djurgården, men sträcker sig upp till Frescati i Solna. Parken är unik som världens första nationalstadspark och har ett rikt djur- och växtliv.
Tyresta nationalpark – Belägen i Haninge, söder om Stockholm. Tyresta är ett av Sveriges största orörda skogsområden utanför fjällvärlden. Här finns vacker urskog, och området blev nationalpark 1993.
Budgetshopping
Svensk och skandinavisk design är känd för sin enkla och funktionalistiska stil. Även om många av de mest välkända mode- och designmärkena ligger i det övre prissegmentet, finns det gott om prisvänliga alternativ.

Granit – En svensk butikskedja som fokuserar på funktionella, men ändå kreativa, förvaringslösningar i material som papper, porslin och rotting – ofta i enkla och naturliga färger. Granit finns på flera platser runt om i Stockholm.
Designtorget – En designbutik med lite av varje: böcker, spel, möbler, porslin, leksaker och smycken. Sortimentet blandar designklassiker, som Stringhyllan, med nyheter från unga och lovande formgivare.
Ikea – Förmodligen det mest kända svenska fyrbokstavsordet – kanske med undantag för Abba. Möbel- och vardagsdesignvaruhuset Ikea ligger i Kungens Kurva, söder om Stockholm. Sedan 2021 finns även en citybutik i centrala Stockholm, med fokus på mindre vardagsföremål.
Vintage- och second hand-butiker – Att handla vintage och second hand är ett utmärkt sätt att spara pengar och i Stockholm finns många alternativ. Från kedjor som Stockholms Stadsmission och Myrorna till mindre fristående butiker som Stockholm Slow Fashion Hub, och Apans Andra Hand. Flera kända modemärken, som Acne och Rodebjer, har även egna second hand-butiker där man kan fynda äldre kollektioner till reducerade priser. Läs vår vintageguide för fler tips om second hand-shopping.
Loppisar i Stockholm – Sommaren är högsäsong för loppisar och helgmarknader i Stockholm. Här kan du hitta begagnade böcker, leksaker, kläder och skivor – och ge dem ett nytt hem. Läs vår guide för att hitta loppisar nära dig.
Prisvärda restauranger och matställen
Visst är det härligt att unna sig en fantastisk middag ibland (och Stockholm har många bra restauranger för det), men varje måltid behöver inte vara en helkväll. Ibland vill man bara ha något snabbt, enkelt och prisvärt. Här är några alternativ:

Food courts i Stockholm – Ett bra sätt att slippa beslutsångest om vad man ska äta är att gå till en food court eller saluhall där det finns något för alla. Exempel är Teatern på Södermalm, Sthlm City Food Hall på Norrmalm eller Östermalms Saluhall.
Hamburgerställen i Stockholm – Hamburgare, pommes och en öl eller läsk är en tidlös kombination. Barrels Burgers and Beer, Bastard Burgers och Flippin’ Burgers är bara några exempel – fler hittar du i vår burgarguide.
Pizzerior i Stockholm – Några av Stockholms bästa pizzerior, som Bananas och Omnipollos Hatt, är också prisvärda alternativ för en måltid. Ännu fler tips hittar du i vår pizzaguide.
Behöver du tvätta?
På resande fot eller inte tillgång till tvättstuga, vid Odenplan finns en av få tvättinrättningar i Stockholm. På Tvättomaten kan du både lämna in din tvätt och tvätta själv. Utöver vanlig vattentvätt erbjuds mangling, press, kemtvätt men även mattvätt.