To main content
En talrik med fint skurna bitar fisk och rom på Dashi.

Photo: Dashi

Categories: Restauranger

Stockholms alla Michelinkrogar

Publish date: 5 juni 2024

Stockholm kan stoltsera med flera restauranger som har förärats med Michelin-stjärnor. Fyra av dem har lyckats med konststycket att få två stycken, och 2018 blev Frantzén den första någonsin i Stockholm att belönas med tre!

Utbudet av moderna gourmetrestauranger i Stockholm är häpnadsväckande och smakäventyren står sig mycket väl i konkurrensen med vilken annan stad som helst i världen. Och inget namn i världen har blivit lika synonymt med matupplevelser av yppersta klass som guide Michelin. Sedan sommaren 2022 har Stockholm hela 9 restauranger som belönats med en, två eller tre stjärnor i den ansedda guiden.

Som komplement till stjärnutmärkelserna lanserade Guide Michelin en ny hållbarhetsmärkning i februari 2020. Restauranger som ligger i framkant med hållbar gastronomi uppmärksammas med en ny, grön symbol, och förnärvarande har Stockholm 3 restauranger med Grön Stjärna. Dessutom omnämns 7 Stockholmskrogar i kategorin Bib Gourmand för sin prisvärda mat. 

Här är en lista över alla Michelin-krogar i Stockholm:

Mat på Frantzén
Frantzén

***

 • Frantzén – Frantzén fick sin tredje Michelinstjärna 2018 och blev därmed först med det i Sverige. Restaurangen ligger i ett renoverat town house mitt i city och middagsgäster byter våning längs med måltidens gång.

**

 • Aloë – Aloë har tagit fine dining utanför tullarna. Restaurangens meny – en mix an internationell och sydeuropeisk kokkonst – hittar du i ett till synes anspråkslöst bostadshus i Älvsjö.
 • AIRA – En meny av typiskt nordiska smaker och ingredienser som serveras i vacker miljö ute på Djurgården. Grundaren och chefskocken Tommy Myllymäki hade ambitionerna att göra AIRA till en restaurang värd en omväg, något han lyckats med då den fick sin andra stjärna 2023.

*

 • Sushi Sho – En modest och stilrent inredd sushi restaurang som belönades med en stjärnan i 2016:s guide. Gäster serveras 15 rätter från det öppna köket, valda med stor omsorg för hållbarhet och miljö.
 • Seafood Gastro
 • Ekstedt – Kändiskocken Niklas Ekstedt hade en vision om att restaurangen, som bär hans namn, skulle vara en plats där mat tillreds på traditionella sätt över en öppen eld. Hans vision belönades med en stjärna 2013.
 • Operakällaren – Historiska operakällaren har bytt skrud och inriktning flera gånger sedan restaurangen öppnade 1787. Sedan 2014 har den en stjärna i guiden.
 • Etoile – Överraskande och kreativt. Etoile siktar på att omkullkasta middagsgästers förväntningar. Restaurangen fick sin första stjärna 2020 och har även fått en grön stjärna för sitt hållbarhetsfokus.
 • Nour – Stilrent och avslappnat siktar Sayan Isakssons Nour på "alternativ fine dining". Det innebär den höga verkshöjden och finessen på en stjärnkrog, men i en miljö som mer påminner att bli hembjuden på middag hos en vän.
 • Adam & Albin – Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har flera strängar på sin restauranglyra. Den restaurang som bär deras namn öppnade upp som en kulinarisk verkstad och pop-up restaurang. Sedan 2016 är den en permanent restaurang.
 • Dashi – På Dashi ligger den japanska dashi-buljongen till grund för mycket på menyn, som serveras osusume; "kockens rekommendation". Restaurangen öppnade 2023 och fick en Michelinstjärna 2024.
 • Celeste – Etoiles systerrestaurang Celeste öppnade på Södermalm 2023 och blev snabbt en snackis för sina fantasifulla drinkar och rätter. Belägen på en takvåning, på Torkel Knutssongatan, fick Celeste en Michelinstjärna 2024.

Restauranger med Grön Stjärna

A plate with mushrooms in a moss and a hand pouring up coffe from a thermos into a nice cup. A tree and some other small bites of food in the background. From Michelin restaurant Etoile in Stockholm.
Etoile

Restauranger med Grön Stjärna uppmärksammas för sitt hållbara kök och meny. Märkningen ges till dem som utmärker sig Genom att använda hållbara leverantörer, verkar för att minska sitt matsvinn och CO2 avtryck.

Etoile
Fotografiska
Oxenstiernan

Restauranger med Bib Gourmand

A table set for one, glasses and cutlery against an indigo blue table. A pale pink rose in a vase decorates the table at Bar Agrikultur.

Bib Gourmand-utmärkelsen ges till restauranger som serverar god mat, väl värd en omväg, men för en något billigare peng.

Allegrine
Lilla Ego
Triton
Babette
Mathias Dahlgren-Matbaren
Bar Agrikultur