To main content
Vyeer över Stockholm. Helikopterbild av Skeppsholmen, höst.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

24 timmar i Stockholm

Publish date: 15 maj 2024

Är du i Stockholm över en dag? Här är vårt förslag på saker att göra för att få ut mest av ditt besök!

Stockholm är en mellanstor huvudstad med bra kommunikationer. Du som är här över bara en dag eller kanske två hinner alltså uppleva och se mycket – trots den begränsade tiden.

Frukost i Stockholm. Ett bord är dukat med två avocadomackor, kaffe och glas med vatten
Passa på att ladda upp med en smarrig frukost innan du börjar utforska Stockholm.Photo: Visit Stockholm

Först och främst föreslår vi att du börjar dagen med en stärkande frukost. Pom och Flora, Greasy Spoon och Nytorget 6 serverar några av Södermalms populäraste frukostmenyer. Kafferang och Campfire är bra val i City. Ritorno och Pascal är bra alternativ i Vasastan.

Om du är här under helgen och skulle föredra en rejäl brunch istället har du till exempel STHLM Brunch Club, Rival och brunchen på Berns Asiatiska att välja på (psst! fler brunchtips hittar du i vår brunch-guide).

Medan du sitter och knaprar på ditt knäckebröd eller frukostpannkakor kanske det kan vara bra att bestämma hur du vill spendera dagen.

Klassikerna

Om det är din första gång i Stockholm kanske du vill pricka av några av populäraste sevärdheterna. Då är Stadshuset är en bra utgångspunkt. Denna klassiska byggnad bjuder på vacker arkitektur, vacker usikt och ligger praktiskt beläget mitt i stan. Från Stadshuset har du bara en kort promenad till nästa klassiker, Gamla Stan. Här, i Stockholms äldsta stasdel och tillika en av världens bäst bevarade medeltida stadskärnor, kan du njuta av de smala och mysiga gatorna. Här hittar du också Kungliga Slottet och Storkyrkan.

Museer i Stockholm. En man står framför Vasaskeppet i Stockholm.
Vasaskeppet sjönk under sin jungfrufärd, 1628, och återfanns först 1956. Vasamuseet, med det restaurerade skeppet som huvudattraktion, är sedan länge ett av de mest besökta muserna i Stockholm.Photo: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM.

Från Gamla Stan går det regelbundet färjor till Djurgården. På denna gröna ö mitt i Stockholm hittar du många av de mest besökta attraktionerna och museerna. Vasamuseet, Abba the Museum, Skansen och Gröna Lund för att nämna några.

Nyheterna

Men du kanske har varit i Stockholm inte bara en gång och redan har bockat av klassikerna under tidigare besök. Kanske vill du se vad som hänt i staden sedan du var här sist? Här är några förslag!

Museer i Stockholm. Utställning på Sveriges museum om Förintelsen.
Premiärutställningen "Sju Liv" på Sveriges museum om Förintelsen berättar om sju människor som mot alla odds överlevde Förintelsen och lyckades ta sig till Sverige.Photo: Visit Stockholm
  • Sveriges museum om Förintelsen är Stockholms nyaste museum. Museet grundades 2022, som ett digitalt museum som även anordnade seminarier och evenemang. I juni 2023 fick man dock en egen lokal på Torsgatan i centrala Stockholm. Premiärutställningen Sju Liv berättar om sju människor som mot alla odds överlevde och lyckades ta sig till Sverige.
  • I december 2023 öppnade Tekniska museets nya dombiograf Wisdome. Unikt för byggnaden är att konstruktionen är gjord nästan helt i trä. Golv, pelare, möbler, tak och den kupol är byggda i LVL och CTL, en slags korslimmade spånskivor. Wisdomes program består av filmer och presentationer i 3D om bland annat rymden, kroppen och universums minsta beståndsdelar.
  • April 2024 öppnade invigdes Tekniska museets nya avknoppning The Cell. The Cell är en utställningshall i Hagastaden där det senaste inom life science-forskning möter konst. Nya rön och upptäckter gestaltas på unika sätt som förklarar komplexa sammanhang.
Restauranger i Stockholm. Rosetta's vid Hornstull. På bilden syns matsalen på restauranger. Träpaneler täcker väggarna och varmt ljus strömmar i lokalen.
Bortsett från någon enstaka rätt med musslor, är Rosettas meny av amerikanska "soul food"-klassiker vegansk och växtbaserad.Photo: Rosetta's

Stockholms restaurangvärld är i ständig förändring, med nya krogar som öppnar varje månad.

Slakthusområdet i södra Stockholm genomgår just nu en enorm förändring, och upplever en gastronomisk renässans. Under 2023 flyttade Solen och Bar Montan in i det nyrenoverade Hus 26, och 2024 fick de sällskap av Afrika Sthlm. Dessutom flyttade nattklubben Fållan in i sina nyrenoverade lokaler som ligger i anslutning till Hus 26

Andra nykomlingar är svensk-indiska fusionrestaurangern India's, deluxe-varmkorvar på Banger, växtbaserad soulfood på Rosetta's och nyrenoverade Gondolens syskon/grannar Café Klotet och Pelago.

Läs om fler krognyheter i vår guide om nya och trendiga restauranger.

Upplev Stockholm som en Stockholmare

Först och främst inleder du dagen med kaffe. Även om du redan drack en kopp till frukost vill du säkert ha några alternativ längs med vägen. Lillebrors Bageri, Komet Café, Saturnus, Café Pascal, Vete-katten, Johan & Nyström är blott en handfull möjliga val – den fikasugne behöver aldrig gå långt för att hitta ett trevligt konditori. Fler tips – stadsdel för stadsdel – hittar du på vår undersida om caféer!

Stadions tunnelbanestation, perrong. På bilden syns ett grottvalv, målat i ljusblått med en regnbåge. I bakgrunden ankommer precis en tunnelbana till stationen.
Stadions tunnelbanestation på röda linjen är en av de mest fotograferade. De ljusa väggarna och regnbågen ska föra tankarna till den vackra himmel som finns långt ovanför perrongen.Photo: Stadions tunnelbana

Många Stockholmare föredrar tunnelbana (även känd som "tricken" eller "tuben") eller SL-buss, framför att ta bilen in till stan. Tunnelbanan beskrivs ofta som världens längsta konstutställning, så det finns alltid något intressant att titta på medan du väntar på ditt tåg. Kanske är det rentav så att du vill ta tuben till en fin utsiktsplats för att få en överblicksbild av staden? I så fall rekommenderas ovan nämnda Stadshuset (T-centralen eller Rådhuset), Skinnarviksberget (Zinkensdamm) eller Monteliusvägen (Mariatorget eller Slussen).

Stockholm är navet i den svenska designvärlden och många större märken och studios har sitt säte här. Du hittar såväl tidlösa klassiker hos Svenskt Tenn och Carl Malmsteen som nutida design hos Norrgavel och Nordiska Galleriet. Om du är mer intresserad av svenskt mode har Asket, Rodebjer, Hope och Acne flaggskeppsbutiker i Stockholm.

Hinner jag med Stockholms skärgård?

Det stämmer förvisso att du är i Stockholms skärgård på knappa 20 minuter med färja från City. Men några av de mest populära destinationerna – som Sandön, Möja och Utö – ligger längre från staden, och kräver i princip en hel dags av resande och utforskande.

Fjäderholmarna, Stockholm Archipelago
Anne Sofie Eriksson

Om du ändå är fast besluten att åtminstone få ett smakprov på skärgården är stadsnära platser som Fjäderholmarna, Gustavsberg och Vaxholm bättre alternativ.

  • Fjäderholmarna är öppna främst under sommarhalvåret men också delvis under julbordssäsongen och ligger knappt 20-25 minuter bort med färja från centrala Stockholm. Den lilla ögruppen – synlig från Nacka, Lidingö och Djurgården – har flera caféer, restauranger och hantverksbutiker under sommarsäsongen i de små fiskarbodarna.
  • Gustavsberg ligger på Värmdö och nås lätt med SL-buss från Slussen (en resa på ca. 30 minuter). Iden pittoreska hamnen hittar du flera mysiga caféer, restauranger och butiker. Här ligger även Gustavsbergs porslinsfabrik, Gustavsbergs porslinsmuseum samt porslinsbutiker där hittar koppar och tallrikar med klassiska mönster.
  • Vaxholm nås enklast med pendelfärja 83 från Slussen (ca. en timmes resväg) eller med buss 670 från Tekniska Högskola (45-50 minuter). Vaxholm är en charmig liten stad i inner-skärgården, med många sekelskifteshus vackert bevarade. Här hittar du även Vaxholms kastell, en fästning med från 1500-talet. Det stationerade regementet har dock flyttat ut för länge sedan och idag är kastellet hotell och sommaröppet museum.