To main content
Sergelstaden. Röda Huset och Soltrappan i det nybyggda området Sergelstaden i centrala Stockholm.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Aktiviteter

Hitta till Sergelstadens höjdpunkter

Publish date: 4 mars 2024

I kvarteren runt Sergels Torg har ett nytt område börjat växa fram; Sergelstaden.

Området runt Sergels Torg i centrala Stockholm har genomgått flera stora förändringar genom årens lopp. Den så kallade Norrmalmsregleringen förändrade stadsbilden dramatiskt under -50, -60 och -70-talen.

Många av de byggnader och platser som vi idag förknippar med Stockholm City – Kulturhuset, Hötorgsskraporna, T-centralens tunnelbanestation – byggdes under denna period. Själva Sergels Torg, med sitt ikoniska mönster av svarta och vita gatstenar, invigdes först 1968. Och Edvin Örhströms "Kristall, vertikal accent i glas och stål", alltså den 37,5 meter höga glasobelisk som tornar upp över torget, stod färdig först 1974.

Under senare år har området genomgått nya förändringar. Delar av de kontorsbyggnader som stod på Malmskillnadsgatan har rivits eller byggts om, till förmån för en ny trappa upp från Sergels Torg. Malmskillnadsgatan rustas också upp, tillsammans med Sergelgången och Hötorgsskraporna, i vad som har börjat kallas för Sergelstaden.

Nya restauranger och butiker har hittat hit, bredvid omhuldade institutioner som Kulturhuset Stadsteatern och Konserthuset. Här ligger bland annat Paradox Museum och The Avicii Experience. Och vill du få en vacker panoramautsikt över inte bara Sergelstaden och City utan hela Stockholm, är en svalkande sommardrink på takbaren Stockholm Under Stjärnorna att rekommendera.

Vill du ha fler tips på Norrmalm? Se vår undersida för stadsdelen med fler guider och inspiration.