To main content
Categories: Sevärdheter

Stockholm för historienörden

Publish date: 13 november 2023

Säg hej till Gustav II Adolfs häst, ta en tur till vikingatidens huvudstad eller kolla hur ett grevepar med obegränsade resurser inredde sitt palats för hundra år sedan. Gör dig beredd att fläktas av historiens vingslag i Stockholm!

BO PÅ HOTELL

Nobis Hotel
Eleganta Nobis Hotel på Norrmalmstorg är inhyst i en ökänd byggnad på en historisk plats. Under 1700-talets första hälft gick torget under namnet Packartorget. Det var en illaluktande plats vid mynningen av Nybroviken dit fiskare kom för att få sin fångst besiktigad och brottslingar straffades på skampålen.

Men det är en händelse från 1973 som gjort platsen och byggnaden, som på den tiden inhyste Svenska Kreditbanken, så pass världsberömd att den gett upphov till ett fenomen: Stockholmssyndromet. Än i dag är borrhålen som polisen gjorde för att gasa ut rånarna Jan Erik Olsson och Clark Olofsson och rädda gisslan synliga inne på Nobis Hotel. 

Hotellet är inrett av arkitekttrion Claesson Koivisto Rune och har kulturskyddade originalinteriörer från sent 1800-tal.

Haymarket by Scandic
Säg hej då till 2020 – och dröm dig tillbaka till 1920. Haymarket by Scandic ligger i det anrika PUB-huset vid Hötorget i centrala Stockholm. Originaldetaljer från när Greta Garbo arbetade i byggnaden är varsamt restaurerade och hela entréplanet präglas av filmisk elegans och art deco. Jazziga cocktailbaren Americain vill vara en modern tappning av en hotellbar från ”the good old days”.

Hotel Kung Carl
Hotel Kung Carl är Stockholms äldsta hotell. Det fick sitt namn efter kungen som regerade när hotellet invigdes 1866, Karl XV. Alla rum är unikt inredda med antika föremål som köpts på auktioner i Stockholm. I hotellets restaurang, Kung Carls bakficka, flirtar såväl maten som inredningen med det tidiga 1900-talet och på Innergården Jazzklubb bjuds det på livejazz varje fredag och lördag.

ÄTA PÅ RESTAURANG

Mäster Anders
Trivsam kvarterskrog på Kungsholmen med anor från 1905 och bevarad stil, bland annat i form av vackra klinkergolv. Menyn är svensk- och franskinspirerad och vällagade kötträtter dominerar.

Tennstopet
Restauranger kommer och går, men Tennstopet består. Här har svensk husmanskost serverats i över hundra år. Så sent som i maj öppnades portarna åter efter en halvårslång och varsam renovering. Det här är stället för den som vill uppleva en kvarterskrog med Vasastadscharm.

Zum Fransiskaner

"Zumen" tog emot sina första gäster 1889, och flyttade till sin nuvarande adress 1910. En klassisk ölhall, med ett brett sortiment, som serverar oknusslig husmamnskost från Sverige och Tyskland som isterband, blodpudding och Wienerschnitzel.

Pelikan
Pelikan ger en glimt av hur det såg ut i Stockholm förr i tiden när det fanns ölkaféer i varje hörn. Här serveras klassisk svensk husmanskost i rustik ölhall med högt i tak. Avslappnad stämning, prisvärd mat och blandad publik.

SAKER ATT GÖRA

Livrustkammaren
Utforska Sveriges kungliga historia i stämningsfulla källarvalv under Slottet. Praktfulla, vackra dräkter och glittrande vagnar berättar om sagolika kröningar, bröllop och begravningar vid hovet. Påkostade, stiligt dekorerade vapen och rustningar speglar dramatiska händelser i krig och fred. Bekanta dig med Streiff, Gustav II Adolfs häst. Studera Karl XII:s leriga blå uniform från 1718 och Gustav III:s kläder från maskeradbalen 1792. Gratis inträde.

Historiska museet
Upplev Sveriges historia från forntid till nutid. Här kan du ta del av spännande historier och se några av Sveriges främsta guld- och silverskatter samt medeltida konst. I utställningen History Unfolds utforskas det gömda och det glömda för att visa hur historia skapas och används för att påverka synen på samhället. Gratis inträde.

Hallwylska museet
Stig in genom portarna till Hallwylska palatset, mitt i centrala Stockholm. Lämna stadens brus bakom dig och förflytta dig 100 år tillbaka i tiden! Här lär du känna familjen von Hallwyls fascinerande historia och det magnifika hem de skapade kring sekelskiftet 1900. Upplev dåtidens lyx och moderniteter i greveparet von Hallwyls paradvåning med matsal, salonger, rökrum, vapenrum, biljardrum och porslinsrum. Gratis inträde.

UTFLYKT

Vinterviken
I den södra Stockholmsförorten Aspudden ligger natursköna Vinterviken, där du hittar Alfred Nobels gamla fabrik (från 1891) och anläggningar där olika former av industriell verksamhet bedrivits fram till 1980-talet. De historiska byggnaderna är numera K-märkta och används bland annat för restaurangverksamheter och skulpturverkstäder. Runt om i Vinterviken finns skyltar som berättar om områdets historia. I området finns även restaurangen och kaféet Winterviken.

GUIDAD TUR

Christopher O’Regans historiska stadsvandring i Gamla stan
Möt människorna som en gång befolkade de skuggiga kvarteren i Gamla stan och ta del av grändernas hemligheter. Christopher O’Regan är populärhistoriker, författare och guide. Under en 90 minuter lång vandring väcker han 1700-talet till liv med inlevelsefulla berättelser ur Stockholms historia.

Sweden History Tours
Upptäck Sveriges spännande historia genom en guidad tur. Sweden History Tours arrangerar guidade turer på ett 30-tal olika platser i norra Stockholm. Ta en historisk stadsvandring i Stockholm, Sigtuna eller Uppsala, gå i vikingarnas fotspår till ovanligt välbevarade platser eller besök medeltidens skräck och folktro under en vandring i Vallentuna. Alla turer går att boka som öppna gruppturer eller privata.

SHOPPING

Bacchus Antik
På Bacchus Antik hittar du keramik, glas, lampor och möbler från 1900-talet. Föremålen varierar från antika rariteter med ”pris på begäran” till prylar för dryga 50-lappen. Eller vad sägs om en hel vägg med ”gladkeramik” -  koppar och porslin som bara längtar efter nästa kafferep. I taket svävar en hel värld av lampor. En stor samling av jugendlampor från Böhlmarks blandat med Glössnerlampor, PH-lampor och tidstypiska lampor från 1950- och 1960-talet. Bland möblerna hittar ni allt från Carl Malmstens klassiker Samsas och Farmor till Bruno Mathsons Jetsonfåtöljer och Hans Wegners soffbord.

SKÄRGÅRDEN

Vaxholm
En idyllisk skärgårdsstad som nås med bil eller båt året om, med många väl bevarade trävillor från tiden kring förra sekelskiftet i skärgårdens karaktäristiska lätta pastellnyanser. Här finns ett gediget utbud av trevliga restauranger, mysiga kaféer och charmiga butiker.

Lunch eller middag på historiska Waxholms hotell är ett klassiskt val, med charmerande utsikt över fästningen och hamnen sedan över hundra år.