To main content
Natur i Stockholm skärgård. Två kvinnor i utomhuskläder, tar en rast under en vandring och blickar upp mot trädkronorna i en skog.

Photo: Henrik Trygg

Categories: Aktiviteter

Stockholm för naturälskare

Publish date: 22 februari 2022

En storstadssemester som bjuder på milslånga vandringsleder, skärgårdskajak och en övernattning mitt i naturen utan att lämna fotavtryck? I Stockholm är det fullt möjligt. Här är våra bästa tips för dig som vill tillbringa tiden ute i det fria.

BO PÅ HOTELL

Downtown Camper by Scandic
Mitt i stan ligger det här prunkande gröna hotellet, eller "ett basecamp för urbana upptäckare", som Scandic själva kallar det. I lobbyn samsas kanoter med skateboards och rummen går i dova naturfärger. Haka på springklubben eller besök The Nest som har takbar, utomhuspool och en bastu utformad som ett gigantiskt fågelbo. Downtown Camper hyr även ut cyklar, longboards, SUPs, skateboards och kajaker.

Lotsutkiken på Landsort
Vakna upp på den sydligaste utposten i Stockholms skärgård. Lotstornet ser inte mycket ut för världen utifrån och rummen är enkelt inredda, men bjuder på en dramatisk utsikt över havet. Den före detta lotsutkiken drivs numera av Svedtiljas B & B. Strax utanför ön ligger Landsortsdjupet, som är Östersjöns allra djupaste punkt. Landsort är fyren och lotsstationen på ön Öja, men det är vanligt att hela ön benämns som Landsort. Karga klippor och vild natur får du på köpet.

Nolla Cabin på Lidö Värdshus
Nolla Cabin är boendet för dig som inte bara tycker om naturen utan även vill ta hand om den. De solcellsdrivna stugorna på Lidö i Stockholms skärgård är en del av projektet Zero Island, där minimal påverkan på klimatet ligger i fokus. Som en bonus är hela ön ett naturreservat och stugorna bjuder på utsikt över havet från golv till tak. Endast öppet sommartid. 

ÄTA PÅ RESTAURANG

Wikströms fisk
Rune Wikström, 78, är en av två kvarvarande fiskare på ön Möja i Stockholms skärgård. På Wikströms fisk kan du avnjuta hans fångst, tillagad av dottern Stina. Här kan du även smaka lokala spritsorter, tillverkade av Långviks krydderi på Möja.

Rosendals trädgårdskafé
På lummiga Djurgården ligger trädgårdskaféet som bjuder på sallader, soppor, smörgåsar och bakverk. Kaféet utgår från ekologiska och biodynamiska råvaror. Under säsong används trädgårdens egna grödor och bakverken kommer från eget bageri. Rosendals trädgårdskafé har öppet hela hösten och i mitten av november flyttar julen in i växthusen. 

Råkoko
På Åkeshofs slottrestaurang finns naturen överallt: på tallriken, i inredningen, materialvalen, färgerna och känslan. Gäster bjuds på växtbaserad mat – med fisk och kött som tillval – gjord på närodlade ingredienser från traktens gårdar och odlingar.

SAKER ATT GÖRA

Artipelag
Artipelag är en mötesplats för konst, kultur, design och god mat med läckert läge på Värmdö i Stockholms skärgård. Fram till 29 november visas utställningen "Signature women" med 350 verk av ett 50-tal svenska kvinnliga konstnärer. Men för naturälskaren är det framför allt den fina naturslingan och utomhusutställningen "Skulptur i natur" som lockar. 

Vandringsleder
Stockholm med omnejd har många vackra vandringsleder genom orörd natur och med spektakulära vyer och historiska miljöer. Flera av de etablerade lederna erbjuder dagsetapper eller flerdagarsvandringar och du når dem lätt med bil, buss eller cykel från innerstan. De tre största vandringslederna är Sörmlandsleden, Upplandsleden och Roslagsleden.

Paddla mitt i stan
Upplev Stockholm från ett annorlunda perspektiv! Hyr en kajak eller kanot och paddla mellan öarna och stadsdelarna i stan eller ute i skärgården, omgiven av det glittrande vattnet. Paddla i Pampas, Långholmen Kajak och Rålis Kajak hyr ut kajaker i City. Och för dig som vill utforska skärgården finns bland annat Skärgårdens kanotcenters, Get Out Kayak, Stockholm Adventures, True Nature Sweden och Green Trails. För fler kajaktips kan du läsa vår guide om kajakäventyr i Stockholm.

UTFLYKT

Djurgårdens Ekolyx
Utforska den unika Kungliga Nationalstadsparken på Djurgården på flera kreativa sätt. Djurgårdens Ekolyx arrangerar bland annat yogaklasser ute i det fria, after work i skogen och kreativa naturguidningar året runt. En ekologisk fika eller måltid ingår i varje aktivitet.

Tyresta Nationalpark
Tyresta nationalpark, cirka 40 minuter från innerstan, är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Området har en av de finaste urskogarna, med en mångfald av unika växter och djur, och inrättades 1993 till nationalpark. Packa en picknick och vandra i den trolska vildmarksskogen.

GUIDAD TUR

Skogskyrkogården
Skogskyrkogården är ett av Stockholms tre världsarv och en vacker naturupplevelse oavsett säsong. För att få ut mer av ditt besöket kan du ladda ner en karta, en ljudguide och en besöksguide med tips och mer information om de olika platserna och gå på en självguidad tur. 

SHOPPING

6/5/4
Mysig livsstilsbutik i trendiga SoFo. Här kan du handla allt från surfbrädor och kläder till böcker och tält. Eller varför inte slå dig ner i kafédelen och njuta av en ekologisk espresso eller en açai-bowl. Om du inte är en friluftsmänniska innan du besöker 6/5/4 kommer du definitivt att vilja bli en efteråt.

SKÄRGÅRDEN

Svartsö
Svartsö ligger i mellersta delen av Stockholms skärgård och är 8 kilometer lång och 2 kilometer bred. Öns grusvägar är som gjorda för löpning, vandring och cykelturer. Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem är öppet året runt och ön ligger nära Möja, Finnhamn och Ingmarsö för den som är sugen på öhoppning.