To main content
Sevårdheter i Stockholm. Utsikt över Stadshuset från Monteliusvägen, en av Stockholms mest älskade utsiktsplatser.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Aktiviteter

Min bästa lördagspromenad på Söder

Publish date: 21 mars 2022

Det bästa med Stockholm är promenaderna. Att lätt kunna ta sig runt och samtidigt njuta av miljöerna är magiskt.

En av mina favoritpromenader går från Stockholm Södra till Gamla stan, gärna tillsammans hunden. Min första anhalt är Skinnarviksberget, om hunden är med tar vi vägen genom parken Bergsgruvan där vi jagar fotbollar och hälsar på ovilliga småhundar. Skinnarviksberget bjuder på Södermalms bästa utsikt och passar lika bra för en lunchsushi, kanske från favoritstället Matsu Sushi Bar, som en termosmugg varm glögg i solnedgången.

Därifrån tar jag Monteliusvägen, förbi de fina trähusen höger sida och Riddarfjärden på vänster. Vid promenadstråket slut är Hornsgatspuckeln nära, där ligger Tea Centre of Stockholm, ett måste för oss som vill ha riktigt gott te när vi sjunker ner i soffan med vår fantasybok på söndagarna. Sedan bär det av till Gamla Stan, bästa vägen dit är alltid spännande, hur är statusen på ombyggnationerna av Slussen idag? Ibland tar jag Södra Järnvägsbron för mer hisnande vyer, även om min höjdrädda man alltid förespråkar den nybyggda Guldbron.

I Gamla Stan ligger världens bästa butik, Science Fiction Bokhandeln. Trots att jag själv jobbade där i många år älskar jag fortfarande känslan jag får så fort jag går igenom dörren. Bokhandeln rymmer de flesta av mina nördintressen i någon mån, och när det kommer till litteraturen är den oslagbar. Saknar du något att läsa när du ska sjunka ner med din tekopp går det alltid bra att be den kunniga personalen om tips och på övervåning finns mängder med bra sällskapsspel i alla svårighetsgrader. Om du behöver en ny nördig tekopp, eller en mysig tröja att läsa i kan du hitta det också, och om mot förmodan sortimentet inte skulle falla dig i smaken finns det otroligt mycket att titta på. Efter att ha införskaffat alldeles för mycket böcker att lägga i min “att läsa”-hög rundar jag gärna av med ett glas vin och något härligt att äta på min favorit köttrestaurang Texas Longhorn.

About the author

Lillie Klefelt, född och bosatt på Södermalm, startade sin resa som gamer redan som 3 åring då hon berättade för mamma att hon och hennes extrapappa hade skjutit tyskar (i spelet Wolfenstein) hela kvällen! 2016 grundade hon och Liza Lind e-sportcommunityt Female Legends. Idag jobbar hon som projektledare i Nattskiftets e-sportsatsning, med Female Legends styrelsearbete, föreläsningar, paneler och lobbyarbete på sidan av. Målet är en erkänd e-sport där alla är välkomna.

Go to profileGo to profile Arrow icon