To main content
Berwaldhallen Play

Photo: Visit Stockholm

Categories: Utflykter

Upptäck Stockholms skärgård

Publish date: 23 juni 2021

Vacker natur, fantastisk närproducerad mat och spännande äventyr. Bara 20 minuter från city öppnas en värld av 30 000 öar.

30 000 öar och kobbar som sträcker sig över yta på mer än 1680 kvadratkilometer; Stockholms skärgård är Sveriges största. Från de stadsnära Fjäderholmarna i väst, till Svenska högarnas skär i öst; från den ensliga fyren på Landsort i söder, till det övergivna batteriet på Arnholma i norr.

Föga förvånande finns det upptäckter och äventyr som passar alla; vacker och orörd natur, mysiga och tillgängliga campingplatser, idylliska byar och småorter, vandringsleder för såväl erfarna friluftsälskare som glada amatörer, läcker mat och magiska kulturupplevelser. Ja och så vatten, förstås. En hel del vatten, faktiskt.

Skärgårdsfärja, Waxholmsbolaget
Jeppe Wikström

Frågan är ju då var man börjar. Om du vet hur mycket tid du har att avvara på en skärgårdsutflykt kan du enkelt bena ur alternativen.

Är din Stockholmsvistelse kort? Då kan Fjäderholmarna, Vaxholm, Gustavsberg och Värmdö vara för dig. Alla nås lätt med antingen färja eller buss från innerstan, och resan tar inte ens en timme. Härliga dagsutflykter som inte kräver mycket förberedelse, men samtidigt ger ett smakprov av vad skärgården har att erbjuda.

Öar som Sandön, Möja, Nåttarö, Utö, Finnhamn eller Grinda, är bättre lämpade utflyktsmål för dig som har ett luftigare schema. Resan kan ta några timmar, men ger ett välkommet avbräck från innerstans bullriga gator och torg. Eftersom avståndet är längre kan det vara bra om du planerar din resa lite noggranare. Vill du dock vara borta en hel dag, kanske till och med spendera en natt i skärgården, för att vakna upp till vågornas kluckande och måsarnas skrik, passar dessa öar utmärkt. Du tar dig bäst till dessa öar med Waxholmsbolagets färjor.