To main content
Museer i Stockholm. Artipelag, Gustavsberg. Stockholms skärgårg. På bilden syns Jaume Plensas skulptur "Ainsa IV". Den föreställer en människa som sitter på huk. Skulpturen står i naturen runt Artipelag, där den är en del av konstvandringen.

Photo: Samuel Lind

Categories: Sevärdheter

Sevärdheter i Stockholms skärgård

Publish date: 19 oktober 2023

Spendera en dag med kultur och historia i Stockholms skärgården. Här är några tips.

Stockholms skärgård ses av många främst som en fantastisk naturupplevelse. Faktum är dock att det finns mycket kultur och historia att upptäcka också. Här samsas magnifika fort och spännande fästningar med konstutställningar, museer och evenemang.

Vaxholms Kastell är en av de mer berömda sevärdheterna. Fortet byggdes redan på 1500-talet, på order av Gustav Vasa, för att skydda Stockholms inlopp. Sedan 1935 är fästningen ett byggnadsminne och idag är det en kombinerad konferensanläggning, hotell och museum. Mer militärhistoria finns på Batteri Arnholma; en topphemlig militär befästning som skulle skydda Stockholm från angrepp under det kalla kriget. Anläggningen användes av militären ända in på 2000-talet, men är sedan en tid museum.

Artipelag är skärgårdens kanske mest berömda konstdestination. Konsthallen ligger vackert belägen på Värmdö omringad av natur och en konstig i skogen. Ta sig hit gör du lättast med SL-buss, men under sommarsäsongen kan du också ta färja från innerstan. Härifrån är det inte långt till Gustavsbergs porslinsmuseum. Det helgöppna museet har en imponerande samling på över 45 000 föremål, alla skapade i den historiska porslinsfabriken.

I norra skärgården hittar du en av Stockholms två nationalparker; Ängsö Nationalpark. Ängsö är berömt för sin unika natur och stora artrikedom av blommor. Här finns också ett välbevarat odlingslandskap med torp från 1800-talet.

Fler exempel på spännande besöksmål för kultur, natur och arkitektur i Stockholms skärgård finns i listan nedanför!