To main content
En vandrare tar steg över släta havsnära klippor, motljus av den starka solen nära horisonten.

Photo: Henrik Trygg

Categories: Utflykter

Vandring i Stockholms skärgård

Publish date: 11 april 2024

Stockholms skärgårds natur är fantastisk, och att utforska den till fots är en otrolig upplevelse. Det kan dock vara en utmaning att välja bland de många öarna och veta hur man bäst tar sig runt. Oroa dig inte, här kommer några handfasta tips för att du ska få en bra start på ditt vandringsäventyr.

Waxholmsbolaget erbjuder båtresor som tar dig från stadens hjärta till Bogesunds gröna naturreservat. Här kan du ge dig ut på en härlig vandring längs kusten, genom trolska skogar och pittoresk skärgårdsbebyggelse. När du anländer till Vaxholm har du möjlighet att bo på charmiga boenden som Vaxholms Bed & Breakfast och Waxholms Hotell, perfekta platser att vila efter en dag full av upptäckter.

Walk in the nature in Sandhamn
Henrik Trygg

Båtförbindelser från Vaxholm tar dig till öar som Ingmarsö och Finnhamn. Här har du möjlighet att vandra en del av den berömda Stockholm Archipelago Trail, även känd som båtluffarleden. Leden sträcker sig över flera skärgårdsöar, vilket betyder att du tar dig med roddbåt mellan öarna. En unik och spännande vandringsupplevelse på både land och vatten med andra ord.

5 vackra naturupplevelser att uppleva till fots i skärgården

  • Björnö NaturreservatEn skärgårdspärla med rika tallskogar, stränder och vandringsstigar, perfekt för naturupplevelser och havsnära äventyr.
  • GålöEn halvö och naturreservat med hela fem mil strandlinje. Här finns gott om välmarkerade vandringsleder och en av de allra finaste mellan Morarna och Skälvik har nästan hela sin sträckning utmed vattnet.
  • BogesundEn historisk vandring genom runstenar, vikingabosättningar och Bogesunds slott. Här finns även rikt djur- och fågelliv att upptäcka längs vattnet.
  • RoslagsledenEn oslagbar vandringskombo av orörd skog och kargt kustlandskap, med flera kulturella sevärdheter strösslade längs vägen. 19 mil lång startar den i Danderyd och slutar i Grisslehamn.
  • MälaröledernaEn samling vandringsleder i Ekerö kommun. Den sjönära Mälarnaturen är rik på djurliv och dramatiska skiftningar.

Dags för en upptäcktsfärd i skärgården
Lars Sjöqvist

Efter en vistelse på Finnhamn kan du fortsätta med färjan till Värmdös vackra landskap, eller om du väljer att vandra till Ingmarsö, finns färjan till Svartsö som ett alternativ. Värmdö lockar med sina kortare vandringsleder som erbjuder enastående vyer. För en övernattning kan du välja mellan Fredriksborgs Hotell eller Djurönäset. På Svartsö kan du bo bekvämt hos Svartsö Skärgårdshotell och bada i öns fridfulla insjö.

Trygg_Batluff_May_18_657_1
Henrik Trygg

En kort färjetur från Värmdö tar dig till Rindö. Utöver vandring erbjuder Rindö en värld av smakupplevelser. Här kan du upptäcka Arkipelag konfektyrs förföriska choklad, sippa på lyxigt kaffe från Muttley & Jack’s, och njuta av Rindö Glass hemgjorda läckerheter. Rindö är inte bara en plats för natursköna promenader, utan också ett paradis för den som uppskattar genuin och lokalproducerad mat och dryck.

Om du önskar en guidad upplevelse i skärgården står experter, som exempelvis 52adventures och Madplow, redo att hjälpa dig skräddarsy ditt vandringsäventyr.

Dinner time
Lars Sjöqvist

Fler vandringsleder i och kring Stockholm hittar du på vandringsguide.