To main content
En mysig röd stuga med tända fönster ligger på en klippig strandlinje i skymningen, ett stilla hav i bakgrunden.

Photo: Henrik Trygg

Categories: Utflykter

Så tar du dig ut till Stockholms skärgård

Publish date: 11 april 2024

Att ta sig till Stockholms skärgård är en del av äventyret. Oavsett om du vill åka på en kortare rundtur eller vara borta i flera dagar finns det mycket att se och uppleva i skärgården. Här är några av de bästa sätten att ta sig ut till den vackra skärgården från Stockholm.

Att resa med Stockholms pendelbåtar är ett fantastiskt sätt att uppleva en stad byggd på öar. Från Nybroviken och Slussen går det täta turer med färja ut till den gröna ön Djurgården och till Hammarby Sjöstad. Med SL-kort ingår resor från Slussen och det går även bra att köpa enkelbiljetter på plats.

Trygg_Nassa_V2Q0886
Henrik Trygg

Waxholmsbolaget erbjuder regelbundna turer året runt till flera av skärgårdens pärlor. Om du har en periodbiljett från SL, kan du använda samma biljett på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar under lågsäsong. Detta gör det enkelt och bekvämt att utforska skärgården. Från Waxholmsbolagets bryggor kan du ta dig till Sandhamn, Vaxholm, Grinda, Möja, Nämdö, Utö och många andra öar. En dagsutflykt till någon av dessa öar är alltid en bra idé, oavsett årstid. Tänk på att ibland behöver du byta från kollektivtrafiken på land till båtarna för att nå din ö, så planera din resa i förväg.

Snabbguide: Så kan du utforska skärgården

  • Stockholms Pendelbåtar – Upplev skärgården och dess öar direkt från Nybroviken eller Slussen. Använd ditt SL-kort eller köp en enkelbiljett för en smidig resa.
  • Waxholmsbolaget – Åk med Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar för att nå skärgårdens pärlor som Sandhamn och Grinda. Använd din SL-periodbiljett under lågsäsong för enkel tillgång.
  • Strömma – Strömma Sightseeing erbjuder guidade båtturer till skärgårdens olika destinationer. Det är ett perfekt val oavsett om du är turist i din egen stad och eller om du är på tillfälligt besök.
  • Fjäderholmslinjen – För en mysig dagsutflykt kan du ta Fjäderholmslinjen från Strömkajen till Fjäderholmarna, för att utforska öns restauranger och konst.
  • Öppet Hav – Öppet Hav erbjuder unika skärgårdsupplevelser som snabba RIB-båtturer och helikopterturer för spektakulära vyer över skärgården.

Cykling i skärgården
Henrik Trygg

Strömma erbjuder guidade båtturer till olika destinationer i skärgården. Du kan välja att besöka Sigtuna, Sveriges äldsta stad, ta en tur till Skokloster slott eller varför inte njuta av en heldagsutflykt i skärgården.

Fjäderholmarna är en av de närmaste skärgårdsöarna till Stockholm och en perfekt plats för en kort dagsutflykt. Du kan ta Fjäderholmslinjen från Strömkajen och njuta av den pittoreska miljön, restauranger och konstverk på ön.

Outdoor set table
Joacim Bergström

För den som vill ha en extraordinär upplevelse erbjuder Öppet Hav RIB-båtturer och helikopterturer med fantastiska vyer, ut till skärgården.

Oavsett vilket sätt du väljer att ta dig till Stockholms skärgård, är det första steget mot ett oförglömligt äventyr. Packa din väska, känn havsbrisen i håret och låt skärgården välkomna dig till en värld av naturskönhet och spännande upplevelser. Din resa i skärgården är bara en båttur bort.