To main content
Nytotget på Södermalm i Stockholm, ett populärt sommarhäng med många caféer och restauranger runt torget.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Restauranger

Mina stammishak vid Nytorget

Publish date: 14 februari 2023

Nytorget är som en förlängning av min trångbodda lägenhet på Södermalm. Här är platserna jag helst beger mig för en fika, lunch, middag eller ett glas vin.

När jag skulle flytta tillbaka till Stockholm, efter att ha levt i Wien i elva år, visste jag att det var Södermalm jag ville bo på. Här finns en härlig blandning av människor och det ligger en avslappnad stämning över stadsdelen. Det bor och arbetar många kreativa människor här, vilket man märker bara genom att en fika, och råka höra vad bordsgrannarna på caféet pratar om. Ganska snart ringade jag in Nytorget som den plats jag helst skulle vilja bo vid. Det är en plats jag upptäckt på senare år, mycket tack vare min bror som bor i krokarna.

Kanske är det mina år ute i Europa, eller mitt grekiska påbrå som gjort att jag fattat tycke för Nytorget? För med allt liv och rörelse är det nästan sydeuropeisk atmosfär här som jag älskar. Vad gör man en varm sommarkväll i Spanien, Italien eller Grekland? Jo, man går ut och kollar läget på torget. Sätter sig och betraktar människor på väg, kanske stöter in i sina grannar eller bekanta. Och på Nytorget är det nästan alltid ett myller, samt ett stort utbud av härliga caféer och restauranger. Något som blir extra påtagligt på uteserveringarna en solig dag.

Det jag kanske gillar mest med Nytorget är den familjära känslan som snabbt infann sig. Jag blev snabbt stammis på mina flera restauranger och caféer, där jag okonstlat kan prata jobb och privatliv medan jag beställer mat eller fika. Hela torget har liksom blivit en förlängning av min lägenhet.

Il Caffé besöker jag i princip varje dag. Ofta som arbetsplats, eftersom jag klättrar på väggarna i min lägenhet och behöver komma ut. Kaffet är i mitt tycke stans bästa. En dubbelespresso, ibland med en veganbulle till, är standardbeställningen. Har jag däremot större sötsug brukar jag bege mig till Café Pascal, ett stenkast längre bort på Skånegatan. Här har de alltid mängder av nygräddade bakverk att välja på.

Omayma är ett väldigt instagramvänligt lunchställe. Jag ser ofta andra gäster plocka fram telefonen för att ta en bild av den vackert upplagda maten. Själv har jag aldrig passat på, men maten är fantastisk. Menyn har en stor hälsofokus med många vego -och glutenfria alternativ. Framförallt serverar de bowls med bland annat svart ris, kikärter, quinoa, pumpa, avokado, grönkål, kyckling med mera. Ett annat bra lunchcafé är Kaferang. Här finns smarriga soppor, mackor och bowls. Min personliga favorit är deras Chicki Chicki Vegan, en indisk daalgryta med kokos, sambal och avokado. Men absolut bäst är dock det soliga läget. Eftersom Kaferang ligger vid Nytorgets norra kortsida får man sol nästan hela dagen på uteserveringen då det inte finns några höghus i den direkta närheten!

Jag är en vindrickare, inte öldrickare men annars skulle jag inte kalla mig för konnässör. I regel är jag oknusslig och smakar gärna nytt, vare sig det är vitt, rött, rosé eller bärnstensfärgat. Och som stamgäst kan jag också förlita mig på expertisen hos personalen. Jag får inte bara tips utifrån vad jag beställt för mat, utan de vet vad jag har smakat tidigare och tycker är gott. Och runt Nytorget finns flera bra vinbarer som tål att besökas många gånger. Bar Agrikultur är en utmärkt på mer än ett sätt. Den har till exempel fått en bib gourmand-märkning av Michelin-guiden. Här har jag kanske inte riktigt hunnit bli stammis ännu, lokalen är superliten och restaurangen är väldigt populär. Det gäller att vara ute i god tid för att boka ett bord, men det är det helt klart värt. PS Vin & Mat och Vina är två andra fantastiska vinbarer, och här har jag hunnit vara oftare för att njuta av både vin och mat. Den väsentliga skillnaden är att PS Vin & Mat är en fantastisk restaurang, med en spännande vinlista. Vina å andra sidan är uttalat en vinbar, men har också en mindre meny av snacks och smårätter.

About the author

Alex Eldblom Stefanidis är uppväxt i Skarpnäck, i södra Stockholm. Under studierna flyttade han till Wien där han blev kvar i 11 år. Numera bor han i Stockholm igen, närmare bestämt Nytorget på Södermalm, och arbetar på Camanio med att digitalisera äldrevården. Efter sin återkomst har han börjat återupptäcka staden. ”Stockholm är så härligt öppet och har så mycket urban natur. Jag älskar närheten till vattnet där man kan spendera ljumma sommarkvällar med vänner”.

Go to profileGo to profile Arrow icon