To main content
Andreas Blom.

Photo: Kollektivet Livet

Categories: Aktiviteter

Andreas Blom: Mina 5 bästa kulturscener i Stockholm

Publish date: 10 mars 2023

I mars 2023 invigdes Kollektivet Livet Bar & Scen i Stadsgårdsterminalen. Kulturchefen Andreas Blom tipsar här om sina favotiter i Stockholms flora av kulturscener.

Under vintern och våren har Birka Cruises gamla terminal vid Slussen genomgått en förvandling. Stadsgårdsterminalen, en ny kulturscen och kulturhus har öppnat upp med rum för konst, musik, evenemang, klubbar och en takterass med utsikt över vattnet.

Chef för kulturverksamheten i nya Stadsgårdsterminalen är Andreas Blom. Andreas är uppvuxen i Stockholm och grundare av Kollektivet Livet, den byrå som ligger bakom nysatsningen i Stadsgårdsterminalen. Vi bad honom att tipsa om vilka kulturscener i Stockholm man inte får missa.

Andreas Bloms 5 kulturscener i Stockholm:

Stadsgårdsterminalen
Mitt i Slussens byggkaos finner du ett livligt kulturhus som alltid överraskar. Samtidigt som 500 personer dansar bachata på bottenplan spelar punkband och DJ:s på en blinkande livescen på våningen ovanför. Parallellt med detta springer konstnärer runt och förvandlar fönster, väggar och gångar med muraler och led-belysning. I Kroppens Hus målar barn och forskare samtalar med konstnärer om olika fenomen och tillstånd. Stadsgårdsterminalen är en mötesplats för alla åldrar och bakgrunder. Huset underhåller, utbildar, erbjuder konst, konserter, nattklubbar, dans, standup, måleri, terrasshäng - all sorts kultur egentligen. Här lämnar vi vardagen!

Melodybox
Kulturföreningen Melodybox, en lekplats för vuxna, ligger mitt i Hägerstens villaområde. Utifrån ser lokalen ungefär ut som en gammal ICA-butik från 1950-talet. När man kommer in möts man av en inredning som är fantastiskt vintage och äkta, känns lite som en gammal bensinmack/garage! Personalen är typ några coola morföräldrar. Detta ställe har faktiskt allt. Njut av konserter, klubbar och konst. Kolla på fotboll samtidigt som ett jazzband spelar. Det är random – och jag älskart'!

Reimersholme Hotell
Live-karaoke med högkvalitativt naturvin? Jatack! På en av Stockholms mysigaste öar Reimersholme finner du detta underbart kaotiska hotell som har bastu, klubbkvällar, standup, uteservering, hotellverksamhet och allt däremellan. På sommaren är ett besök ett måste. Ta ett dopp i vattnet, paddla SUP och boka en bastu vettja!

Blivande
I Frihamnens råa industriområde finner du ett stort rött hus med co-working space för kreativa och klubbevenemang för den dansanta. Här har Blivande även pimpat upp baracker och byggt ett eget litet torg där det hålls marknader, konstutställningar och dagsfestivaler och mycket mycket mer.

Musikaliska Kvarteret
I Sveriges första konserthus, och i en fastighet med helt otroliga lokaler från 1877, har Musikaliska tillfört Stockholm inte mindre än 4 scener! Här ryms allt, ett kluster av scener, restauranger, barer och eventytor. Förutom den anrika Stora Scen även Clara Schumannsalen, Foajébaren, Vinbaren, Blinda Tigern, Stallet och utomhusservering på både kajen och innergården på somrarna. Konserter av högsta kvalitet inom olika genrer; allt från klassisk och nyskriven konstmusik till folkmusik, jazz, pop, spoken word och familjekonserter.