To main content
Sommar i Stockholms skärgård. En passagerarfärja anländer till Nacka Strand. På bilden syns även Carl Milles staty som hälsar passagerare välkomna.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Aktiviteter

Mina bästa sommarhäng i Nacka

Publish date: 6 mars 2023

I Nacka får du mycket skärgård för pengarna. Här är mina bästa tips för en härlig sommardag i denna sjönära grannkommun, bara några minuter bort från City.

Nacka är enligt mig som ett ”skärgården light”. Det är tillräckligt nära City för en kort visit, med många bussar från Slussen eller pendelfärja från centrala Stockholm som tar dig hit på ungefär 15 minuter. Men du får samtidigt en touch av skärgårdsatmosfär, med dess sjönära läge och natur. Och vill du lite längre ut ändå i innerskärgården ­– till exempel Saltsjöbaden, Gustavsberg, Ingarö eller Värmdö – är det en bra startpunkt.

Hotel i Stockholm. Elite Hotel Marina Tower, exteriör. På bilden syns hotellet, belägget i en före detta fabrik från förra sekelskiftet.
Idag rymmer Saltsjökvarn hotell och lägenheter. Fram till 1989 var dock byggnadskomplexet mycket riktigt en kvarn för mjöl och mannagryn.Photo: Elite Hotels of Sweden

Tar du sjövägen rekommenderar jag avstigning vid hållplats Saltsjökvarn. Här ser du en stor röd tegelbyggnad framför dig, det vill säga den gamla kvarnen som gett namn till området. Den byggdes i slutet av 1800-talet, med idag ligger där Elite Hotel Marina Tower. På hotellet finns ett spa, restaurang och bar, och en härlig uteservering. En plats för skönt sommarhäng med utsikt över Djurgården, Waldemarsudde och Stockholms inlopp. Följer du kajen västerut och runt holmen, kommer du efter en kort promenad till Boule och Berså. Denna mysiga boulebar ligger nästan under Danviksbron men känns med sina avskärmande bersåer som en avskild oas. En riktigt trevlig uteservering för en bit mat, några drinkar och en runda boule (eller två).

När vi ändå pratar saker att göra i Nacka är Golfbaren Nacka Strand värd att nämna. Kul aktivitet för hela familjen, med schysst mat och bra barhäng. Själva minigolfbanan är precis lagom utmanande, utan att det rinner över i dålig stämning på grund av omöjliga hål. På tal om familjevänligt hittas Nackas bästa glass hos Kennys Gelato. Kennys finns på flera platser; Sickla köpkvarter, Tollare i Saltsjö-boo och på Djurgården. Så sent som 2022 blev grundaren Kenny Mattsson korad till svensk glassmästare.

Natur i Stockholm. Gräsänder vilar vid en sjö i Nackareservatet i Stockholm.
I Nackareservatet hittar du sju sjöar att ta ett svalkande sommardopp i; Järlasjön, Sicklasjön, Källtorpssjön, Söderbysjön, Dammtorpssjön, Ulvsjön och Ältasjön.Photo: Visit Stockholm

Vill man uppleva vacker Stockholmsnatur behöver man inte bege sig längre än Nackareservatet. Jag bor i krokarna och tar gärna elcykeln, vilket man kan göra från stan också. Men det går även att ta buss 401 från Slussen till Hellasgården, en friluftsstuga med restaurang i reservatet. Här finns det många fina leder för vandring och cykling, vattendrag för kajak och sjöar för bad. Det är ingen slump att Nackareservatet är ett av de populäraste friluftsområdena i Stockholm.

För den som är sugen på en härlig badutflykt finns det många fina stränder och sjöar i södra Stockholm – särskilt för dig som gillar att plumsa i från ett hopptorn på 3-5 meter! Flatenbadet, Ingarö havscamping och Tyresö Strand till exempel. I Nackaområdet hittar du fina Saltsjöbadens friluftsbad, eller bara ”Saltisbadet”. Detta vackra kallbadhus från tidigt 1900-tal – med ombytesrum, restaurang och spa – är väl värt en heldagsutflykt.

About the author

Sofia Barré är till vardags kommunikationschef på Svenskt Vatten. Hon är uppvuxen i Stockholms innerskärgård – närmare bestämt i Björnkärret på Gustavsberg – men har gradvis jobbat sig närmare city och bor idag i söderförorten Älta. Sofia beskriver sig själv som en "city hiker" och älskar kontrasterna mellan natur och urban miljö i Stockholm. ”Du kan växla från natur till storstad på en kort cykeltur, men ofta få det på samma gång också”. Sofias ständiga följeslagare i vardagen är hennes elcykel. ”Den är min möjliggörare, den tar mig var jag vill!”.

Go to profileGo to profile Arrow icon