To main content
Restauranger i Stockholm. Pelika på södermalm, en klassisk krog och bar, känd för sin välbevarade interiör från tidig 1900-tal.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Restauranger

Mina favoritställen för att avnjuta svenska klassiker

Publish date: 15 mars 2022

Köttbullar, Toast Skagen eller surströmming? Här är mina favoritrestauranger för genuint svensk mat!

Jag får ofta frågan om restaurangrekommendationer för typisk svensk mat. Särskilt från utländska kompisar som besöker Stockholm. Och visst har jag några tips jag gladeligen delar med mig av. Men när det kommer till svenska husmansklassiker är maten bara en del av ekvationen. Vem som helst kan göra en schysst portion köttbullar, eller en toast Skagen. Men när det kommer till en klassisk svensk meny kombineras den med fördel med en klassisk Stockholmskrog.

Den Gyldene Freden
Ordet ”klassisk” beskrivs i ordböcker som ”ett väldigt typisk exempel” och ”bedömt över tid att vara ett lysande exempel av sitt slag”. Den Gyldene Freden i Gamla Stan – ofta enbart "Freden" – kvalar absolut in på dessa beskrivningar. Det är dessutom en av de äldsta restaurangerna i världen!

Freden har länge varit ett tillhåll för kändisar, långt innan ordet ”kändis” överhuvudtaget fanns i vokabulären. Bellman, Zorn, Taube och Vreeswijk var alla stammisar här, och Svenska Akademin samlas fortfarande regelbundet här.

Historiens vingslag är högst kännbara inne på Freden, även med Gamla Stans mått mätt. Men trots sin ålder och ett rykte som vattenhål för kultureliten är atmosfären oväntat hipp och informell, vilket jag verkligen älskar. Även den lilla menyn, med rätt och slätt grym mat, är älskvärd. Köttbullar finns! Men utanför menyn. Be om dem och du framstår som en riktig stammis. Som pricken över i:et kommer du med största sannolikhet att bjudas på ett härligt litet liveframträdande från någon begåvad gäst som spelar på det gamla barpianot.

Riche
“Var borde vi gå för de bästa köttbullarna?” är en fråga jag borde lägga till i min personliga FAQ. Mitt standardsvar är utan tvekan Riche på Östermalm. Huruvida köttbullar är en svensk uppfinning eller inte kan man ha åsikter om. Vad som inte är uppe för debatt dock, är hur köttbullar ska serveras på svenskt vis. På Riche får du den enligt konstens alla regler, utan onödigt experimenterande: med potatis, gräddsås, inlagd gurka och lingon.

Varje gång jag får köttbullefrågan brukar jag påpeka att Toast Skagen egentligen är en mer genuint svensk rätt. Och Riche är faktiskt platsen där denna läckerhet – min favoriträtt, faktiskt – uppfanns av den legendariske kocken och krögaren Tore Wretman! Wretman satte Sverige på den kulinariska världskartan. Hans gastronomiska bidrag är stora och hans restauranger har blivit Stockholmsinstitutioner, som till exempel Teatergrillen (som ligger vägg-i-vägg med Riche) och Operakällaren. Som lokal har Riche känslan av en fransk bistro oavsett om du besöker restaurangen för en lunch, middag eller frukost. Här finns alltid en härligt myllrande atmosfär med många gäster.

Tennstopet
Allt på Tennstopets meny är klassiskt svenskt. Även om vissa rätter tekniskt sätt inte kokades ihop i Sverige är det definitivt Svenskt-ish; importerade rätter som över tid blivit självklara inslag i husmanskosten. Om du dock vill ha något 100% autentiskt svenskt är det dock bara att fråga den otroligt kunniga personalen. De är väldigt raka och räds inte att välja mat åt dig.

Tennstopet ändrar även menyn för att passa säsongen. Till exempel serverar de vårsparris i april (säkerligen inspirerat av den tyska “Spargelzeit”-traditionen) samt kräftor och surströmming i augusti.

Tennstopet är härligt att besöka året runt, men som bäst är restaurangen när vädret tillåter en bit mat på uteserveringen. Restaurangen ligger vid korsningen Dalagatan/Odengatan, en av Stockholms härligaste plaster i mitt tycke. Kul att veta är att Astrid Lindgren bodde på andra sidan gatan större delen av sitt liv.

Pelikan eller Kvarnen
Jag väljer att bunta ihop pelikan och Kvarnen. Som besökare i Stockholm tycker jag inte att du måste gå till båda, men i alla fall en bör du bocka av! De är så pass lika att jag ibland glömmer på vilken av dem jag är. Båda har ungefär samma meny av svenska paradrätter. Båda är byggda tidigt 19-tal, med välbevarad Jugendinredning och höga vackra fönster. Båda var en gång i tiden bespisningslokaler, som sålde billig mat och sprit till Södermalms fattiga fabriksarbetare. Både har en både tjusig, men samtidigt jordnära atmosfär. Och båda fungerar lika bra för en god lunch, som middag.

En skillnad, och ledtråd om vilken av restaurangerna man befinner sig på, är att Kvarnen förvandlas till en populär nattklubb på kvällen, vilket passar utmärkt efter middagen. Ingen av dem har en uteservering dock. Jag föreslår därför att du låter vädret avgöra när ett besök på någon av dessa mysiga pärlor skulle passa bäst.

About the author

Magnus beskriver sig själv som "solljusjunkie", vilket förstås gör Stockholm till en både utmanande och utmärkt stad att bo i. Han är ständigt på jakt efter ytterligare en dos D-vitamin, oavsett om det innebär att ta sig uppför ett berg eller att välja uteservering efter solens riktning. Inget får honom att må så bra som att öppna ett fönster i lägenheten på Södermalm, andas in den friska luften och betrakta solnedgången. Magnus arbetar med marknadsföring och har varit en stockholmare i 15 år. När han inte jobbar eller gymmar hittar du honom troligtvis på krogen, där han käkar och försöker vinna kvällens pubquiz.

Go to profileGo to profile Arrow icon