To main content
Asiatisk mat i Stockholm. Ett bord dukat med en buffé av asiatiska klassiker. Pad Thai, sushi, ramen och mycket mer.

Photo: Wäng Izakaya

Categories: Restauranger

Mina Asiatiska matfavoriter i Stockholm

Publish date: 23 juni 2021

Grym Pad Thai, fantastiska banh-mi-mackor och läskande ”boba tea”. Hit brukar jag gå för att smaka på mina asiatiska favoriter.

Mitt intresse för asiatisk mat tog fart för några år sedan, när jag och min sambo gjorde en längre resa i Asien. Vi var framförallt i Thailand, men även i Kambodja, och hade mängder av fantastiska matupplevelser.

Den största av dem var helt klart ”bubble tea”; bubbelte eller ”boba tea” som det heter i Taiwan där drycken har sitt ursprung. ”Boba tea” är ett slags smaksatt te, söta tapiokakulor som ger konsistens och lite tuggmotstånd. Ibland även med mjölk och frukt. Jag älskar ju te redan från början, och i synnerhet den brittiska-varianten; med en skvätt mjölk och lite socker. Och första gången jag drack bubbelte kände jag mig som ett litet barn som smakar läsk för första gången.

När vi kom hem från vår resa försökte jag dels att göra eget ”boba tea”. Det finns ett par riktigt välsorterade asiatiska mataffärer, till exempel Asian Market vid Hötorget, där man kan hitta ingredienser och tapiokakulor för att testa själv. Det blev ok, men inte riktigt samma sak som om ett te proffs hade gjort det.

Jag började också att aktivt leta efter bra ”boba”-fik i Stockholm – det visade sig att det fanns fler än jag trodde – och som besatt testade jag alla fann. Jag insåg till exempel att Cha Talk – ett café jag gått förbi i stort sett varje dag på väg till jobbet – har bubbelte på menyn. Enligt mig stadens bästa ”boba fik” – med fin balans mellan vätska, kulor, sötma och tearomer. Andra caféer jag varmt rekommenderar är Machi Machi i Hötorgshallarna, Yi Fang i Mood Gallerian, Oolong Tea House i Gallerien och Ninecha vid Slussen.

Förutom alla härliga ”boba”-fik, hittade jag också till allt fler fantastiska asiatiska restauranger. Det finns ändå en slags närhet mellan Sverige och Asien; i nästan varje svensk småstad hittar du bra sushi eller thailändsk mat.

Nära mitt hem finns till exempel Nikkei-restaurangen Indio på Kocksgatan. Nikkei är en unik blandning av det japanska och peruanska köket. På menyn finns bland annat ceviche, sashimi och Stockholms bästa sushi. Ramen, mustiga japanska nudelsoppor, äter jag helst på Ai Ramen. De har en restaurang på Erstagatan, men även inne i City på Gamla Brogatan. Och på tal om Gamla Brogatan är Saigon Baguette ett måste om du är sugen på vietnamesiska banh mi-smörgåsar. Banh mi är frasiga baguetter fyllda med grönsaker, chili, örter som koriander och kött eller tofu. Min sambo brukar också beställa in en lite skål buljong att dricka till sin banh mi, men den får man säga till om eftersom den inte finns på menyn. Ett litet hemligt tips! Är det så att ni har svårt att bestämma er, eller är sugna på olika saker, rekommenderar jag Wäng Izakaya på Sveavägen. Wängs meny blandar rätter från hela Asien – sushi, bibimbap, Pho-soppa – och gör det riktigt bra. Deras Pad Thai är den godaste jag har ätit, bättre än de jag åt på plats i Thailand.

About the author

Clara Nazhadeian är född i Karlstad, uppvuxen i Uppsala och bor idag på Södermalm i Stockholm. Ganska tidigt under högskolestudierna i beteendevetenskap insåg hon att hon vill jobba med människor, och idag är det genom ett arbete som rekryterare på Klarna. Där hittar hon bland annat internationella talanger och hjälper dem att komma igång i Stockholm. På fritiden gillar hon att träna, stå på teaterscen (”men det var tyvärr länge sedan sist”) och är svag för asiatiska delikatesser. Framförallt är hon barnsligt förtjust i taiwanesiskt bubble tea, ”första gången jag smakade det var jag som ett barn, som får prova läsk för första gången”.

Go to profileGo to profile Arrow icon