To main content
Interiör av Pelikan, en av Stockholms mest klassiska restauranger. Restaurangen ger en inblick i Stockholm historia, med sitt höga tak, träpaneler på väggarna och 20-tals inredning.

Photo: Pelikan

Categories: Restauranger

Klassiska restauranger i Stockholm

Publish date: 28 februari 2024

Kulinariska trender kommer och går, men vissa restauranger består. Här är Stockholms klassiska krogar, från flerhundraåriga etablissemang till moderna favoriter från 1900-talet.

Stockholms restaurangvärld är i ständig rörelse, och stadens matgäster är alltid sugna på att få sätta tänderna i något nytt. Men vissa restauranger återvänder Stockholmarna till år efter år; Grodan har sedan starten på 80-talet blivit en modern klassiker med sin lyhördhet för stammisarnas önskemål.

Andra har efter decennier blivit institutioner; Tranan vid Odenplan och Pelikan på Södermalm har serverat klassisk husman sedan 1900-talets första hälft. Riche och Södra Teatern har varit en del av Stockholms nattliv sedan 1800-talets senare hälft. Och Operakällaren öppnade 1787.

Frågan är dock om Edsbacka krog i Sollentuna inte är äldst i klassen. Dess nuvarande restaurangbyggnad är från 1700-talet, men på tomten i Sollentuna har det drivits restaurang eller värdshus sedan 1626, vilken gör den till en av Sveriges äldsta.

1600-1700-tal

Gamla restauranger i Stockholm. Operakällarens matsal.
Inredningen i matsalen på Operakällaren tillkom under en renovering av restaurangen under slutet av 1800-talet. Väggmålningarna av Oscar Björk, föreställandes ett Bacchuståg av nakna och badande kvinnor, skapade en smärre skandal när de avtäcktes.Photo: Samuel Unéus
  • Edsbacka krog (1626) – De nuvarande ägarna av Edsbacka Krog har hållit öppet sedan 2020. Godset i Sollentuna (strax norr om Stockholm) har dock mycket äldre gastronomiska anor än så. Här har det bedrivits restaurang och värdshus sedan 1626 (dock inte obrutet), vilket gör restaurangen till en av de äldsta i Sverige.
  • Den Gyldene Freden (1722) – Invigd 1722 är Den Gyldene Freden den äldsta restaurangen, i den äldsta stadsdelen. Länge ett vattenhål för författare och konstnärer ägs den idag av Svenska Akademien. Rykten säger att ledarmötena fortfarande äter lunch här och diskuterar litteratur och eventuella nobelpristagare.
  • Hasselbacken (1740-1760)– Få restauranger i Stockholm har en maträtt uppkallad efter sig, men det sägs att Hasselbackspotatisen först lagades på denna Djurgårdsklassiker. Utskänkningsverksamheten på tomten sträcker sig till 1740, då med en liten kiosk. Den första restaurang som hette Hasselbacken byggdes först på 1760-talet
  • Operakällaren (1787) – Operakällaren invigdes samtidigt som Kungliga Operan, men var från början en rätt enkel krog. Det var först på 1830-talet som det blev omhuldat i Stockholms kulturkretsar. En ny renässans kom under 1950-talet när Tore Wretman tog över och renoverade restaurangen, och så ännu en till under 1980-talet då kändistäta nattklubben Café Opera öppnade.

1800-tal

Nattklubbar i Stockholm. Berns Salonger, kväll.
Nattklubben Berns Salonger slog upp portarna 1863. Idag driver man också ett eget boutique hotel, och tvärs över gatan ligger den klassiska musikalscenen Chinateatern.Photo: Visit Stockholm
  • Restaurant Reiss (1819) – Hotel Reisen, och dess restaurang Reiss, grundades redan 1819. Byggnaden på Skeppsbron har dock genomgått flera renoveringar och ombyggnationer under årens lopp. Den nuvarande uppfördes under 1930-talet.
  • Berns (1863) – En av Stockholms populäraste nattklubbar är också en av stadens äldsta. Berns Salonger (eller bara Berns) uppfördes i mitten av 1800-talet, inspirerat av nöjespalatsen i Paris. Sedan dess har Berns underhållit med musik, dans, teater, stand up och mycket mer. Idag är det framförallt en konsertlokal, nattklubb och restaurang.
  • Tennstopet (1867) – Tennstopet öppnade i vad som var Klarakvarteren 1867. Nästan 100 år senare, när Klarakvarteren revs, flyttade restaurangen till sin nuvarande lokal vid Vasaparken. Tennstopet har länge varit en populär samlingsplats för journalister, konstnärer och författare. Krogen är också känd för sina unika säsongsrätter. Till exempel kan du varje år i april beställa vårkråka (!) här.
  • Ulriksdals Värdshus (1868) – Det har funnits någon form av restaurang, café eller värdshus vid Ulriksdals Slott sedan 1670-talet. Men verksamheten bytte ofta ägare och flyttade till olika delar av godset. Så till slut, 1868, uppfördes den villa i schweizerstil som är restaurang än idag.
  • Zum Franziskaner (1889) – Zum Franziskaner, en klassisk ölhall i tysk-stil, öppnade 1868. 1902 fick man nya lokaler på Skeppsbron, där man huserar till denna dag. Mycket av den fina jugendinredningen från sekelskiftet är kvar. Likaså inriktningen på tysk husmanskost och stora ölkrus.
Nattklubbar i Stockholm. Riche, fasad.
Nattklubben och restaurangen Riche, på Östermalm. Den populära sommarverandan blev en permanent del av restaurangen vid en renovering 1965.Photo: Svenska Brasserier
  • Riche (1893) – Legendarisk restaurang och nattklubb på Östermalm, inspirerad av sin parisiska namne. Riche var nerläggningshotat under andra världskriget, men upplevde en andra vår när krögaren Tore Wretman och hovmästaren Hans Bratt tog över verksamheten. Det sägs att toast Skagen lagades för första gången i Riches kök.
  • Prinsen (1897) – Flera klassiska krogar i Stockholm öppnade 1897, delvis på grund av Stockholmsutställningen som var på Djurgården mellan maj och oktober. Prinsen öppnade som Café du Prince, men började nästan omedelbart kallas Prinsen av stammisarna. Vilket också blev krogens officiella namn 1905.
  • Sturehof (1897) – En till klassisk krog från 1897s årgång. Öppnade som den tyskinspirerade ölhallen Malta, men fick sitt nuvarande namn vid ett ägarbyte 1905. Flera kända svenskar var stammisar på Sturehof, som Ingmar Bergman, Harriet Andersson och Dag Hammarskjöld. Det sägs att restaurangens sotare var Ingrid Bergmans favoriträtt.
  • Villa Godthem (1897) – Villa Godthem var från början hem åt en förmögen grosshandlare. Inför Stockholmsutställningen byggdes villan om till cantina som serverade fika och lunch. Restaurangverksamheten fortsätter till denna dag, med en meny av svenska klassiker.

1900-tal och moderna klassiker

Interiör av Pelikan, en av Stockholms mest klassiska restauranger. Restaurangen ger en inblick i Stockholm historia, med sitt höga tak, träpaneler på väggarna och 20-tals inredning.
Matsalen på Pelikan. Den rustika inredningen från tidigt 1900-talet är fint bevarad och har behållit sin charm.Photo: Pelikan
  • Pelikan (1904) – Pelikan är en av Södermalms mest ikoniska restauranger. Restaurangen hette från början Port Arthur när den 1904 slog upp portarna på Blekingegatan. Här serverades Söders fabriksarbetare med prisvärd mat och sprit. Sitt nuvarande namn fick den först på 1960-talet, ett namn med stort renommé i Stockholms restaurangvärld som dock varit vakant i flera årtionden.
  • Mäster Anders (1905) – Den klassiska Kungsholmskrogen Mäster Anders har hållit öppet sedan 1905, vilket inte är en dålig bedrift. Namnet är en hommage till en ännu äldre restaurang som låg bara ett stenkast från nuvarande Mäster Anders, i ett numera rivet hus.
  • Kvarnen (1908) – Även detta en ikonisk söderkrog från förra sekelskiftet. Vad som under det tidiga 1900-talet var ett utskänkningsställe för billig mat, är idag en populär restaurang och bar. En stor del av Kvarnens originalinteriör och atmosfär är också fint bevarad. Under fotbollssäsongen är Kvarnen också en populär mötesplats för Hammarbysupportrar.
  • Blå Porten (1916) – Gamla Blå Porten var ett populärt café och restaurang vid den blå port som ligger vid Djurgårdsbron. Restaurangen brann ner 1889, men när Liljevalchs konsthall öppnade 1916, valde man att döpa sin museirestaurang som en hyllning till den omhuldade föregångaren.
  • Tranan (1929) – Tranan har varit en hörnsten i Vasastans nattliv sedan 1929. Cantina, bar, nattklubb; restaurangen vid Odenplan har hunnit anta många skepnader under sin existens. Den stekta strömmingen och köttbullarna i gräddsås har dock varit ett ständigt inslag på menyn, så länge någon kan minnas.
Restauranger i Stockholm. Utsikten från matsalen på Gondolen.
Gondolen som svävar över Slussen, kan endast nås via Katarinahissen eller gångbron från Mosebacke. Matsalen bjuder på en fin 360° utsikt över centrala Stockholm.Photo: Svenska Brasserier / Beatrice Graalheim
  • KB, Konstnärsbaren (1931) – Konstnärsbaren ligger passande nog i det som heter Konstnärshuset på Östermalm; ett få exempel på venetiansk arkitektur i Sverige. Restaurangens väggar pryds av konst, i ett rullande program med nya konstnärer, och alla verk är till salu.
  • Gondolen (1935) – Gondolen, öppnad 1935, är belägen i en utbyggnad inspirerad av de gångbroar som ledde 30-talets passagerare ombord luftskepp. Sedan 1990-talet, då kändiskocken Erik Lallerstedt tog över verksamheten, har restaurangen varit en populär fine dining-krog. 2023 öppnade Gondolen igen, efter att ha hållit stängt på grund av renovering, under nya ägare. Den oslagbara utsikten är dock densamma.
  • Teatergrillen (1945) – Ursprungligen en del av Riche byggdes Teatergrillen om till en separat restaurang och bar 1945. Döpt efter närheten till Dramaten blev Teatergrillen snabbt ett vattenhål för Stockholms kulturelit. Ynge Gamlins interiörer, som tillkom under en renovering 1965, finns fortfarande bevarade i fint skick.
  • Ulla Winbladh (1950s) – Döpt efter Carl Michael Bellmans fiktiva nymf, hittar du restaurangen Ulla Winbladh på södra Djurgården. Byggnaden ligger mitt emot Villa Godthem och byggdes för att fungera som konditori under Stockholmsutställningen 1897. Konditoriet fortsatte att hålla öppet även efter mässan, men på 50-talet blev det en restaurang istället.
  • Grodan (1985) – En modern klassiker som serverade sin första middag i mitten av 80-talet. I likhet med Restaurang Prinsen hade restaurangen ursprungligen ett franskt namn – la Grenouille – med döptes så småningom till sitt smeknamn Grodan. Grodans matsal var en gång i tiden en del av restaurang Tattersall (1889-1968), och har omsorgsfullt restaurerats för att behålla sin sekelskiftsprakt.
  • Crêperie Fyra Knop (1993) – Fyra knop har serverat varmrättsgallettes och efterrättscrêpes i över 30 år på Södermalm. Den avslappnade crêperian och ciderbaren var den första av sitt slag i Stockholm och har blivit en nutida klassiker.