To main content
Interiör av Pelikan, en av Stockholms mest klassiska restauranger. Restaurangen ger en inblick i Stockholm historia, med sitt höga tak, träpaneler på väggarna och 20-tals inredning.

Photo: Pelikan

Categories: Restauranger

Klassiska Stockholmskrogar

Publish date: 14 juni 2023

Kulinariska trender kommer och går, men vissa restauranger består. Här är Stockholms klassiska krogar, från flerhundraåriga etablissemang till moderna favoriter från 1900-talet.

Stockholms restaurangvärld är i ständig rörelse, och stadens matgäster är alltid sugna på att få sätta tänderna i något nytt. Men vissa restauranger återvänder Stockholmarna till år efter år, decennium efter decennium, århundrade efter århundrade.

Grodan har hållit öppet sedan 1989, och hare blivit en modern klassiker med sin lyhördhet för stammisarnas menyönskemål. Tranan vid Odenplan har serverat husmanskost sedan 1929, Pelikan och Kvarnen på Södermalm har gjort detsamma fast sedan förra sekelskiftet. Riche, Södra Teatern och Konstnärsbaren har varit en del av Stockholms nattliv sedan 1800-talets senare hälft. Och Operakällaren öppnade 1787.

Zum Franziskaner på Gamla stan menar vissa öppnade redan på 1400-talet. Det finns det dock inga bevis för, men ölhallen i tysk stil är ändå ingen färsking. Det första kruset med öl serverades 1889, och 1909 flyttades verksamheten till sin närvarande adress på Skeppsbron. Ett stenkast bort ligger dock Den Gyldene Freden som öppnade 1722, och Bellmanfavoriten Ulla Winbladh på Djurgården är också från denna tid.

Frågan är dock om Edsbacka krog i Sollentuna inte är äldst i klassen. Dess nuvarande restaurangbyggnad är från 1700-talet, men på tomten i Sollentuna har det drivits restaurang eller värdshus sedan 1626, vilken gör den till en av Sveriges äldsta.