To main content
Bild inifrån den grekiska restaurangen Esperia i Stockholm

Photo: Esperia

Categories: Restauranger

5 platser för autentisk grekisk mat i Stockholm

Publish date: 17 februari 2023

Grym souvlaki, autentiska spanakopita pajer och fantastisk saganaki. Här är restaurangerna jag besöker om jag vill smaka genuin grekisk kokkonst!

För den som levt utomlands så pass länge som jag, i sju olika städer, är det något av en utmaning att hitta riktigt autentisk mat från sitt hemland. Själv är jag från Grekland och visst, jag kanske hittar en restaurang som kallar sig grekisk. Bara för att det ska visa sig att den varken har grekiska ägare eller lyfter fram den grekiska matkulturen särskilt mycket alls. Det senaste året har jag inte rest mycket (av självklar anledning) och har hunnit att utforska Stockholms grekiska restauranger. Här är mina bästa fynd!

Cafe Nostimo
Det är faktiskt ganska ovanligt att hitta ett grekiskt café utanför Grekland. Den enda platsem jag gjort det, förrutom Stockholm, är New York som trots allt har en stor grekisk minoritet. Nostimo på Sveavägen drivs av en grekisk man och är i mitt tycke väldigt autentiskt. Här serveras iskaffe – vilket är svårt att hitta i Skandinavien – och typiska spanakopita-pajer med spenat eller ost. För den som vill härma grekiska frukostvanor så är det så dagen ska börjas: med en Freddo espresso eller Freddo cappuccino och en varm paj.

Esperia
Grekiska restauranger (tavernas) brukar vara avslappnade och informella, och ju mer formella man gör dem desto märkligare känns de. Man associerar ju inte direkt grekisk mat med finkostym och vita dukar utan snarare en ledig måltid på stranden. Esperia på Mariatorget har lyckats hitta en bra balans. Det är ändå något av en finrestaurang, men inte på ett stelt sätt.

Vanligtvis inleder man en grekisk middag med att beställa in mezatas, smårätter som hela sällskapet delar på. Så fyra personer beställer in fem-sex mindre rätter som ställs i mitten av bordet. Att sen dela på maten är en grundläggande del av måltiden. Jag rekommenderar Esperias saganaki; stekt ost, antingen haloumi eller feta, doppad i smet och serverad med lite citron och honung. De har även många goda sallader, en grundläggande del av middagen. I synnerhet horitaki-salladen, som bokstavligen betyder ”bysallad”. Den är väldigt uppfriskande och finns på i stort sett varje taverna i Grekland.

Autogyro food truck

Den här foodtrucken driv av en grekisk man och hans son, och de serverar exceptionell mat. Genuin gyro och souvlaki serverad med tomater och tzatziki, med ingredienser importerade från Grekland, till och med pommes fritsen! Jag skulle kalla dem 100% autentiska och passar på att beställa en rejäl portion om de parkerat någonstans i närheten. Ett tips är att använda sidan hittatrucken.se för att se var de parkerat för tillfället.

Cypern
Den må heta Cypern, men faktum är att grekisk och cypriotisk mat har mycket gemensamt. Det är en relativt enkel och lite restaurang med uteservering och trevlig atmosfär. Den påminner om de mysiga restauranger man kan hitta i Aten. Maten är ett amalgan av det grekiska och cypriotiska köket.

Förrätterna påminner om de på Esperia, men huvudrätterna fokuserar mer på kött än fisk. Till exempel serverar de en väldigt traditionell bifteki; en slags grillad färsbiff. De har även väldigt goda spenatpajer, serverade med yoghurt-dipp. Och tzatziki, den klassiska grekiska yoghurt-dippen med vitlök och gurka som man doppar pitabröd i.

Dionysos
Dionysos öppnade 1974 och är den äldsta grekiska restaurangen i Stockholm. Menyn är full av klassiska rätter och andas verkligen tradition. Den ser ut som den gamla skolans restaurang, vilket jag uppskattar, med fina bilder på väggarna och härlig ambiens. Den är något tjusig dock – kanske lite väl tjusig för min smak. Jag skulle rekommendera ett besök om ni söker efter en finkrog när ni har något speciellt att fira.

About the author

Nick arbetar som projektledare för en snabbt växande EdTech startup i Stockholm. Efter att ha arbetat i nio olika länder och inom olika områden – som diplomat och konsult – utvecklade han ett stort intresse för utbildning, volontärarbete och innovation; tre saker han fann i Stockholm. Staden erbjuder enligt honom många möjligheter för unga som vill etablera sig på marknaden inom växande sektorer, framförallt där man vill göra en skillnad inom social och ekologisk hållbarhet.

Go to profileGo to profile Arrow icon