To main content
Resa i Stockholm. Personbil åker på Riddarholmen i solnedgång.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Reseinformation

Med bil i Stockholm

Publish date: 14 juni 2024

Har du bilen med dig till Stockholm? Lär dig med om parkeringsplatser runt om i staden och hur trängselskatten fungerar.

Infartsparkering

Utanför, men nära innerstaden finns 40 infartsparkeringar med nära anslutning till kollektivtrafiken. Att ställa bilen här bidrar till en bättre miljö, är billigare och ofta enklare än att leta parkeringsplats i innerstaden. För att få det mycket låga dagspriset ska du påbörja din parkering mellan kl. 05.00 och 09.00. Du hittar en karta över infartsparkeringar ”Park-and-Ride” längst ner på sidan.

Parkera i stan

Parkeringsgaragen ligger tätt i innerstaden, särskilt på Norrmalm. Längst ner på denna sida kan du hitta en karta över parkeringsgarage och parkeringar utomhus. Priset i citykärnan är ofta 90 -120 kr per timme. Om du ska parkera längre tid än några timmar blir det billigare per timme. Dygnstaxan (24 timmar) i garage i citykärnan är oftast drygt 400 kr. Priset under kvällar (efter klockan 18) är billigare. Det är ett fast pris på 50 kr fram tills att garagen stänger (vanligtvis 00) och lägger du till 50 kr kan bilen stå i garaget över natten till klockan 8.

Parkerar du i innerstaden på gatuparkering, var uppmärksam på skyltningen. De flesta platser där du får parkera på gatan har skyltning i början av varje kvarter. Betalning i parkeringsautomaterna sker med kort eller swish. Du kan också använda Stockholms stads parkerings-app Betala P, som låter dig sköta parkeringsbetalningen via din smartphone.

Kvällsparkering

Kvälls- och nattparkering är ett bra alternativ t.ex. för bilburna gäster som kommer till hotellet på kvällen och bara ska övernatta. Kvällsparkering kostar totalt sett 100 kr och erbjuds i 22 garage i centrala Stockholm, i 2 garage i Hammarby Sjöstad och i 1 på Brommaplan. Gäller alla dagar, under tiden 18.00-08.00. Läs mer här.

Parkeringsböter

Stockholm har i överlag väldigt få gratisparkeringar, speciellt i innerstan. Dubbelkolla skyltningen där du ställt dig om du är osäker, och du slipper otrevliga överraskningar. Dessutom är det endast tillåtet att parkera på angiven plats. Att ställa bilen vid en oskyltad gräsplätt är med andra ord ingen bra idé. Om du skulle få en p-bot, tänk på att spara den gula plastlappen, det är själva boten. Där står information om vem som utfärdat avgiften samt betal –och kontaktinformation.

Trängselskatt och broavgift

Stockholms innerstad är under vardagar (kl 06:30-18:29) belagd med trängselskatt för fordon. Vägtullskamerorna registrerar bilen och en avi skickas till fordonsägaren i slutet av månaden. Varje passage in till eller ut från Stockholms innerstad kostar mellan 11-45 kronor, beroende på tidpunkt. Det maximala beloppet per dag och bil är 135 kronor under högsäsong och 105 kronor under lågsäsong. Också Essingeleden är belagd med trängselskatt, där kostar varje passage mellan 11-40 kr. Trängselskatten är något lägre mellan 25/6-11/8. Trängselskatt tas inte ut under helger, eller i juli månad, förutom de 5 första vardagarna.

Skurubron som förbinder Stockholm med östra Nacka och Värmdö är sedan oktober 2023 belagd med en infrastrukturavgift. Varje passagetillfälle kostar 4 kronor och tas ut för personbilar, lastbilar och vissa bussar. Det gäller även utländska fordon.

Passagetillfällena registreras automatiskt av en kamera (precis som för trängelskatten) och fordonsägaren får en avi från Transportstyrelsen i efterhand.

Mer info on Trängselskatten och broavgiften hittar du på Transportstyrelsens hemsida.

Laddningsstationer för el -och hybridbilar

Stockholm har en vision att bli en fossilfri stad 2040. I mitten av 2022 fanns det cirka 3500 laddplatser för elbilar i Stockholms stad, de flesta i garage. På uppladdning.nu hittar du en karta över alla laddningsstationer i Stockholm.

Biluthyrning och bildelning

Det är lätt att hyra bil i Stockholm. De flesta större internationella hyrbilsaktörerna, som Avis och Hertz, har kontor och uthyrningsstationer vid Stockholms samtliga flygplatser. Det går att boka antingen i förväg eller på plats. För att hyra bil krävs ett nationellt körkort samt ett giltigt pass. Tänk på att fråga om hyran inkluderar vägtullar.

Förutom vanlig biluthyrning finns det möjligheter att hyra bilar genom bildelningspooler i Stockholm. Exempel på olika bilpoolsaktörer är Hyre, AimoVolvo on Demand, KINTO SnappCar.

Om du har bilen med dig eller hyr bil i Stockholm kan du parkera på en infartsparkering, i ett parkeringsgarage eller på gatuparkering. Kör du bil i Stockholms innerstad är du skyldig att betala trängselskatt.