To main content
Hotell i Stockholms skärgård. Ett rum på Fredriksborgs Hotell, ett hotell beläget i ett före detta militärfort.

Photo: Fredriksborgs Hotell

Categories: Utflykter

En natt eller två i Stockholms skärgård

Publish date: 7 juli 2023

Nöjer du dig inte med bara en dagsutflykt till skärgården? Förläng äventyret med en natt eller två i så fall!

Få ut det mesta ur ditt skärgårdsäventyr med en övernattning eller två. På öarna runt Stockholm finns en mängd boendealternativ för dig som vill vakna upp till ljudet av vågskvalp och lekande måsar. Såväl mysiga bed and breakfasts i pittoresk miljö som rustika stugor på avlägsna öar. Här är några tips!

Fredriksborgs Hotell

Fredriksborgs hotell rum 2
Fredriksborgs Hotell

När Fredriksborg stod klar 1735 var den Sveriges starkaste fästning och en av Europas modernaste. Här fanns 40 kanoner och plats för 2000 man som skulle skydda Stockholm från anfallare vid Oxdjupet. 100 år hade dock fästningens betydelse minskat avsevärt; Vaxholms-kastell stod färdigbyggt som ny beskyddare av sjövägen och Fredriksborg hade börjats monteras ner. Delar av fästningen fick dock vara kvar, klassade som byggnadsminne, och idag är den istället ett storslaget men ändå personligt sommarhotell. Gäster bor i de före detta officersbostäderna men kan boka en guidad tur av kanontornet som bevakar sundet.

Furusund Värdshus

Furusund Värdshus
Furusund Värdshus

Furusund omnämns redan i skrifter från 1200-talet. I sundet utanför ön gick en av skärgårdens viktigaste farleder, Furusundsleden, som används än idag av färjor som ska till Åland, Finland, Estland och Ryssland. Och under 1800-talet var ön internationellt känd som kur -och badort med celebra sommargäster som August Strindberg, Anders Zorn och Carl Larsson. Furusund Värdshus ligger i det 200-år gamla tullhus som fortfarande står kvar, trots att ön hamnade i förfall under 1900-talets första hälft, och har såväl spa som gästhamn för gäster som färdats sjövägen.

Huvudskär Vandrarhem

Båt i Huvudskär
Visit Stockholm

Den avlägsna ögruppen Huvudskär ligger i utkanten av Stockholms södra skärgård, och hit kommer du bara om du ordnar med transport själv; antingen med taxibåt från Dalarö eller egen båt. Med andra ord är det en resa som kräver en hel del planering och förnödenheter men perfekt för dig som verkligen vill komma långt från storstadsdjungeln. Väl på Huvudskär möts du av vacker skärgårdsnatur och en magisk utsikt över Östersjöns vatten. Övernatta kan du göra antingen på vandrarhemmet, eller i det gamla Lotshuset som har byggts om till en enkel stuga.

Möja Vandrarhem

Möja Vandrarhem
Möja Vandrarhem

På Möja ligger familjeägda Möja Vandrarhem, ett mysigt litet boende inkvarterat i öns före detta posthus. Eftersom det är självservice måste du ta med mat och sängkläder (eller hyra på plats) och maten förbereder du själv i köket. Men eftersom Möja är en året-runt-ö hittar du både café, butik och restauranger runt knuten. Dessutom finns det mycket att se och göra på Möja. Ön har flera soliga badplatser, mysiga muséer och vackra naturstigar att upptäcka.

Svartsö Logi

Svartsö logi
Visit Stockholm

Svartsö Logi erbjuder glamping, det vill säga guldkantad camping. Precis som i vanlig camping spenderar du natten i ett tält, men här får du det lilla extra. Tälten är monterade på trädäck, och inredda med riktiga sängar, möbler och mattor. Skulle du vara frusen finns det en elkamin också. Med andra ord en lyxigare campingupplevelse där du mixar ett hotellrums bekvämligheter med en naturnära upplevelse.

Sälstationen

Stockholm Archipelago, evening. The waters and rocks at Sälstationen on Gålö.
Sälstationen på Gålö

Sälstationen på Gålö har en fascinerande historia. Under Andra världskriget experimenterade försvaret med att träna sälar här, i topphemliga operation ”Palmen”, i hopp om att deras mästerliga simkunskaper skulle vara marinen till hjälp. Ambitionerna var att sälarna skulle kunna spåra upp fiendeubåtar, minor och torpeder i svenska vatten. Sälarna var förvisso förvånansvärt samarbetsvilliga men då projektet kostade mer än vad det smakade, lades det på is 1943. Sälarna släpptes antingen fria eller fick flytta in på djurpark. Idag kan du istället hyra en stuga eller ett glampingtält på den före detta militäranläggningen. Förutom guidade turer om basens spännande historia finns det både ett naturreservat att besöka och flera fina badplatser på ön.

Utö Värdshus

Utö värdshus
Skärgårdsstiftelsen / Christoffer Thuresson Björn

När "Grosshandlare Lewin" köpte Utö i slutet av 1800-talet var ön ett sömnigt gruvsamhälle. På några år förvandlade han Utö till något av ett sommarparadis och kurort dit kändisar åkte för att sola, bada och bo på värdshuset. Ön är fortfarande en av de populäraste i Stockholms skärgård även och du måste inte vara folkkär kändis för att få ett rum på värdshuset.