To main content
Designhotell i Stockholm. Den ljusa loungen på Nobis Hotel. Olika fåtöljer och soffor står uppställda i små grupper, för gäster att sätta sig ner i och vila en stund.

Photo: Beatrice Graalheim

Categories: Sevärdheter

Upptäck Stockholms unika designhotell

Publish date: 7 juli 2023

Önskar du att ditt boende i Stockholm ska vara lika minnesvärt som dina upplevelser och storstadsäventyr? Här är några förslag på unika designhotell att börja och avsluta dina dagar i Stockholm på.

Boutique-hotell, designhotell eller upplevelsehotell. Benämningarna är flera men tanken desamma; en unik hotellupplevelse med väl genomarbetad design och uttänkt koncept. Nog för att du säkert har en lista på platser och upplevelser att bocka av under ditt besök i Stockholm. Men många börjar och avslutar gärna dagen i en härlig och avslappnande miljö. Stockholm har på senare år upplevt något av en designhotellrenässans, där nya unika hotell slår upp portarna med jämna mellan rum. Vare sig du föredrar enkel skandinavisk design eller klassisk fransk elegans så finns det ett rum för dig. Här kommer några förslag!

Bank Hotel

Bank Hotel, Le Hibou
Danger Österlin

Genom årens lopp har flera banker haft sitt kontor i det hus på Arsenalsgatan som idag är lyxiga Bank Hotel. Byggnaden stod färdig 1910, ritad av Thor Thorén, och var tänkt som en nytolkning av ett extravagant renässanspalats med slingriga jugenddetaljer och vackra stuckaturer. Många av husets historiska detaljer bevarades och restaurerades inför hotellets invigning 2018, men fick också sällskap av modernare designdetaljer från 1900-talets senare hälft.

Ett Hem

Ett Hem
Magnus Mårding

Ett Hem är beläget i ett gammalt bostadshus i centrala Stockholm. Och som namnet skvallrar om är det ett litet, mysigt lyxhotell. Inredningen hämtar inspiration från både svensk nationalromantik och modern 1900-tals inredning. Med endast 12 rum och en restaurang där gästerna äter tillsammans vid ett långbord, påminner hotellet mer om ett exklusivt och familjärt kollektivboende.

HOBO Hotel

HOBO
Nordic Choice Hotels & Resorts

Tills för några år sedan var Brunkebergstorg en ganska anonym plats i Stockholm. Här har Riksbanken sitt huvudkontor förvisso. Krasst uttryckt var dock torget mest en transportsträcka mellan Kungsträdgården och Sergels torg. HOBO tillhör den nya våg av hotell och restauranger som slagit upp portarna runt torget som har förvandlat Brunkebergstorg till en trevligare mötesplats, vare sig du vill äta lunch, ta en AW eller stanna några nätter. HOBOs inredning kan bäst beskrivas som tillbakalutad skandinavisk vardagsdesign, inramad av brutalism. Hotellets takbar och restaurang TAK är ett populärt sommarhäng, med fantastisk utsikt över Norrmalms takåsar.

Hotel Skeppsholmen

Hotel Skeppsholmen
Beatrice Graalheim

Från början var ”Långa Raden” – de byggnader som Hotel Skeppsholmen är beläget i – kaserner för Karl XII:s elitförband. Sedan 2009 är de ett designhotell, som tagit vara på byggnadernas 300-åriga historia men även blandat in modernare inslag. Här finns även föremål och återanvänt material från andra byggnader och ruiner runt om i Sverige som av olika anledningar stått oanvända.

Nobis Hotel

Rum på Nobis Hotel
Peo Bengtsson

Nobis Hotel på Normalmstorg 2-4 slog upp portarna 2010, inrett i blandning av samtida lyx och klassisk elegans. Byggnaden i sig, Skravelbergt mindre 9, har dock en lång och spännande historia. Hit flockades Stockholms unga ”grilljannar” i slutet av 1800-talet, för att dricka, umgås med andra förståsigpåare och smaka nymodigheten ”grillat kött” på Jones Café. Och i augusti 1973 låg istället Sveriges Kreditbank på adressen: platsen för det ökända Norrmalmstorgsdramat då begreppet ”Stockholmssyndromet” myntades.

NOFO Hotel

NOFO Hotel
NOFO Hotel

I likhet med de kringliggande kvarteren i Södermalm är NOFO en eklektisk plats, något som inte minst märks i hotellets design. Varje rum har en egen atmosfär och koncept. Är du förtjust i Berså-mönster och String-hyllor så kan ett skandinaviskt rum vara för dig. Men det finns även rum för dig som trivs bättre i fransk 18-tals glamour eller amerikansk industridesign.

The Sparrow Hotel

The Sparrow Hotel
The Sparrow Hotel

Landbyska verket 4 på Birger Jarlsgatan byggdes i slutet av 1800-talet som bostäder. Fasaden påminner om ett venetianskt palats, och invändigt är det utsmyckat med tidtypiska art nouvau-detaljer. The Sparrow Hotel flyttade in 2019 i femvåningshuset och har – trots vissa moderna bekvämligheter – bevarat och restaurerat sekelskiftsinredningen för en elegant, nästan klassiskt fransk, hotellupplevelse.