To main content
Områden i Stockholm. Södra delarna av Hammarby Sjöstad och Hammarbyhamnen. Bostadshus står längsmed Hammarbykanalen.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Restauranger

Upptäck Hammarby Sjöstads restauranger på cykel

Publish date: 12 december 2022

Min elcykel är min möjliggörare i vardagen. Den hjälper mig att uppleva kontrasternas Stockholm, och att upptäcka en massa härliga platser som jag annars hade missat.

Utan att överdriva vill jag påstå att jag verkligen älskar min elcykel. Sedan jag skaffade den 2015 har den blivit min ständiga följeslagare. Jag använder den i stort sett varje sommar som vinter, helg- som vardag. I synnerhet som färdmedel till och från jobbet.

Vi bor i Älta med naturen precis runt knuten, vid Nackareservatet och Hellasgården. Min vanliga vardagsrutt tar mig genom skogen till bebyggelsen i Sickla, vidare genom Hammarby Sjöstads ”skärgården light”-omgivningar och lummig Mälarnatur runt Årstaviken. Och så får jag en dos storstad under sista sträckan; Hornstull, Västerbron, Rålambshovsparken och Kristineberg. Längs vägen passerar jag skidbackar, båtbryggor, storstadsparker och skyskrapor. Och tack vare mina dagliga cykelturer har jag upptäckt många nya smultronställen som ligger på vägen till eller från jobbet.

Bara i Hammarby Sjöstad finns till exempel flera bra restauranger. På Henriksdalsidan av Sjöstaden ligger Pong, en schysst och prisvärd lunch- och familjerestaurang. Vid Sickla kanal ligger Restaurang Göteborg (som fyndigt nog har ett telefonnummer med riktnummer 031) fint belägen vid vattnet. Uteserveringen med kajplats ger en känsla av att sitta vid en småbåtshamn. Några cykelminuter västerut hittar du Texas Longhorn och Stockholms bästa sushi på Tezukuri.

Har du istället cyklat längs med alléerna i Sjöstaden kommer du att passera nobelbagaren Magnus Johanssons Bageri och Konditori. Ett riktigt bra fik, som även driver en glassbar några dörrar bort. Vid Lumaparken ligger även Nya Carnegiebryggeriets bar och restaurang. Jag dricker själv inte öl, så jag kan inte svara om ölen är god, men restaurangen är väldigt trevlig och har en fin uteservering. Och nästan vid Gullmars, högst upp i den nya skyskrapan som heter Sthlm 101, hittar du Sjöstaden Skybar. Goda drinkar och fantastisk utsikt som ger ett nytt perspektiv av Stockholm.

Det händer att jag väljer en annan väg, till exempel att ta färja från Kvarnholmen eller Saltsjökvarn in till City. Men cykeln är inget hinder. Till skillnad från buss och tunnelbana går det bra att ta med sig cykel ombord på SL:s pendelfärjor. Och när jag behöver få cykeln lagad brukar jag ta färjan till Gamla Stans Cykel, kanske stans gulligaste cykelaffär, och ta en fika medan hojen blir piffad. Och vill du själv hyra en elcykel, kanske för att följa min rutt, finns även Stockholm stads egna ebikes.

About the author

Sofia Barré är till vardags kommunikationschef på Svenskt Vatten. Hon är uppvuxen i Stockholms innerskärgård – närmare bestämt i Björnkärret på Gustavsberg – men har gradvis jobbat sig närmare city och bor idag i söderförorten Älta. Sofia beskriver sig själv som en "city hiker" och älskar kontrasterna mellan natur och urban miljö i Stockholm. ”Du kan växla från natur till storstad på en kort cykeltur, men ofta få det på samma gång också”. Sofias ständiga följeslagare i vardagen är hennes elcykel. ”Den är min möjliggörare, den tar mig var jag vill!”.

Go to profileGo to profile Arrow icon