To main content
Woman and man sitting down and enjoying a dinner at a restaurant.

Photo: Anna Hållams

Categories: Restauranger

Smakfulla evenemang i Stockholm

Publish date: 31 januari 2023

Som en hubb för den svenska restaurangvärlden har Stockholm också blivit en naturlig plats för många välsmakande evenemang. Provsmakningar, guidade matturer, festivaler och mässor. Här är några evenemang som kommer att ge dig kurrande mage!

Stockholm har inte bara ett mångsidigt utbud av innovativa och unika restauranger. I staden hittar du flera evenemang och festivaler som kretsar kring mat och dryck. Flera av dem har blivit populära samlingsplatser för finsmakare och gourmander.

Under vintern och våren vankas det till exempel ost och korv på Ostfestivalen respektive Korvfestivalen. Sommarmånaderna är utomhusfestivalernas årstid, vilket till exempel Streetfoodfestivalen och Smaka Good Food Festival tagit fasta på. Den populära Stockholm Beer & Whiskey Festival äger vanligtvis rum under oktober, men 2023 kan du smaka fantastisk whisky och öl en långhelg vecka 35 (augusti/september) i Nacka strand. I november dukar Sthlm Food & Wine tillsammans med Bak -och Chokladfestivalen upp på Stockholmsmässan.

Året runt kan du också passa på att provsmaka mat och dryck på Stockholms lokala tillverkare. Stockholms Bränneri anordnar exempelvis regelbundna ginprovningar i sina lokaler på Södermalm, och Spritmuseum har (förutom spännande dryckeshistoriska utställningar) ett späckat schema av tematiserade smakprovningar.

ECG - Stockholm som gastronomisk huvudstad 2023

logotype-ECG
ECG

Stockholm har utsetts till gastronomisk huvudstad i Europa 2023 av European Community of New Gastronomy. Skandinavisk kokkonst i allmänhet och Stockholms matscen i synnerhet hamnar alltså i fokus och kommer att firas stort och smått under hela året. Du hittar mer info på capitalofgastronomy.com där det även finns en kalender som samlar fler smaskiga evenemang och utställningar.

Det övergripande projektet ägs och drivs av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Stockholms Stad genom Visit Stockholm.