To main content
Street art i Stockholm. En stor mural på Södermalm i Stockholm. Graffitimålningen föreställer en ung flicka i gula regnkläder som håller i ett gult paraply.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Restauranger

Ringvägen: Min guide till ”beabältet”

Publish date: 23 april 2021

Ringvägen har på senare år genomgått stora förändringar. I synnerhet den del av gatan som sträcker sig mellan Skanstull och Vitabergsparken. Här är mina favoritplatser på gatan!

Som sjätte generationens Söderbo har jag sett och upplevt Ringvägens dramatiska förändring de senaste åren. När jag flyttade hit 2009 var den delen som sträcker sig mellan Skanstull och Vitabergsparken fortfarande känd som ”Beabältet”; en klassisk Södergata där plankstekssyltorna med varm, billig fatöl avlöste varandra

Men på senare år har den gatan förnyats med mat och affärer från hela världen. Du hittar falafel, dumplings, ceviche, injera, pizza, hamburgare och varmkorv med bröd. Det är ett gott betyg på Stockholm – som vill vara en världsstad ­– att alla världsdelar finns representerade på en och samma gatstump.

Kina Li, butikshyllor
Visit Stockholm

Om man börjar gå från Skanstull mot Vitabergsparken syns snart restaurang China! på höger sida; Stockholms bästa kinesiska restaurang. Och tvärs över gatan ligger Kina Li, en grym mat -och presentbutik. Här finns hyllmetrar av tallrikar, stråhattar, paraplyn, 14 olika tofusorter och grisöron i gelé. I varje skrymsle gömmer sig något roligt. Till och med min son som hatar att följa med och handla tycker det är roligt att gå in en stund här.

Flyter man vidare österut hittar man först min favoritaffär på hela Ringvägen, Lanka Te & Kryddimport. En fantastisk Srilankesisk teebod med tusentals sorter att välja på. Har du svårt att hitta den perfekta sorten blandar de en åt dig, utefter din personliga smak.

Checa
Visit Stockholm

En bit ner till på gatan ligger en israelisk och peruansk restaurang bredvid varandra; Reggev Hummus och Checa. Folk pratar om att vilja hitta mysiga hål-i-väggen-restauranger med grym mat. Här är två! Jag har nog aldrig druckit en bättre Pisco Sour (Perus nationaldrink) än den på Checa.

Längst ner på Ringvägen, precis innan Vitabergsparken, ligger etiopiska Gojo. Jag älskar västafrikansk mat och här finns fantastiska grytor att skopa upp med hjälp av typiskt injera-bröd. Ett stenkast härifrån ligger Lilla Blecktornsparken och Bleck, ett av mina favoritställen i Stockholm. Bra mat, bra stämning och framförallt härligt för hela familjen. Eftersom det ligger vid en fin park kan barnen springa iväg och leka samtidigt som du själv sitter kvar och tar det lugnt. Perfekt om man som mig har ett halvstort barn med myror i brallan.

Men det ska tilläggas att jag älskar bea, och några vattenhål från det gamla beabältet ligger fortfarande insprängda på Ringvägen. När jag är sugen på en prestigelös stor stark och plankstek hittar man mig på Blecktornskällaren.

About the author

Jiasi Maciel gick från att vara basketspelare och etnologistudent till kulturarbetare. Dels i administrativa roller som handläggare för ungdomskultur på Kulturförvaltningen, och hans nuvarande jobb som exekutiv producent på Stadsteatern i Vällingby. Men även som i allra högsta grad bidragande del av kulturutbudet själv. En solig sommardag snurrar han gärna vax från världens alla hörn under aliaset Jasses Brasse Kasse. En sjätte generationens söderkis är hans favoritplats Mosebacke torg; "Ett fint torg utan affärer, där ingen vill sälja dig något. Väldigt nära pulsen, men precis bredvid".

Go to profileGo to profile Arrow icon