To main content
Restauranger i Stockholm. Minh Mat i Vasastan, en vietnamesisk restaurang. Exteriör. Dagtid. På bilden syns restaurangens uteservering innan öppning.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Restauranger

Mina matresor i Stockholm

Publish date: 16 juni 2021

Är man i Stockholm tycker jag man ska passa på att resa långt och mycket. Bara välj en plats på kartan och åk. Mat är en utmärkt reseanledning, och här är mina bästa tips på restauranger väl värda en omväg.

Vill man ha autentisk pakistansk mat går det inte hitta ett bättre ställe än Chili Masala i Solna. Där är den genuin och kompromisslöst kryddad, med bland annat jättegod kikärtsröra och halwa puri. Vi brukar gå dit från vårt hem på Odenplan, och maten är så fet att det är alldeles lagom med en trevlig promenad hem också.

Den bästa vegetariska maten i Stockholm hittar du på Mångkulturellt Centrum i Fittja, i deras restaurang Tavernan. En härlig vegetarisk buffé med både skandinaviska och globala smaker. Missa inte att smaka på deras Baba Ganoush, den är fantastisk!

Vill man å andra sida smaka på riktigt vällagat kött är mitt tips Amida kolgrill på Folkungagatan. Hit har vi åkt flera gånger under Ramadan för deras rikliga portioner och vällagade spett. Mer grillat kött, kebab och köfte finns också nere i Hötorgshallarna. Ett av mina tidigaste Stockholmsminnen är när min pappa tog oss hit, nyinflyttade i Märsta, för kebab och ayran-yoghurt. Så mitt första intryck blev av en stad med grym kebab och bra fin kultur.

Jag älskar också vietnamesisk mat. Och som tur är finns det många väldigt bra vietnamesiska restauranger i stan. Nu råkar jag ha lite tur; två av Stockholms bästa – Minh Mat och Eatnam – råkar faktisk ligga i mina kvarter (och på gångavstånd från varandra). Hit måste du som älskar banh mi, Pho-soppor eller smaken av koriander i största allmänhet gå!

About the author

Saadia Hussain är konstnär, konstpedagog och konstaktivist. Hennes arbete fokuserar på göra konsten välkomnande för alla, och 2018 vann hon hederspriset på Stockholms stads kulturpris för sitt inkluderande konstarbete. Hon har aldrig haft bekvämt cyckelavstånd till något, men det har snarare vidgat henne än varit ett hinder. På senare tid har hon också sökt sig mer till naturen i Stockholm. "Jag har inte alltid känt mig naturlig och avslappnad i min relation till naturen. Men jag har en allt mer växande längtan och ett behov att få komma närmare den".

Go to profileGo to profile Arrow icon