To main content
Interiör på Dadshi, en japansk restaurang i Stockholm. Lågmälda färger och minimalistisk inredning.

Photo: Dashi

Categories: Restauranger

Hitta japanska restauranger i Stockholm

Publish date: 4 juni 2024

Mustig ramen-buljong, färsk sushi och sashimi, krispig tempura. Det japanska köket bjuder på många delikatesser. Här hittar du några av Stockholms bästa japanska restauranger.

Under en lång tid var japanska restauranger en ovanlig syn i Sverige och Stockholm. Men i takt med att intresset för japansk populärkultur – filmer, anime, manga och tv-spel – växte under 80 -och 90-talet gjorde så också aptiten på det japanska köket. De senaste 10 åren har intresset vuxit stadigt.

6 snabba tips – japanska restauranger i Stockholm

  • Black Milk Gastro Bar – Omakase-restaurang där gästerna inte gör beställningar utan serveras ett pärlband av smårätter. Har även omtalad bar med meny av Stjärtilleriets Hugo Örn.
  • Totemo Ramen – Avslappnad ramen-lunch vid St. Eriksplan. Ekologiska och närodlade ingredienser, med nudlar som görs på plats.
  • Nour – Sayan Isakssons Nour blandar hemma-hos-känsla med exklusiv fine dining. Menyn är en mix av de nordiska och japanska köken, och restaurangen fick belönades med en Michelinstjärna 2022.
  • Sushi Sho – Omtalad sushi-restaurang med stort fokus på hållbar fisk och ingredienser. Sushin serveras på Tokyo-vis, en bit i taget direkt av kocken. Sushi Sho belönades med en stjärna i Guide Michelin 2023.
  • Misshumasshu – Lunch -och middagsrestaurang, grundad av stjärkockduon Adam & Albin. Serverar såväl typiska japanska rätter, som fusion mat med en japansk tvist.
  • Tak – Takvåningsrestaurangen Tak ligger nästan mitt i Stockholm. Här serveras det japansk fusion mat, med en utsikt över innerstadens tinnar och torn som tillbehör. På våningen ovanför hittar du den populära sommarklubben Stockholm under Stjärnorna.

Allt fler Stockholmskockar blickar mot öst för kulinarisk inspiration och mattrender som smakfulla ramen-sopor och avslappnade izakaya-restauranger har nått även hit. Här är en litet urval på några av Stockholms bästa japanska restauranger!