To main content
Restauranger i Stockholm. Annexet, ett 18-tals hus på Kungsholmen i Stockholm, sett från Västerbron. Här öppnar Eden i maj 2022.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Restauranger

Här växer Stockholms nya lustgård fram

Publish date: 17 maj 2022

Trädgården -och Fållan-gängets nya satsning Eden byter ut nattlivspuls mot träning, hälsa och medelhavets läckerheter. "På sikt tänker vi att det ska vara en korsbefruktning mellan natur, träning, nöje, kultur och möten här", berättar Jakob Grandin som varit drivande i projektet.

Det vilar en plötslig doft av nyslipat trä och byggdamm i ödehuset på Smedsudden. Annexet, en tvåplansvilla i Schweizerstil, har stått ensam kvar på Kungsholmens sydligaste udde sedan 90-talet. Sedan 2016 har byggnaden gapat tom, i väntan på nya hyresgäster. Skicket har varit därefter, med flagnande färg och smuliga väggar. Men den 18 maj 2022, ska här finnas Eden; en ny restaurang, bar, träningsanläggning, festvåning och aktivitetshus.

En varm majfredag sjuder det därför av aktivitet i det tidigare kråkslottet; hantverkare borrar, hamrar, lägger takplåt, borstar stenplattor och installerar köksutrustning. Just idag ligger dock arbetslagets buller och bång i lä. En stenkast längre bort, vid Smeduddsbadets strand, väntar overallklädda KTH-studenter på att få bli insläppta på årets Squvalp-fest. Under uppsluppen stämning ska det byggas och sjösättas flottar, hellre än bra.

– ­Våra hantverkare kommer att älska det här, skrattar Jakob Grandin. De verkar ju köra samma låt om, och om, igen.

Jakob Grandin, kulturentreprenör på Kulturarenor med nattlivet som fokus, gillar att förändra saker. Bland annat var han med och förändrade området under Johanneshovsbron till en av Stockholms populäraste sommarklubbar, Trädgården. Kulturarenor var också med och drev på förändringarna i Slakthusområdet, och 2019 öppnade konsert- och klubbkomplexet Fållan. Och 2022 har det alltså dags för Annexet att få sig en ansiktslyftning, från fallfärdigt ruckel till prunkande lustgård.

I köket basar Sally Voltaire över en meny som tagit fasta på Medelhavets matfilosofi i allmänhet, och Italiens i synnerhet. Eden ska bli en plats som följer årstiderna, och solen. Inneslutet och värmande på vintern, öppet och soligt under sommaren.

– Vår tanke är att återskapa en slags rekreationsdestination, ett stenkast från verkligheten och pulsen vid broarna, säger Jakob. Först ska vi installera oss här med kök och restaurang men på sikt vill vi även återuppföra de andra husen som stått här. Ett brann ner på 1920-talet och det andra på 90-talet. Vi vill skapa en paviljong för träning och så ett efterlängtat kallbadhus. Så – på sikt – tänker vi att det här ska vara en korsbefruktning mellan natur, träning, nöje, kultur och möten.

Jakob Grandin, entrepenör med fokus på nattlivet, sitter på trapporna till vad som ska bli Eden.
"Huset var i riktigt dåligt skick när vi fick tillträde", förklarar Jakob Grandin. "Jag har ju stått och torkat färg med handfläkt bara timmar innan en ny nattklubb öppnar. Så vi hinner till 18:e maj".Photo: Visit Stockholm

Eden blir mindre nattklubb än Jakobs tidigare projekt, helt enkelt. Men här blir desto mer dagsfester, god mat och bohemisk stämning.

– Vi har ju sagt att Eden ska vara öppet från soluppgång till solnedgång, och det ligger ju på en plats som leker mycket med solen. Solen går ju upp där, säger Jakob och pekar ut genom fönstret. Man blir allt äldre och vuxnare, och det här kanske är vår plats att bli gamla och andas ut på.

Att ta sig an ett projekt som Eden, i ett grönlistat hus som Annexet, är inte helt okomplicerat. Ligger det dessutom på en populär plats som Smedsuddsbadet kan det bli kontroversiellt. Men Jakob berättar att responsen på Eden varit odelat positiv.

– Folk har kommit förbi och varit helt lyriska. ”Äntligen händer det något här, tack för att ni livar upp!”. Jag tror det beror på att det har varit en otrygg plats; mycket buskage och mörka vrår, dåligt med belysning för de som vill stanna länge. Och framförallt ingen närvaro. Nu får man, precis som vi gjort med Trädgården och Under Bron, en aktör att söka sig till som kan ta ansvar. Det tror jag är väldigt viktigt, särskilt från stadens håll.

Jakob verkar redan ha klart för sig vad nästa satsning blir. Trots då att Eden inte öppnat ännu; när han visar oss runt bygget tar vi sjumilakliv för att inte förstöra ett nylackerat golv. Men mer än så vill han inte avslöja;

– Det är ett sånt hemlighetsmakeri om sådana här saker idag, säger han med ett leende. Förr i tiden kanske man fick en idé, tänkte ”det här vore kul att göra på det här stället”. Men idag realiseras de idéerna också. Och vår nästa idé blir nog av.