To main content
Restauranger i Stockholm. Haute cuisine på omakase-restaurangen Flickan i Gamla Stan.

Photo: Flickan

Categories: Restauranger

Gamla stans bästa restauranger

Publish date: 22 december 2023

Gamla stan har på några år förvandlats till ett eldorado för matnördar. Bara något kvarter bort från turiststråken hittar du några av de intressantaste ställena i stan.

Som det hörs på namnet är Gamla Stan Stockholm äldsta stadsdel. En stadsdel stöpt i historia med vackra byggnader som i vissa fall är flera hundra år gamla. Det är inte så konstigt alltså att du hittar några av stadens äldsta och mest ikoniska restauranger här. Den Gyldene Freden, har legat här på samma adress sedan 1722, och ölhallen Zum Franziskaner serverade sitt första ölkrus 1889 i lokalen nere vid Skeppsbron.

Det betyder dock inte att tiden stått stilla i Gamla Stan, tvärt emot. Bland annat hittar du här ett brett utbud av restauranger, som serverar både gastronomiska klassiker, husmanfavoriter och innovativa avsmakningsmenyer. I gastrokvarteret Leijontornet hittar du till exempel omakase-restaurangen Flickan, italo-fusion i avsmakningsform på La Ragazza och vinbaren The Burgundy.

Svenska klassiker hittar du på Fem Små Hus och Tradition. Drinkar med snudd på vetenskaplig metodik serveras på Pharmarium, där ditt val av dryck också styr vad du kommer att serveras för mat. Är du mest sugen på burgare och bärs får du ditt lystmäte på Barrels.

Vill du ha fler tips i Gamla stan? Se vår undersida för stadsdelen med fler guider och inspiration.