To main content
Berwaldhallen Play

Photo: Tyge & Sessil/David Loftus

Categories: Restauranger

Fem bra naturvinshak i Stockholm

Publish date: 6 september 2023

Stockholm är vida känt för sitt uteliv. Du behöver inte leta länge efter en mysig bar som serverar hantverksöl och naturvin.

Ryktet om Stockholmarnas fäbless för naturviner och finurlig hantverksöl har nått långt utanför Sveriges gränser. Som boende innanför tullarna tycker jag ibland att det verkar öppna en ny vinbar nästan varje vecka. Därför har jag tagit på mig ansvaret att pröva allihop! Efter noggrant rannsakande och grundlig research vågar jag påstå att dessa fem är de bästa naturvinsbarerna i stan!

Vasastans hemlighet

Första gången jag besökte Ambar var en mörk vinterkväll. Inget ovanligt scenario här i Sverige, med andra ord. Den ligger några minuters promenad från S:t Eriksplans tunnelbanestation, på en lugn gata med gula flerfamiljshus i funkisstil.

Baren ligger under gatunivå, några trappsteg ner i en källare, vilket ger den en nästan hemlig och dold aura. Ambar specialiserar sig på orangea drycker; apelsinviner, sherry, lager och mycket annat. Även om det goda vinet är anledning nog för ett besök, serveras det läckra japanska tilltugg som edamebönor och dumplings.

Södermalms-feeling på Östermalm

Bara några minuters promenad från Ekstedt, stjärnkocken Niklas Ekstedts Michelin-belönade restaurang, ligger syskonkrogen Tyge & Sessil. Deras ständigt föränderliga vinlista – med naturviner från ännu relativt okända vingårdar – är som en katalog över vinproducenter att hålla ögonen på. Man förväntar sig egentligen ingenting mindre än det bästa när Maximilian Melfors (även sommelier på Ekstedt) står för urvalet. Trots att Tyge & Sessil ligger på Östermalm, den lite flottare delen av innerstan, har baren ändå en avskalad atmosfär leder tankarna till Södermalm.

Där vin möter återvinning

Stockholmarna älskar kaffe lika mycket som naturvin, och de två världarna möts på Savant. Från naturvin och hantverksmässigt bryggt kaffe, till de vackraste handgjorda chokladpralinerna jag någonsin har sett och svenska ostar som smälter i munnen. Helt enkelt ett smörgåsbord av allt som får munnen att vattnas.

Bättre ändå är den avslappnade atmosfären och hjälpsamma personalen som gärna hjälper dig att hitta något för just din smak. Dessutom har Savant en nollvision för avfall. Det finns ingen plast i sikte och all dekor är återvunnen.

Munsbitar, öl och fina viner

Okej, förlåt. Men nu måste jag fuska lite här. Tekniskt sett är Katrina Ölkafé ett ölhak (det kanske märks på namnet, va?). Men det finns även alternativ för vinsälskare på menyn. Förutom ett urval av hantverksöl i ständig förändring, kan man njuta av ett glas naturligt rött, vitt eller rosé. Eller varför inte en av tre husdrinkar, till exempel en fantastiskt god Bloody Mary. Vill du ha någonting utanför drinklistan, lovar deras hemsida att de i alla fall “gör sitt bästa”.

Även matmenyn är en attraktion i sig. Den är en blandning av New Yorks judiska gastronomi (tänk matzobollssoppa och kanske stans bästa Reuben-smörgåsar), macaroni-ostkombinationer och små tilltugg som konserverad Bonito Tuna och Iberico-skinka.

Där Stockholm möter Medelhavet

På Café Nizza möts italiensk och fransk kokkonst, inramade av en typiskt svenskt avslappnad atmosfär. En favorit bland SoFo-borna; okonstlad och livlig med ett gediget urval av naturligt och traditionellt vin.

Nu är detta är en restaurang, men det betyder för den delen inte att du måste beställa en fullständig fyrarätters. Det går lika bra att kika in för ett glas vin och några lätta munsbitar från barmenyn. Hur du än gör är deras cacio e pepe en varm rekommendation – den är verkligen något utöver det vanliga, värd en omväg!

About the author

Frilansskribenten Sophie Miskiw har bott i Stockholm sedan 2016. Hennes varierade karriär omfattatar uppdrag för brittiska tidskrifter, innehållsskapande för världsomspännande varumärken och att leda den kommersiella avdelningen hos ett nyhetsnätverk. Hon älskar den kreativa stämningen i Stockholm och att man aldrig befinner sig långt ifrån naturen, särskilt på sommaren, när man kan utforska skärgården och nästan uppmuntras att ta ledigt från arbetet i fyra veckor på raken!

Go to profileGo to profile Arrow icon