To main content
Restauranger i Stockholm. Bild på maträtt på Frantzén, Stockholms första restaurang med tre Michelin-stjärnor. En bit kött, toppat med en mörk sås.

Photo: Frantzén

Categories: Restauranger

Central måltid: Restauranger i City och Norrmalm

Publish date: 4 juni 2021

Från Stockholms första trestjärninga restaurang, till högklassigt street käk. Här är Citys bästa matställen.

Norrmalm, eller “City som det kallas till vardags, omnämns redan i skrifter från slutet av 1200-talet. Dess nuvarande färg och form kom dock till långt senare, på 1950 –och 1960-talet. Stadsplanen ritades om och bostadskvarteren i stadsdelens norra delar fick tillhöra det vi idag istället kallar för Vasastan. De centrala Klarakvarteren revs för att ge plats åt en modern stadskärna; Kulturhuset, Sergelstorg och T-Centralen byggdes alla under denna period. Idag tillhör de själva navet av Stockholm, men ombyggnationen var både omdiskuterad och kontroversiell särskilt som att den drog ut på tiden. Det moderna City stod inte klart förrän på 70-talet.

Idag är Norrmalm framförallt affärs -och shoppingkvarter. Och med så många människor i rörelse – kontorsarbetare, shoppare och pendlare – dyker de upp en och annan kurrande mage, sugen på en god lunch eller middag. Tur då att det finns ett brett urval av restauranger. Till exempel hittar du fine dining restauranger som vegetariska Rutabaga och trestjärniga Frantzéns. För dis som älskar kryddstark asiatisk mat rekommenderas Surfers, Ai Ramen eller Misshumasshu. Och är du bara ute efter en smakrik lunch till överkomligt pris är Campfire och K25 bra alternativ.