To main content
Adam Dahlberg and Albin Wessman at their restaurant Solen.

Photo: Andreas Johansson

Categories: Restauranger

Adam och Albin: Våra 5 bästa Stockholmsrestauranger

Publish date: 4 maj 2023

Kock –och krögarduon Adam Dahlberg och Albin Wessman delar med sig av sina tips på favoriter bland Stockholms restaurangutbud.

Adam Dahlberg och Albin Wessman är två av Sveriges, och Stockholms, mest omtalade kockar –och krögare. De träffades under det tidiga 00-talet, när de båda arbetade i köket på katalanska restaurangen Bon Lloc. 2014 öppnade de den kulinariska verkstaden och pop-up restaurangen Adam och Albins Matstudio i Vasastan. Två år senare gjordes restaurangdelen permanent, och sedan 2022 har Adam/Albin en stjärna i Guide Michelin. Deras japanska restaurang –och bar Misshumasshu öppnade 2019 i Birger Jarlspassagen, och 2023 har det blivit dags för nästa gastronomiska äventyr. Solen öppnade i mitten av april, i vad som är tänkt att bli en ny hub för matupplevelser och kultur i Stockholm: Hus 26 i Slakthusområdet.

Vi passade på att fråga Adam och Albin om deras personliga favoriter i Stockholm.

Sturehof
"Klassiska Sturehof känns verkligen som en storstadsrestaurang. Det är alltid livligt och hög puls. När det kommer till stora restauranger är det nog den allra finaste vi har. En favorit för oss båda".

Miyakodori
"Miyakodori startades av tre kockar och öppnade relativit nyligen. Deras specialitet är yakitori, japanska grillspett. Det är ett typexempel på ett riktigt passionsprojekt, driven av folk som älskar det dom gör".

Främmat
"Ett till exempel på en grym restaurang, driven av några som öppnat restaurang för första gången. De hade en dröm, och nu lever de den. Det blir så varmt och personligt på sånna ställen".

Restaurang AG
"Som Solen, så ligger Restaurang AG i ombyggda lokaler. Den har en väldigt cool och industriell känsla [lokalerna var en guldsmedjefabrik fram till 1961]. Lokalen kan verka lite konstig först, men har en varm atmosfär. Fantastik restaurang och mötesplats".

Babette
"En fantastisk hål-i-väggen restaurang, som ligger väldigt nära Adam/Albin. Här kan man alltid slinka in för en bit mat eller något att dricka, sju dagar i veckan".