To main content
Ett kabinett fullt av vinflaskor på Tyge och Sesil, en vinbar i Stockholm. Rött, vitt, rosé eller mousserande: det finns många bra ställen i Stockholm att dricka ett glas vin som har valts med omsorg.

Photo: Mathias Nordgren

Categories: Barer, klubbar & uteställen

Vinbarer i Stockholm

Publish date: 4 juli 2024

Sugen på ett glas vin eller två? Här är några av Stockholms populäraste vinbarer.

Rött, vitt, rosé eller mousserande? Vilket vin som än passar dig bäst så har Stockholm sett allt fler vinbarer öppna upp på senare år. Därtill finns dessutom många restauranger som är minst lika kända för sin vinlista som för sin meny.

Några – som Alba, Bar Ninja, Savant och Tyge & Sessil – har blivit oaser för naturvinsälskare. Andra arbetar med en dynamisk vinlista som anpassas för att komplettera en säsongsbaserad middagsmeny, till exempel Vina, Folii och Nektar.

Det finns barer med en väldigt specifik nisch, som Ambar där gäster serveras enkom bärnstensfärgade drycker (rom, orange vin, congac m.m.). Och så finns det restauranger som verkar ha allt, och lite till, i sina imponerande vinkällare. Leijontornet och Vintornet, systerkrogar som delar vinkällare, har runt 3000 etiketter att välja på.

Så vad dina smaklökar än föredrar hittar du garanterat en som passar dig. Här är några förslag!

Svenska viner

Sverige hamnar helt klart i skuggan av Frankrike, Italien och Spanien. Faktum är dock att det finns en modest, och växande, vinbransch. På senare år har svenska viner också letat sig in på restaurangernas vinlistor.

  • Sedan 1999 är Sverige officiellt ett vinland, och 2020 fanns det 30 vinproducenter i landet. De flesta finns på Öland, Gotland och i Skåne.
  • De populäraste druvorna växer dåligt i Sverige på grund av kallare klimat och färre soltimmar än Europas vingiganter. Istället väljer svenska odlare mindre kända druvor som klarar av kylan. Som rondo, cabernet cortis, muscaris, souvignier gris och solaris.
  • Trots att det finns rött vin från Sverige, dominerar vitt och rosévin. Mousserande viner blir också allt vanligare. Exempel på svenska vinproducenter är Flädie, Flyinge, Klagshamn, Skepparps och Wannborga.

Källa: Systembolaget