To main content
Södra Bar

Photo: Ossian Langenborg

Categories: Barer, klubbar & uteställen

Takbarer i Stockholm

Publish date: 22 april 2024

Ljusa sommarnätter under en ändlös himmel. Njut av solen på en takbar med ett glas champagne i handen, eller se Stockholmsljusen tändas i takt med stjärnorna.

De flesta skriver nog under på att somriga utekvällar i Stockholm spenderas bäst på en uteservering, med svalkande bris, vacker solnedgång och sällskap som värmer. Och härliga uteserveringar finns det gott om, mellan april och september.

För dig som har något emot en vacker utsikt på köpet, kanske över Stockholms tinnar och torn, går även det att ordna på någon av stadens takterrasser.

Det betyder dock inte att

Fem takbarer – inomhus

  • Freyja – Freyja öppnade under 2022 och är Stureplangruppens första satsning på Södermalm. Restaurangen ligger ett stenkast från Slussen och har en härlig utsikt över innerstaden.
  • Himlen – Himlen ligger på Götgatan, högst upp i det som en gång i tiden var Skatteverkets skyskrapa (men sedan mitten av 00-talet är bostäder).
  • Gondolen – Stockholmsklassikern öppnade igen 2023, efter att ha varit stängd för renovering under ett antal år. Ny meny, nya ägare, ny inredning och atmosfär. Men samma fantastiska utsikt över staden från toppen av Katarinahissen.
  • Spesso – Mitt i hektiska City hittar du den tillbakalutade italienaren Spesso. God mat och fin panoramautsikt över centrala Stockholm.
  • Tak – Japansk fusionrestaurang på Brunkebergstorg, med härlig utsikt över hela City. Våningen ovanför hittar du den sommaröppna nattklubben Stockholm Under Stjärnorna.

Fem takbarer – utomhus

  • Guldterrassen (Dramaten) – Dramaten är Sveriges nationalscen för teater, och en av Stockholms mest kända kulturinstitutioner. Terrassen, öppen vår och sommar, har blivit ett populär AW -och mötesplats med sin utsikt över Nybrokajen och Berzeli Park.
  • Mosebacketerassen – Södra Teatern är ett av Stockholm anrikaste nöjespalats. Här har Stockholmarna underhållits med musik, teater och dans sedan 1859. Terrassen med sin utsikt över innerstaden är ett självklart sommarhäng.
  • Italienskan – Centralt belägen italiensk restaurang vid Hötorget. Uteserveringen La Terrazza är en mysig liten oas mitt i city och håller öppet under vår och sommar.
  • Stadsgårdsterminalen – Stadsgårdsterminalen är utställningslokal, konsertlokal, kulturhus och mycket mer. Terrassen är öppen vår och sommar, och har fin utsikt över Saltsjön.
  • Stockholm under stjärnorna – Säsongsöppen nattklubb och bar på Brunkebergstorg, med fin utsikt över centrala Stockholm. Syskonrestaurangen Tak, som ligger blott en våning under, har dock öppet året runt.

Hitta fler tips på takbarer i listan här nedanför!