To main content
Hedda Spendrup häller upp öl på OMAKA bryggeri i Stockholm

Photo: Petter Bäcklund

Categories: Barer, klubbar & uteställen

Stockholms bästa ölbarer och bryggerier

Publish date: 11 mars 2024

Smaka på god hantverksöl från världens alla hörn eller besök ett mikrobryggeri med egen bar. Här är några av Stockholms mest innovativa ölbarer.

Intresset för öl har aldrig varit större i Stockholm. Många mindre bryggerier har öppnat upp under senare år och flera restauranger väljer med omsorg microbryggder, både från lokala som internationella bryggerier, som ska passa deras meny - eller brygger egen öl på plats.

Här är några tips, och i listan längst ner finns ännu fler!

  • Akkurat – Hyllad som en av de bästa ölbarerna inte bara i Sverige, men i världen. Akkurat har ett stort urval fatöl, men det är framförallt den välfyllda källaren med lagrad vintageöl som gjort baren så omtalad.
  • Internationella Pressklubben – Centralt belägen restaurang och bar, känd för ett brett sortiment belgisk öl. Här finns runt 800 sorter från 150 bryggerier; från spontanjäst Lambik och Gueuze till fruktöl och trappist.
  • Katarina Ölcafé – Mysig liten hål-i-väggen bar med ett stort utbud av ölsorter. Huvudfokus är på öl från svenska bryggerier men med litet utbud av internationella etiketter.
  • Lådan – Tillbakalutad bar i centrala Stockholm som serverar snacks och mindre rätter att dela på, och mängder av ölsorter. Fatölet är framförallt från svenska bryggerier.
  • Mikkeller – Prisbelönat danskt microbryggeri som grundades 2006. Sedan dess har Mikkeller öppnat flera barer runtom världen, där du kan äta och dricka danskt. Mikkellers Stockholmsfilial ligger på Södermalm.
  • Stigbergets fot – Göteborgsbryggeri med egen bar vid Slussen på Södermalm. Här finns både Stigbergets eget öl, gästöl samt nachos, hot wings och annat tilltugg.
  • Zum Franziskaner – Klassisk ölkällare i Gamla stan. "Zummen" som den också kallas, har serverat välfyllda ölkrus och stadiga portioner tysk husmanskost som Schnitzel och Schweinhaxe sedan 1910.

Öl från Stockholm – Bryggerier med egen bar

A close-up of the beer taps at Katarina Ölcafé. Katarina Ölcafé is one of many places in Stockholm that specializes in artisan craft beer from local breweries.
Katarina ölcafé

Flera Stockholmsbryggerier har en egen bar. Så om du är sugen efter ett glas lokalt bryggd öl kommer här några tips.

  • Münchenbryggeriet – Münchenbryggeriet är en konsert -och evenemangslokal beläggen i just ett gammalt bryggeri. Ölproduktionen slutade 1971, men är igång igen sedan 2018 och kan smakas av i den sommaröppna uteserveringen.
  • Nya Carnegiebryggeriet – Nya Carnegie är ett samarbete mellan danska Carlsberg och amerikanska Brooklyn Brewery. Bryggeriet öppnad 2014 i Hammarby Sjöstad och har sedan dess blivit en av stadsdelens populäraste samlingspunkter.
  • Omaka – En av Stockholms nyaste bryggerirestauranger. Omaka-grundades av Hedda Spendrup, fjärde-generationens bryggmästare från Spendrup-familjen.
  • Omnipollo – Prisbelönat microbryggeri som grundades under 2010-talets svenska ölboom. Omnipollo driver en pizzeria och bar på Södermalm och sommaröppen biergarten i Humlegården. Bryggeriet och, med egen bar, ligger i en för detta kyrka i Sundbyberg.
  • Pang Pang – Ett annat av stjärnskotten från 2010-talets ölrenässans i Sverige. Bryggeriet och en säsongsöppen bar ligger i Hökarängen, och sedan 2021 driver Pang Pang också en bar och restaurang vid Hornstull.
  • Stockholm Brewing – Ekologiskt bryggeri och restaurang som också det grundades under 2010-talet. Stockholm Brewing flyttade till sina nuvarande lokaler 2018 och anordnar regelbundna guidade turer av bryggeriet.