To main content
Stockholms stadshus, morgon

Photo: Henrik Trygg

Categories: Sevärdheter

Museer och sevärdheter: 12 höjdpunkter i Stockholm

Publish date: 18 juni 2024

Välbesökta museer och unika pärlor. Här är tolv av de mest populära museerna och sevärdheterna i Stockholm!

I Stockholm hittar du runt 100 museer och konsthallar vilket gör staden till en av de mest museitätaste i världen. Här finns UNESCO-världsarv, statliga museer och kulturinstitutioner, små nischade museer, säsongsöppna studiomuseer, och mycket mer.

Har du svårt att välja vilka du ska besöka? Börja kanske med dessa, några av de populäraste och mest beryktade. Om du redan bockat av dem hittar du fler tips i våra guider om konstmuseer, vetenskapsmuseer, historiska museer och sevärdheter i omgivningarna!

Flygfoto över Drottningholm slott i Stockholm, sommar dagtid. Ett stort vitt palats, med en grönskande trädgård. Borta i horisonten syns Stockholms innerstad.
Drottningholms slott, strax norr om Stockholms innerstad, har varit kungafamiljens residensslott sedan 1981. Slottet är ett av Stockholms tre UNESCO-världsarv.Photo: Jeppe Wikström
 • ABBA The Museum – Sveriges mest kända musikexport har ett eget museum på Djurgården. Följ i Agnetha, Björn, Benny och Anii-frids fotspår och upptäck hur bandet blev ett internationellt popfenomen i denna interaktiva utställning.
 • Drottningholms slott – Drottningholm byggdes under 1600-talets senare hälft och är det bäst bevarade slottet av sitt slag i Sverige. Barockpalatset ligger vackert vid Mälaren och är ett populärt utflyktsmål. Till höjdpunkterna hör slottsparken och den välbevarade slottsteatern; en av få 1700-tals teatrar som fortfarande används.
 • Fotografiska – Fotografiska öppnad 2010 och har blivit en av världens främsta forum för samtida fotografikonst. Idag har museet filialer i New York, Milano, Tallinn och Singapore. Museirestaurangen har vunnit flera priser för sitt cirkulära tänk och hållbarhetsfokus, och en uteservering som är ett populärt sommarhäng!
En lång brun byggnad med skylt "Moderna Museet".
Moderna Museet är Sveriges främsta museum för samtida konst. I samma byggnad hittar du även arkitekturmuseet ArkDes.Photo: Moderna Museet/Åsa Lundén
 • Kungliga Nationalstadsparken och Djurgården – Djurgården har varit ett utflyktsmål förknippat med natur, vila och underhållning under århundraden. En stor del av Kungliga Nationalstadsparken (grundad 1995; den första av sitt slag i världen) ligger också här. Parkens grönska och djurliv kontrasterar mot innerstadens gator och torg som bara är en kort promenad bort. På ön hittar du flera av stadens populäraste museer och sevärdheter. Förutom de som nämns i denna guide ligger bland annat Gröna Lund, Tekniska museet och Nordiska museet på Djurgården.
 • Moderna Museet – I byggnaden på Skeppsholmen, designad av Rafel Moneo hittar du en av Europas främsta samlingar av modern och samtida konst. Modernas permanenta utställning innehåller verk av Dalí, Picasso, Derkert, Christo, Duchamp och många fler.
 • Monteliusvägen – Monteliusvägen löper längs med Södermalms nordöstra sida och är tillika uppskattat promenadstråk som vacker utsiktsplats. Perfekt för en solig söndagspromenad får du en fin utsikt över Kungsholmen, Stadshuset, City/Norrmalm, Riddarholmen, Gamla Stan och Slussen. Längs med vägen ligger också den extremt picknick-kompatibla Ivar Los park.
Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Bergsväggar målade i vitt, rött och grönt.
Färgvalet på Kungsträgårdens perrong återspeglar palatset Makalösts färger. Makalös uppfördes under 1650-talet, men brann ner 1825. Rester och föremål från herrgården hittades dock under utgrävningen av tunnelbanan.Photo: Visit Stockholm
 • Nationalmuseum – Sveriges främsta museum för svensk konst och design. Nationalmuseums samlingar sträcker sig över ett spann av 600 år och innehåller tavlor, teckningar, skulpturer, möbler, porslin, designföremål och mycket mer. Till museets samlingar hör också Gustavsbergs porslinsmuseum på Värmdö.
 • Skansen – Världens äldsta utomhusmuseum, Skansen, är älskat av såväl besökare som Stockholmarna själva. Skansen öppnade 1891 och är en tidsmaskin; dess många historiska byggnader och hus har transporterats till Djurgården för att byggas upp stock-för-stock, sten-för-sten. Här ligger också en djurpark med nordiska djur samt två akvarier; ett med tropiska fiskar och kräldjur och ett med Östersjöfiskar.
 • Stockholms tunnelbana – En av stadens mest märkbara sevärdheter är tunnelbanan, med unikt utsmyckade stationer, perronger och biljetthallar. På blå linjer hittar du många av de mest iögonfallande stationerna, men faktum är att nästan alla stationer har någon slags utsmyckning eller konstverk. Några av de mest fotogeniska är Kungsträdgården, T-centralen och Stadion.
Vår i Stockholm. En ung man går längs med kullerstenarna på en gata i Gamla Stan. På båda sidor av honom syns gamla hus.
Med både butiker och bostäder är Gamla stan Stockholms äldsta stadsdel. Här ligger flera av stadens äldste butiker och restauranger, och du hittar sevärdheter som Kungliga slottet och Storkyrkan.Photo: Visit Stockholm
 • Stadshuset – En ikonisk del av Stockholms stadssiluett. Stadshuset är byggt av över 8 miljoner tegelstenar och har varit navet i stockholmspolitiken sedan 1923. Byggnaden, ett typexempel svensk nationalromantik, ritades av Ragnar Östberg. Idag är det framförallt känt för den årliga Nobelbanketten som hålls i Blå Hallen.
 • Kungliga slottet och Gamla stan – Kungliga slottet färdigställdes 1754 då det föregående slottet Tre Kronor brann ner 1697. Här finns över 600 rum och 5 museer. Dess läge i Gamla stan gör det till en perfekt dagsutflykt med historiska förtecken.
 • Vasamuseet – Vasaskeppet, förmodligen Sveriges mest kända militära misslyckande, sjönk under sin jungfrufärd 1628. Skeppet påträffades igen 1950, välbevarat tack vare Saltsjöns bräckta vatten, bärgades och ställdes ut i ett temporärt museum. 1988 öppnade så det permanenta Vasamuseet som har blivit ett av Sveriges populäraste med över 1 miljoner besökare årligen.