To main content
Museer i Stockholm. Ett gammalt vikingarmband i en monter på Historiskamuseet i Stockholm.

Photo: Erik Lernestål

Categories: Sevärdheter

Museer för den historieintresserade

Publish date: 16 mars 2022

Är du nyfiken på sådant som varit? Traditioner och kultur från både Sverige och vida världen? I Stockholm finns det flera museer som ger dig en spännande inblick i svunna tider.

OBS: Medeltidsmuseet på Norrbro har stängt tillvidare för flytt till Gamla Stan.

Under flytten kommer museet att ha verksamhet i form av stadsvandringar, visningar av historiska rum, föreläsningar och digitalt utbud. Mer info på Medeltidsmuseets hemsida.

Den historieintresserade har mycket spännande kunskap att hämta på Stockholms museer. Att läsa om medeltida seder och historiska fältslag är en sak, men kan kunna betrakta vikingaföremål på nära håll är en helt annan. För inte tala om ett visst skepp som bärgades från botten av Mälaren och nu finns att betrakta på Djurgården…

I Stockholm hittar du dels museer fokuserade på relativt lokal historia. Nordiska museet och Historiska museet berättar framför allt om traditioner, seder och bruk från Sverige och de andra nordiska länderna. Men här finns också museer som vänder blicken utåt; tre av världskulturmuseerna (Etnografiska, Östasiatiska – och Medelhavsmuseet) ligger i Stockholm.

Sedan hittar du många nischade museer som sätter förstoringsglaset mot en specifik plats, yrkeskår eller institution. Postmuseum och Polismuseum är för dig som vill veta mer om kommunikationshistoria respektive polisväsendet från dåtid till nutid, Sjöhistoriska museet lär dig mer om människans förhållande till vatten och sjöfart. För att nämna några. För att inte nämna alla de välbevarade slott och palats som ligger i Stockholms omgivningar.