To main content
The Myster of Banksy

Photo: Tolga Akmen / Getty Images

Categories: Aktiviteter

Vad händer i Stockholm: september

Publish date: 30 augusti 2023

Ta vara på det sista av sensommaren under september med musik, scenkost och skärgårdsutflykter. Här är månadens höjdpunkter!

Östersjöfestivalen 24 augusti–2 september

Östersjöfestivalen är en av Europas främsta festivaler för klassisk orkestermusik. Under fem dagar får publiken uppleva några av Östersjöområdets bästa solister, orkestrar och konduktörer framföra nya såväl som klassiska stycken. Festivalens huvudscen är Berwaldhallen, men det kommer även att pågå visningar, panelsamtal och andra aktiviteter på Radiohuset, Finlandsinstitutet, VRAK, Tekniska museet, Sjöhistoriska museet och Nordiska museet.

Stockholm Fringe Festival 2023 29 augusti–2 september

STOFF
STOFF

Scenkonstfestivalen Stockholm Fringe Festival (STOFF) bjuder på 120 evenemang med 159 kreatörer på 17 olika platser över hela Stockholm. Performance, dans, installationer, musik, teater, stand-up, spoken word samt platsspecifik och visuell konst. Ta del av prisbelönta shower, unika upplevelser och kulturella godsaker långt bortom det förväntade.

Tjejmilen 2 september

Klassiska Tjejmilen är ett av världens största motionsevenemang för tjejer. Sedan 1984 har kvinnor i alla åldrar sprungit eller gått den vackra banan som går runt Djurgården. Start och målgång är på Gärdet.

Konserter och scenföreställningar i september

blink-182
Live Nation

Musikaliskt är september en blandad giv. Elvis Costello (11 september, Filadelfiakyrkan), blink-182 (13 september, Avicii Arena), Joker Out (19 september, Fryshuset Klubben), Ane Brun (27 september, Cirkus) och Ant Wan (30 september, Avicii Arena) är några av de akter som uppträder på Stockholms scener.

Dessutom blir det urpremiär för den svenska musikalen The One på Cirkus (14 september – 29 oktober). Vi får följa en grupp förväntansfulla dansare, som alla hoppas på en drömroll i föreställningen "The One". För att nå genombrottet måste de dock öppna upp sig och blotta sina känslor och sårbarhet. Berättelserna är inspirerade av verkliga händelser och musikalen är skriven av Benke Rydman och Åsa Lindholm med musik av bland annat Miss Li, Sonny Gustavsson och Anton Hård af Segerstad.

Fler tips hittar du i våra guider för kommande konserter samt teater- och scenkonst.

Stockholm Design Week Pop-up 5-9 september

Persona - design
Stockholm Design Week

Stockholm Design Week Pop Up är en lite mindre höstupplaga av Stockholms största designevenemang, som pågår i stadens gallerier, kulturinstitutioner och showrooms. Här möts branschfolk, designers och formintresserade för att knyta kontakter, inspireras till nya idéer och uppleva det senaste inom svensk design.

TCS Lidingöloppet 22-24 september

Den svenska klassikern TCS Lidingöloppet är världens största terränglopp. Den utmanande banan är ökänd för sina tuffa stigningar, men den finns i flera klasser att välja på. Från en kortare bana för unga löpare på 1.6km till den klassiska 30km-slingan.

September på museum

I september är sista chansen att se många utställningar i museernas sommarprogram. På andra håll tjuvstartar hösten med några av säsongens mest emotsedda utställningar.

Mystery of Banksy
Dominik Gruss
  • Ernst Jospehson var en av sin tids mest nyskapande konstnärer, samtidigt som han vände ryggen åt akademiska traditioner. I en ny utställning på Waldemarsudde (9 september–24 februari 2024, Prins Eugens Waldemarsudde) lyfts hans mångfaceterade konstnärsskap fram, med målningar, ritningar, poesi och musik.
  • En av höstens stora snackisar är den turnerande utställningen The Mystery of Banksy (24 september–4 februari 2024, Stadsgårdsterminalen) som kommer till Stockholm. The brittiske gatukonstnären Banksy är en av modern tids mest omtalade konstnärer. Med humor och lekfullhet har Banksy utmanat konstvärlden och skapat tidningsrubriker, samtidigt som hen har förblivit anonym.
  • Sju rum och en trädgård (30 september–9 september 2024, Moderna Museet) är en ny utställning av den amerikanske filmskaparen och konstnären Rashid Johnson. Johnson har valt ut verk ur museets samlingar och sätter dem i ny kontext i sju utställningar och museets trädgård genom ett möte med hans egna konstnärsskap.
  • September är sista chansen att se flertalet utställningar. Till exempel Reclaiming Beauty (10 juni–10 september, Millesgården), REDISCOVER (1 oktober 2022–24 september 2023, Spritmuseum), Laurie Anderson (4 april–2 september, Moderna Museet) och Barbro Östlihn – New York Imprint (16 juni–3 september, Liljevalchs konsthall).

Hitta fler utställningar i vår museum-guide.

Panoramica Filmfestival 2023 28 september–1 oktober

Eden
Panoramica

Panoramica är Stockholms första latinamerikanska filmfestival. Här ser du filmer från några av de mest intressanta och nyskapande regissörerna från bland annat Brasilien, Argentina, Chile, Mexiko och Guatemala, samt specialvisningar av sydamerikanska filmklassiker. 2023 års invigningsfilm är colombianska La jauría, ett drama om unga brottslingar som försöker att anpassa sig till en ny vardag på en experimentell ungdomsanstalt. Filmen vann Grand Prix under kritikerveckan i Cannes 2022.

Open House Stockholm 29 september–1 oktober

Under arkitektur-festivalen Open House anordnas guidade visningar i några av Stockholms mest unika byggnader, varav många till vardags är stängda för allmänheten. Under tidigare år har det getts möjlighet att besöka till exempel Wenner-Gren Center, Riksarkivet och KTH:s reaktorhall. Alla visningar är gratis, men för vissa behövs föranmälan via Open House hemsida.

Fler evenemang hittar du i vår kalender som uppdateras löpande med utställningar, konserter, mässor, guidade turer och mycket mer!