Vad händer i Stockholm: september
Publish date: 9 september 2024
Förläng sommaren med festivaler, musik och kultur i september. Här är månadens höjdpunkter!
ÖTILLÖ – Världsmästerskapet i swimrun 2 september
ÖTILLÖ startade swimrun-trenden och är en av världens mest prestigefulla tävlingar av sitt slag. Under VM-tävlingen deltar några av världens bästa enudrosimmare om att komma först längs den sammanlagt 69 800 meter långa banan. Loppet startar på Utö och har målgång i Sandhamn.
Ramboll Stockholm Halvmarathon 7 september
För den 23:e gången i ordningen tar Ramboll Stockholm Halvmarathon löpare längs med en unik bana med start och mål i området mellan Slottet, Riksdagshuset och Operan. Distansen på 21 098 meter är en rejäl utmaning, men samtidigt en sträcka som de flesta klarar med rätt träning och förberedelser.
Stockholm Beer & Whiskey Festival 12-14 september
SBWF är Stockholms äldsta och mest välbesökta mässa för öl -och whiskeyentusiaster. Sedan 1992 har mässan gett besökare chansen att smaka på 100-tals öl -och whiskey-sorter och träffa producenter. Från början var mässan, som hålls i Nacka Strand, en renodlad ölmässa. Men numer inbegriper den whiskey, cider och calvados.
Konserter och scenföreställningar i september
I september flyttar musiken inomhus igen. Det största artistbesöket är helt klart Justin Timberlake (2 september, Friends Arena) som tar sin Forget Towmorrow World Tour till Stockholm. Andra artister som spelar i stan är bland annat Deportees (4 september, Mosebacketerassen), The Soundtrack of Our Lives (12 september, Gröna Lund), The The (13 september, Filadelfiakyrkan), Midnight Danger (17 september, Hus7), Miriam Aida (Fasching, 20 september) och Blackberry Smoke (22 september, Annexet). Dessutom firar brittiska danslabeln AUS 200 släpp (14 september, Stadsgårdsterminalen) med en label night av dj-set och spelningar av Will Saul, Cinthie, Amy Dabb och Demuja.
September innebär också att höstprogrammet inleds på flera av Stockholms teatrar. Stadsteaterns Kulturhuset har premiär för sin uppsättning av Stephen Sondheims musikal Company (30 augusti-17 november, Kulturhuset Stadsteatern); Dramatens stora höstproduktion är en nytolkning av William Shakespeares Kung Lear (6 september-9 december, Dramaten). Folkoperan spelar en nyskriven opera baserad på Selma Lagerlöfs Herr Arnes Penningar (19 september-24 november, Folkoperan) och Operan sätter upp Carmen (7 september-26 november, Operan). Dessutom gör musikalversionen av Lilla Sjöjungfrun (21-29 september, Gärdet), med Kiana i huvudrollen, ett kort gästspel på Gärdet.
Fler tips hittar du i våra guider för kommande konserter samt teater- och scenkonst.
Geoguesser-VM 2024 14 september
I september står Stockholm som värd för världsmästerskapet i kunskap -och geografispelet Geoguesser, ett av senare års största spelfenomen. 24 av världens bästa kart -och geografidetektiver gör upp i anrika Blå Hallen i Stadshuset om 500 000 kronor. Finalspelet kommer även att livestreamas på Twitch.
Panoramica Film Festival 24-29 september
2024 firar Stockholms först Latinamerikanska filmfestival 10 år. Jubileet uppmärksammas såklart, men det blir som vanligt också ett urval av de intressantaste och mest omtalade filmerna från Sydamerika. Huvudbiograf är Zita, men även fler biografer i Stockholm deltar. Ett urval av filmer finns även att se online.
TCS Lidingöloppet 27-29 september
Den svenska klassikern TCS Lidingöloppet är världens största terränglopp. Den utmanande banan är ökänd för sina tuffa stigningar, men den finns i flera klasser att välja på. Från en kortare bana för unga löpare på 1.6km till den klassiska 30km-slingan.
Cinema Queer (30 september-6 oktober)
Cinema Queer fokuserar på film som ifrågasätter, diskuterar och ser bortom de rådande normerna samt belyser historier som annars inte uppmärksammas. Målet är att skapa en självklar plattform för hbtq-filmen i Sverige, både för internationell film, men även för svenska filmare och filmintresserade.
September på museum
Flera nya utställningar öppnar i september. Bland annat:
- Från från Edo-periodens (1603–1868) rullmålningar, träsnitt och böcker - till dagens tv-spel, filmer och manga; Yokai har varit älskade, fruktade och en del av populärkulturen genom flera hundra år. Utställningen Yokai - Japanska väsen (13 september – 30 augusti 2026, Etnografiska museet) ger en historisk tillbakablick av dessa mytiska väsen men följer dem även till modern tid.
- Romantikens blick (26 september – 6 januari 2025, Nationaluseum) är en utställning om hur romantiken bjöd bildkonsten in betraktaren att ta plats i konstverket för att uppleva det på långt friare villkor än tidigare. Fantasin och föreställningsförmågan blev utgångspunkten för en ny sorts bildupplevelse som kopplades till egna minnen och erfarenheter i stället för lärda skrifter.
- Efter en tids rennovation öppnar ArkDes igen med utställningen Designing motherhood (27 september – 31 Augisti 2025, ArkDes) om hur design har påverkat mänsklig reproduktion under de senaste 150 åren för att möjliggöra, underlätta eller förhindra vår ankomst till världen.
Hitta fler utställningar i vår museum-guide.
Fler evenemang hittar du i vår kalender som uppdateras löpande med utställningar, konserter, mässor, guidade turer och mycket mer!