To main content
Den svenska dj:en Pamela Leal Vinals.

Photo: Elisabeth Ohlson

Categories: Barer, klubbar & uteställen

Dj Pamela: Mina 5 bästa tips på HBTQI-klubbar

Publish date: 11 juni 2024

Dj Pamela, eller Pamela Leal Viñals, har dj:at på Stockholm största hbtq-klubbar sedan 1993. Vi frågade henne om hennes fem bästa tips för en utekväll!

Det var när Pamela Leal Viñals jobbade på Fasching, under en av Blacknuss legendariska klubbkvällar, som hon på allvar upptäckte dj:ande. Soul –och funkkollektivet har varit en fast punkt i Stockholms nattliv i över 30 år, men just denna kväll blev Pamela mest fascinerad av bandets dj. Halvt på allvar, halvt på skämt frågade hon bandledaren Martin Johansson om hon inte kunde få hoppa in bakom skivspelarna. Efter en hel del tjat fick hon till slut chansen, och ett tips på vägen.

– Han räckte fram "Mama said" av Carleen Andersen på vinyl och sa "spela denna", och efter det var jag hooked, fortsätter Pamela. Detta var 1992, året då jag både kom ut och började dj:a. Det var väldigt mansdominerat då. När jag några år senare hade min första spelning på Le Garage, på Herculesgatan, minns jag hur det stod ett gäng med skeptiska killar med armarna i kors under mitt set.

Sedan dess har Pamela, bättre känd som Dj Pamela, varit flitigt anlitad house -och techno dj på Stockholms nattklubbar och barer. Från legendariska dansgolv som Kolingsborg, och omhuldade HBTQI-rum som Lino, Monday Bar, och Stockholm Goes Gay, till gig på Pride-festivaler runt om i Sverige.

Mycket har så klart hänt på den tiden och Pamela ­– som även är musiklärare – har bevittnat hur house- och technodj:s gått från nischat musikintresse, till mainstreamkultur med radikalt annorlunda förutsättningar. Där Pamela ägnade timmar åt att hitta dansgolvs-ess på Pitch och Megaskivakademin, finns idag i princip all musik tillgänglig digitalt, bara några knapptryckningar bort, för nästa generation.

– Jag menar verkligen inte detta på ett nedsättande vis, men jag tror att en dj för unga idag är någon som står på en scen framför ett publikhav, med pyroteknik bakom sig. Alltså långt från de trånga undergroundklubbar jag började spela på.

En tråkigare förflyttning på senare år är att antalet stora HBTQI-klubbar minskat i Stockholm, fortsätter Pamela. Många populära barer och klubbar, som Bitter Pills och King Kong har stängt. Vissa på grund av grannar som klagat över hög musik, andra som dukade under ekonomiskt i sviterna av covid-pandemin. Pamela önskar att det skulle finnas något mer fast och beständigt.

– Det skulle behövas något mer stabilt. Det kanske låter otroligt klyschigt, men musik är något som förenar och låter alla vara sig själva. I Sverige är vi ju otroligt priviligierade att vi också låts vara det. Det finns många platser i världen där du inte får vara sig själv.

  • Mälarpaviljongen: “Ett av mina favoritställen med en härlig blandning av människor. Straighta, hbtq och queers från alla etniciteter, med olika dj:s. Ligger vackert till vid vattnet och helt enkelt ett otroligt ställe att spela på!”
  • Moxy: “Moxy är en klubb för tjejer i alla åldrar, och håller oftast till på Nalen. Det är en stor variation på dj:s och musik, och alla går verkligen all-in. Du kan verkligen få vara dig själv!”
  • Club Backdoor: “Stor klubb vid Tele2 Arena. Många gays, men också straightvänligt. Dragscenen har verkligen vuxit här på senare år och har blommat upp hos en ny generation, antagligen efter Drag Race Sweden. Folk är väldigt hjälpsamma och trevliga, och de äldre tar hand om de yngre”.
  • DeMi: ”Ingen klubb, men ett perfekt ställe för lite häng och mat. Liten och intim restaurang på Katarina Bangata med härlig atmosfär, bra folk och god mat. De brukar ha dj:s – jag har självt spelat här, och det är alltid jättetrevligt”.
  • Hotellhänget: ”Hotellhänget startades av tre kvinnor 2013, som kände att det ställen för lesbiska i Stockholm att ses på. Så de bestämde sig för att helt enkelt ses på baren i Clarion Hotell Stockholm (på Ringvägen) och, ja... bara hänga och umgås. Det började med tolv personer och nu har det vuxit till att bli ett av de största återkommande evenemangen för kvinnor, trans, HBTQI och icke-binära. Alltid mycket folk, också många turister, och det är helt gratis”.
  • Gunn Lundemo: "Ett extra tips jag vill lyfta, som inte är en plats utan en person; Gunn Lundemo. Gunn är dj och klubbarrangör som alltid gör fantastiska fester. Så ha koll på hennes schema! Vart och när hon än spelar brukar det vara jätteroligt”.
  • QueerSalsa: "Ett till extra tips som inte heller är en plats, utan en aktivitet! QueerSalsa är Dansskolan för alla som dansar (eller vill lära sig dansa) salsa och bachata, och som inte tycker att det är viktigt vem som för eller följer. Alla är välkomna, alla får lära sig både att följa och att föra, och alla dansar med alla! De håller till i Sprallen vid Eriksdalsbadet under sommarmånaderna och är verkligen värt ett besök!"