To main content
Sara Berner Bengtson, VD på Market Art Fair.

Photo: Jean-Baptiste Béranger

Categories: Sevärdheter

Sara Berner Bengtsson: Mina 5 bästa konsttips i Stockholm

Publish date: 5 mars 2024

I maj riktar Market Art Fair riktar strålkastarna mot det senaste inom nordisk konst. Vi frågade mässans VD Sara Berner Bengtsson om hennes bästa konsttips i Stockholm!

Market Art Fair bildades 2006 och samlade då sex nordiska gallerier på Konstakademin i Stockholm. under 18 år har konstmässan vuxit avsevärt. 2014 hölls den för första gången på Liljevalchs konsthall och 2024 är de 47 deltagande gallerierna uppdelade på två platser; Liljevalchs och Spritmuseum.

I år infaller mässan i under en ovanligt kulturintensiv vecka i maj. Flera av Stockholms museer – som Moderna Museet och Nationalmuseum – har stora nyöppningar, Stockholms bokhelg går av stapeln, Taylor Swift spelar för ett utsålt Friends Arena och stadens gallerier anordnar Stockholm Art Week. Vi frågade Market Art Fairs VD Sara Berner Bengtsson vilka hennes bästa tips är under veckan, men har du inte vägarna förbi Stockholm i maj går dock nästan alla att besöka året runt!

  • Market Art Fair: "Såklart börjar jag med att tipsa om Market Art Fair. 17–19 maj är det dags för vårens stora konsthelg på Liljevalchs konsthall och Spritmuseum på Djurgården. Här kommer Nordens främsta gallerier visa över hundra spännande konstnärer och alla verk är till salu".
  • Moderna Museet: "Under mässveckan öppnar Moderna Museet en ny utställning med den amerikanska konstnären Vaginal Davis som jag är nyfiken på! Som jag förstår det kommer flera institutioner i Stockholm samarbeta, bland annat INDEX, Accelerator, Tensta Konsthall, Moderna Dansteatern och Nationalmuseum i ett gemensamt program runt utställningen. I olika nedslag skildras Davis mångskiftande konstnärskap som innefattar både punk och glamour, queeraktivism och svart rättvisekamp, motstånd och glädje".
  • Fika eller lunch på museirestaurang: "När man tar in konst är det också viktigt med en liten energipåfyllning. Många av Stockholms museer har väldigt trevliga caféer och restauranger. Särskilt gillar jag Nationalmuseums och Medelhavsmuseets restauranger. Färgfabrikens Kafé i Gröndal är också en favorit. Missa inte konsthallen på andra våningen, som alltid visar annorlunda och engagerande utställningar. Och om du är mellan 15 och 22 år och letar efter ett kreativt sammanhang, ska du kolla in deras ungdomsråd".
  • Artipelag: "Om man vill ta sig lite utanför stan så tycker jag att man ska besöka Artipelag ute på Värmdö. Just nu visar de “No Life Lost” med den belgiske konstnären Berlinde De Bruyckere. Passa även på att besöka “Skulptur i natur” som är deras permanenta utomhusutställning. Verken går att se utmed promenadstråken i de omgivande skogarna och ängarna, vid strandkanten och på entrégården".
  • Konsten i tunnelbanan: "I Stockholm finns ju också vad som brukar kallas för “världens längsta konstutställning" – konsten i tunnelbanan. Personliga favoriter är Siri Derkerts utsmyckning av Östermalmstorgs station och Gun Gordillos neonverk i taket på Hötorget, känt från musikvideon till Madonnas “Ray of Light” (Gun Gordillos verk kommer också att visas på Market Art Fair i år). Men det visas också tillfälliga utställningar av samtida konstnärer. På min station, Gärdet, har jag uppskattat verk av Ulla Wiggen som nyligen byttes till en utställning av New York-baserade Jeanette Hayes".