To main content
Midsommar i Stockholm. En kvinna dansar skrattandes på en äng. Solnedgång.

Photo: Rania Rönntoft

Categories: Sevärdheter

Midsommar i Stockholm

Publish date: 12 maj 2022

Midsommar i Stockholm kan firas på en rad olika sätt. Digitalt från ditt eget hem eller utomhus och traditionellt, på ett tryggt och säkert vis.

Här tipsar vi om olika firanden, digitala händelser, matkassar. Välj det som passar dig bäst! I listan längst ner finns även tips på öppna attraktioner och sightseeingturer.

Firande i Stockholm
Midsommar på Skansen är något av en institution i Stockholm, och har firats sedan parkens grundande 1886. På grund av rådande restriktioner erbjuder Skansen i år ingen gemensam dans kring en stor stång. Istället finns mindre midsommarstänger runt om i parken och olika aktiviteter för stora och små. Flera restauranger har öppet och erbjuder picknickkorgar att ta med.

Hasselbackens inkluderande midsommarfirande leds av dragshowartisten Miss Inga och Cirkus VD Ingmari “Helga” Pagenkemper. Högtidens alla måsten som klädsel och resning av midsommarstång, allsång, (coronasäkra) lekar och snapsvisor kommer finnas, men även oväntade överraskningar! Efter firandet fortsätter kvällen med öppna barer, restaurang och DJs. Boka biljett på hemsidan.

Stockholm Under Stjärnorna är en storslagen takbar och servering mitt i centrala Stockholm vid Brunkebergstorg. I inträdet ingår inte bara en midsommartallrik med valfri dryck, utan även ett festligt midsommar-quiz! Snapsvisor kan förekomma. Förbokning rekommenderas.

Firande utanför Stockholm
På Djurö i Stockholms skärgård ligger hotell Djurönäset. Till midsommarfirandet här vankas det mat, musik, och dans med lekar kring midsommarstången. Det finns även möjlighet att tävla mot varandra i femkampsbodarna, eller bara checka in på hotellet och ta det lugnt i deras spa.

Skärgårdsön Grinda är belägen i mellersta skärgården, cirka 75 minuter med båt från från centrala Stockholm. Här firas midsommar traditionsenligt med blomplockning och resning av midsommarstången tillsammans med andra gäster. Med tanke på pandemin kommer dock ingen dans att äga rum. Vänligen förboka på hemsidan.

Matkassar med midsommarkänsla
Urban Deli erbjuder allsköns midsommarpaket. Från mindre silluncher med egeninlagd sill till hela luncher och västerbottenpajer. För de efterrättssugna finns även ett uppskattat tårt-kit med jordgubbar. Beställ senast 20.00 dagen innan.

Matsällskapet har inte bara en kvalitativ midsommarkasse utan även en grillkasse, där allt som ska grillas levereras tillsammans med en härlig potatissallad. Kan levereras eller hämtas på plats i Solna.

Flädersill och ramslöksströmming är några av läckerheterna i Villa Godthems midsommarkasse. Allt är klart att äta förutom Janssons och revbensspjäll, som kommer med uppvärmningsinstruktioner.

När är midsommar 2021?

  • Johannes döparens dag är på torsdag 23 juni.
  • Midsommarafton är på fredag 24 juni.
  • Midsommardagen är på lördag 25 juni.

Varför firar vi midsommar?

Midsommar firades ursprungligen till Johannes Döparens ära. I bondesamhället var det en brytpunkt i arbetsåret och midsommarstången är ett gammalt högtidlighållande av sommaren och växtligheten. Läs mer om midsommarfirandets historia på Nordiska museets hemsida.