Joanna Sundström: Mina 5 bästa konstrundor
Publish date: 13 maj 2025
Joanna Sundström är grundaren av Stockholm Art Week, ett årligt evenemang där museum, gallerier och andra aktörer visar upp Stockholms mest konstnärliga sida. Här är hennes fem bästa tips på konstrundor för den som vill få en stor upplevelse.
Joanna Sundström har alltid haft en nära relation till kultur och konst på olika sätt, men på universitetet läste hon ekonomi och konsthistoria var ett komplement. Efter några år i Market Art Fairs styrelse och resor inom konsten fick hon en vilja att dela med sig av sin fascination. Det var så roligt att se hur städerna blommade upp runt de stora konstmässorna. Idéen med Stockholm Art Week är att visa upp Stockholm som konststad. Se samarbeten över gränser och göra konsten mer tillgänglig. Skapa intresse både för de allmänt nyfikna men också för de initierade.
– Jag är övertygad om att samarbete över gränserna stärker oss alla och att konst smittar av sig. Om du ska komma hit för att uppleva konst är det bara bra om det händer mycket samtidigt, säger hon.
I dag har Stockholm Art Week vuxit och uppmärksammas långt utanför Sveriges gränser. Nu för tiden ingår Stockholm i ett nätverk med andra europeiska art weeks något som innebär ett utbyte mellan länder genom nätverket the Spider.
– Till skillnad från andra evenemang är konsten verkligen tillgänglig och öppen för alla. Det finns något för alla åldrar och fler museer och konsthallar har visningar på flera språk. Jag tycker verkligen att Stockholm Art Week är ett utmärkt tillfälle att upptäcka Stockholms konstutbud, säger Joanna Sundström.
Hon tycker själv att Stockholm är en stad med både brett och spännande konstutbud.
– Det finns en bra mix och det är så lätt att ta sig mellan platserna. Du kan klämma in många ställen på en dag genom att gå, åka kollektivt eller cykla. Det är inte heller så att om du gått på ett museum så är du mätt på konst - snarare vill du uppleva mer, säger hon.
Joanna Sundströms fem bästa konstrundor
Djurgården: Här finns den perfekta mixen av kultur, konst och natur. Här finns flera fantastiska muséer som Liljevalchs, Spritmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde och Thielska Galleriet. Dessutom har mycket offentlig konst placerats här genom historien – och nu är det extra roligt att följa hur Prinsessan Estelles Skulpturpark växer fram, med ett nytt verk varje år. För att orka så skulle jag tipsa om att fika på Rosendals trädgård, Skroten eller det nyöppnade cafét vid bron, Stockholm 1897. Skulle jag äta en bättre lunch så tar jag den på Spritmuseum, nyöppnade Djurgårdsbrunn, eller lyxar till det med AIRA.
Östermalm: Galleriklustret vid Hudiksvallsgatan är ett måste för samtidskonstälskare, men det nya stora klustret har vuxit fram på Östermalm, där flera toppgallerier nu ligger på gångavstånd från varandra. Min självklara runda startar jag hos Larsen Warner för att sedan gå till Saskia Neuman Gallery och betar sedan av Dalenson Gallery, Andréhn-Schiptjenko, Public Service Gallery, CFHILL, STANCE, Galerie Nordenhake och jag avslutar gärna hos Belenius. Några andra gallerier som ofta sticker ut och tänker nytt är Steinsland Berliner, Coulisse, Issues, Beau Travail och det nyöppnade Ditte Lauridsen.
Carl Eldhs Ateljémuseum: Stockholms kanske vackraste konstpärla – ett otroligt fint litet museum som ligger gömt på en kulle vid den hetsiga rondellen vid Roslagstull. Carl Eldhs Ateljémuseum är som en tidskapsel fylld av skulpturer, historia och personlighet – verkligen något alldeles eget.
En heldag: Då börjar jag gärna på Wetterling Gallery i Kungsträdgården, äter lunch på Lydmar eller på Nationalmuseum och går sen vidare till Moderna Museet. Det är två av våra främsta konstmuseer, och dessutom har båda riktigt fina öppna ateljéer för barn – jag går ofta dit med mina egna barn på söndagarna.
För internationella gäster: Om jag vill jag visa bredden och variationen i Stockholms konstlivtar jag dem först till Hospitalet vid Danviken. Ett gammalt mentalsjukhus som nu är en plats för samtidskonst. Jag skulle också visa Sven-Harrys Konstmuseum, som har både en intressant utställningsverksamhet och ett unikt hem på taket av byggnaden. Jag åker även gärna till Artipelag, för dess vackra skulpturpark och spektakulära natur. Och är det riktiga artlovers som hälsar på så skulle jag ta med dem till Bonniers Konsthall, som alltid visar ambitiösa och tankeväckande utställningar, och avsluta med ett besök på Accelerator – ett samtida konstcentrum vid universitetet med fokus på konst i dialog med forskning. Sen avlutar jag dagen med middag på Persona eller Brutalisten.