To main content
Koppartaket på Stockholms stadshus torn, mot mörkblå kvällshimmel. Designat av arkitekten Ragnar Östberg är Stadshuset ett av Stockholms mest karaktäristiska landmärken.

Photo: Yanan Li

Categories: Sevärdheter

Arkitektur i världsklass

Publish date: 17 januari 2022

Med relativt få skyskrapor och många historiska byggnader bevarade har Stockholm en ovanligt låg stadssiluett för en stad av dess storlek. Det betyder såklart inte att staden har gjort avkall på arkitektonisk skönhet.

OBS: ArkDes har för närvarande stängt på grund av renovering.

Museet beräknas öppna under september 2024. Mer info på museets hemsida.

Historiskt sett har svenska arkitekter varit väldigt influerade av stilar och konventioner från utlandet. På grund av sitt geografiska läge har dessa kulturströmningar anammats något senare i Sverige, och då har de hunnit förvandlas till något unikt svenskt. På så sätt anpassades 20-talets Art decó-stil efter svenskt tycke och smak och blev till Nordisk klassicism, och funktionalism förvandlades till svensk ”funkis”.

I modern arkitektur lyfts gärna hållbarhet fram. Nya projekt – såväl bostäder och offentliga platser som kommersiella – planeras så att de är energismarta och byggs av miljövänliga material i samklang med natur och grönområden. Detta miljötänk har resulterat i några riktigt spektakulära byggnader, som Nya krematoriet på Skogskyrkogården.

Här är ett urval av Stockholms arkitektoniska höjdpunkter, både nya och gamla!