To main content
En klunga med löpare springer mot kameran då starten just gått i Stockholms Halvmarathon, precis framför kungliga slottet, en solig dag i september.

Photo: Marathongruppen

Categories: Aktiviteter

Lopp i Stockholm

Publish date: 8 mars 2023

Sugen på att utmana dig själv och komma till start i något av Stockholms alla tävlingslopp? Här är de allra populäraste!

Löpning är en del av många stockholmares livsstil. Med de många och långa spåren längs med vattnet, genom grönskande parker och över stadens broar är det inte svårt att förstå varför. Under sommaren och hösten finns det gott om lopp att delta i eller bara heja på.

Det mest kända är antagligen Adidas Stockholm Marathon. Loppet har hållits sedan 1979, vanligtvis i slutet av maj/början av juni, med start på Lidingövägen och målgång på Stockholms stadion. Det mest ökända är dock Lidingöloppet, som tack vare sin terräng och långa stigningar ofta beskrivs som ett av Sveriges svåraste. Lidingöloppet sprangs för första gången 1965, och är en del av den Svenska klassikern. Inte långt från Lidingö springs även Tjejmilen varje år, på Djurgården. Som namnet antyder har Tjejmilen bara en damklass, och det hålls vanligtvis i augusti/september.

Du hittar även flera lopp som kombinerar motion med härlig folkfeststämning. Run for Pride har sedan juni 2017 varit ett inkluderande lopp där glädje premieras framför idrottslig prestation. Midnattsloppet har förvisso en tävlingsgren, men är lika mycket som en enorm kvartersfest för hela Södermalm. Och i Tjurruset är ditt resultat inte lika viktigt som all den gyttja och smuts dina kläder ackumulerat på banans leriga terräng.

Ej att glömma är de olika kombinationslopp. Tough Viking är ett 15 kilometerslopp och tillika hinderbana. Arlandastad Duathlon kombinerar cykling och löpning över en bana på sammanlagt 27,5 kilometer. Och i ÖTILLÖ måste deltagare ta sig från Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård genom att löpa och simma över sammanlagt 75 kilometer.

Så, sätt upp ett träningsprogram och skaffa ett par bekväma skor. Här är några av höjdpunkterna.