To main content
En grupp löpare

Photo: adidas Stockholm Marathon

Categories: Aktiviteter

Löparens Stockholm: lopp och tävlingar i huvudstaden

Publish date: 10 april 2024

Sugen på att utmana dig själv och komma till start i något av Stockholms alla tävlingslopp? Här är de allra populäraste!

Löpning är en del av många stockholmares livsstil. Med de många och långa spåren längs med vattnet, genom grönskande parker och över stadens broar är det inte svårt att förstå varför. Under sommaren och hösten finns det gott om lopp att delta i eller bara heja på.

5 klassiska Stockholmslopp

Midnattsloppet
Karolina Engman.
  • Adidas Stockholm Marathon (slutet av maj/början av juni)– Antagligen Stockholms mest kända långdistanslopp. Stockholm Marathon har hållits sedan 1979, vanligtvis i slutet av maj/början av juni, med en bansträckning som tar löpare genom centrala Stockholms gator. Målgången är på Stockholm Stadion.
  • Midnattsloppet (mitten/slutet av augusti)– Även fast Midnattsloppet har en tävlingsklass, är den sekundär till vad som blivit Stockholms populäraste "fun run". Loppet hålls en augustikväll varje år (med start mellan 21-22) och är mer av en gårdsfest för hela Södermalm.
  • Tjejmilen (augusti/september)– Tjejmillen firar sin 40:e födelsedag 2024. Sedan 1984 har loppet tagit tusentals löpare varje år runt en vacker bansträckning på lummiga Djurgården.
  • ÖTILLÖ (första måndagen i september)– Ultra-enduro-tävlingen ÖTILLÖ hölls för första gången 2006, och har sedan dess hjälpt att popularisera swimruns över världen. Loppet kombinerar 60 km löpning och 10 km simning över öppet hav mellan Sandön och Utö i Stockholms skärgård.
  • TCS Lidingöloppet (september/oktober)– Vid sina långa stigningar och skiftande terräng, beskrivs Lindingöloppet ofta som ett av Sveriges mest fysiskt utmanande. Loppet hölls för första gången 1965 och är ett måste för dig som siktar på att bocka av en Svensk Klassiker.

Du hittar även flera lopp som kombinerar motion med härlig folkfeststämning. Run for Pride har sedan juni 2017 varit ett inkluderande lopp där glädje premieras framför idrottslig prestation. Och i Tjurruset är ditt resultat inte lika viktigt som all den gyttja och smuts dina kläder ackumulerat på banans leriga terräng.

Ej att glömma är de olika kombinationslopp. Tough Viking är ett 15 km-lopp och tillika hinderbana. Arlandastad Duathlon kombinerar cykling och löpning över en bana på sammanlagt 27,5 kilometer.

Så, sätt upp ett träningsprogram och skaffa ett par bekväma skor. Här är några av höjdpunkterna.