To main content
Den svenska konditorn, författaren och tv-personligheten Roy Fares. Roy står i sitt bageri Mr. Cake, i Stockholm.

Photo: Mr. Cake

Categories: Caféer

Roy Fares: Mina 5 bästa tips på semlor i Stockholm

Publish date: 8 januari 2024

Konditorn och tv-personligheten Roy Fares gör sig beredd på den kommande semmelsäsongen. Vi tog en kort pratstund och frågade om hans egna semmelfavoriter i Stockholm.

Sedan han vann tävlingen Årets Konditor 2010 har Roy Fares blivit en av våra mest framstående bagare och dessertmästare. Han har gett ut fem böcker, synts i tv-produktioner som Go’ Kväll, Dessertmästarna och Mitt Kök. Sedan 2017 driver han bageriet och caféet MR. Cake på Rådmansgatan i Stockholm och 2019 öppnade han även en filial vid Stenpiren i Göteborg.

Som så många andra förbereder sig Roy och MR. Cake för den kommande semmelsäsongen som inleds på allvar i januari. Vi ringde upp för att fråga om hans bästa semmeltips. En tumregel säger han är att välja mindre konditorier som gör semlan på beställning.

– På det stora hela är semlan rätt konstig. En vetebulle ska ju inte förvaras i kylen om den ska hålla sig bra. Bullen ska vara mjuk, med mycket smak av härlig kardemumma. Grädden ska vara perfekt vispad, varken för hård eller för lös. Och då kan den inte stå ute hela dagen utan att bli dålig. Så välj ett mindre café, där de inte gör klart alla semlor på morgonen och låter dem stå.

Roy ser också att trenden med udda, lite spexiga, semlor, har planat ut. Mandelbitar (ibland hela mandlar) är dock ett allt vanligare inslag.

– Det fanns semmelwraps, ”korv-med-bröd”-semla, nachotallrik-semlan som vi gjorde… ja, allt möjligt. Många har återvänt till den klassiska semlan. Istället har det gått inflation i att ha mandelbitar i mandelmassan. Det blir en fin kontrast med något knaprigt, lite sälta i sötman och jag tycker också om lite mindre mandelbitar i mandelmassan. Men jag tycker inte man behöver täcka hela semlan med mandlar.

Lillebrors Bageri

– På Rörstarandsgatan i Vasastan. Lillebrors är väl absolut mest känt för sina semlor. Har lite mer sälta i sina mandelbitar om man föredrar den kombinationen.

Socker sucker

– Grundades av Frida Bäcke och Bedros Kabranian, båda är välmeriterade och har vunnit många tävlingar. Ligger vid korsningen av Rådmansgatan och Drottninggatan. Riktigt goda semlor!

Bullar och bröd

– Ett mysigt litet bageri och café på Vallhallavägen. Bakar väldigt gott bröd, bullar och så klart semlor.

Stora Bageriet

– Ligger i samma byggnad som Scenkonstmuseet. Har blivit ganska hajpade och till och med utsetts till bästa i test för sina goda semlor.

MR. Cake

­– Jag måste passa på att tipsa om våran semla också! Vår twist är att karamellisera mandelmassan för lite extra sötma, med. Klassisk, men ändå inte.